GSF51 banner-650

          Volumul de debut al lui Eugen Cadaru publicat la Tracus Arte a venit într-un moment foarte bun pentru cei care îi cunoșteau deja stilul și citiseră câteva povestiri publicate online sau în diverse reviste de profil. A venit într-un moment și mai bun, însă, mai ales pentru cei care, deschiși la nou și intrigați de ideea de „realism magic”, au putut să se bucure de această colecție.

          Cele cincisprezece basme pentru adulți cuprinse în volumul „A opta zi e-n fiecare noapte” invită cititorul într-o călătorie ce ar putea fi posibilă dacă el, cititorul, s-ar uita numai și cu coada ochiului dincolo de vălul realității. Magia de dincolo de lumea concretă, fizică, este cadoul pe care ni-l face autorul nouă tuturor, celor care, sătui de o contemporaneitate prea contondentă, ne dorim să evadăm pentru câteva clipe în alte universuri.

          Farmecul povestirilor lui Eugen nu se oprește aici însă: prin intermediul unor personaje atent alese și bine construite, fiecare din cele cincisprezece basme ne propune o nouă aventură. Fie că suntem martorii unor fenomene stranii, observatori ce abia așteaptă să afle ce se întâmplă cu Sfera, fie că alergăm neobosiți alături de tânărul din Bazar, fie că ne dorim să ne întoarcem în trecut și să reparăm unele greșeli, sau să facem alte alegeri, suntem în permanență provocați să ne mirăm și să dăm pagina, pentru a descoperi și alte taine.

          Povestirea care dă titlul volumului este de o mare frumusețe ideatică, un îndemn la reflecție și, de ce nu, poate ascunde o posibilă soluție pentru un viitor în care vom lupta cu toate armele posibile împotriva trecerii Timpului. La reflecție ne îndeamnă toate povestirile, pe un ton cald, blând, luminos, ademenindu-ne să ne acordăm un scurt moment de respiro pentru a ne putea gândi la destin, la liber arbitru, la alegeri, la iubire și la căutarea împlinirii. Departe de a avea un ton rigid-moralizator, impunător, dogmatic, povestirile autorului ne lasă fiecare câte o povață subtilă, o idee pe care să o cercetăm cu sufletul și mintea, o șoaptă, doar, despre frumusețea spiritului uman.

          Provocându-ne mereu să ne întrebăm „ce ar fi dacă?” și lăsând finalurile deschise, ca fiecare din noi să își poată imagina deznodământul, povestirile lui Eugen Cadaru vin la momentul oportun pentru cititori și într-un context mai larg. Peste ocean astfel de lucrări, ce îmbină bizarul cu supranaturalul și elementele de fantastic cu cele de realism, sunt la foarte mare căutare, iar autorul are toate șansele să fie întâmpinat cu brațele deschise de către un public ce nu se teme de experiment, de lecturi inedite și de idei originale.

          Limbajul ales, premisele de la care pleacă fiecare aventură, intrigile, concluziile, dar și cadrele largi, personajele și întorsăturile de situație sunt tot atâtea motive pentru care volumul „A opta zi e-n fiecare noapte” își va fermeca publicul, îl va ține în suspans și îl va face să vrea și mai mult. Ca fantasy modern, ce își are rădăcinile fie în folclor și mitologie, fie în imaginația debordantă a autorului, volumul va fi cu siguranță gustat atât de cei ce abia acum prind gustul literaturii fantastice, cât și de „veteranii” care vor să exploreze și un alt fel de scriitură.

         

          

Avatar

Deea Sterea

Deea (Andreea) Sterea (nascuta in 1982 la Constanta) si-a inceput cariera ca psiholog si manager de proiect. In ultimii ani a activat ca agent literar, editor in cadrul editurii Nemira si redactor sef al Revistei Suspans.ro, colaborator al editurii Millennium si Revistei Galileo. Din 2015 este directorul editurii Crux Publishing si initiatoarea campaniei #traiestefantastic ce are ca scop promovarea autorilor romani contemporani.

More Posts - Website