GSF58ban01-650

          După „Limbo The Angellove Society” de Șerban Andrei Mazilu, text în limba engleză, editura Crux Publishing continuă seria povestirilor tipărite pentru a fi oferită gratuit cumpărătorilor, cu povestea lui Dan Rădoiu „Case cu dinți”. Desigur, editarea unor asemenea plachete pentru cititori nu poate fi interpretată decât ca un semn bun, însă eu personal nu vă de ce editura nu le oferă spre comercializare și ca atare, cu ISBN și tot ce trebuie. S-ar putea naște chiar o serie de mini-volume, un fel de „demo” al autorului pentru publicul care nu-l cunoaște.

12443839_1056766131032804_86850466_o          Însă lăsând aspectele tehnice deoparte și concentrându-ne la povestea în sine: despre stilul seducător lui Dan Rădoiu de a povesti am mai scris, exact același umor negru și personaje savuroase de care dăm la tot pasul în volumul „Povestiri de la marginea realității” ne vom lovi și aici, universul ideatic fiind împrumutat parcă din „Blestem în subteran”. Însă, spre deosebire de acea povestire, unde imersiunea în fantastic e permanentă și înspăimântătoare pentru protagonist, aici planul ireal oscilează și se inserează la început subtil, dispărând apoi aproape de tot, pentru a reintra hotărât în viața personajelor, iar acestea îi răspund într-un mod surprinzător, ignorându-l.

          Analiza condiției umane pe care Dan Rădoiu o face în paginile acestei povești trage concluzii triste. Răul apare ca o componentă dată, imposibil și de neconceput de înlăturat, fatalismul fiind îmbrățișat inconștient prin lipsa posibilității de decizie înafara tiparului comportamental indus de propria condiție. Avem în personaje tipologii umane emblematice, foarte bine conturate pentru dimensiunile textului, însă ele nu surprind decât prin unicitatea ideii care le animă și prin lipsa oricărei tendințe de evoluție.

          Uneltirile vieții subterane au și aici – ceea ce pare a deveni o temă predilectă a lui Dan Rădoiu – rolul de motor al acțiunii de suprafață, fantasticul părând că se limitează doar la a provoca scânteia. Și tocmai platitudinea personajelor și cursul molcom al acțiunii într-o aparent inevitabilă direcție pregătesc terenul pentru un final surprinzător, odată cu reintrarea brutală a supranaturalului în scenă.

          Simetria este perfectă, cercul se închide ermetic, încătușând în buclă și invazia răului în lume, însă nu și germenii săi. Răul nu este învins, el nu poate fi învins, chiar dacă pare a se consuma pe sine însuși, el doar se extinde. Și se extinde, tot mai mult, cu fiecare suflet corupt, cu fiecare casă care răsare și care are dinți.

          Probabil că toate pe care le-am scris mai sus vă vor duce cu gândul la o poveste horror gravă. Nici vorbă de așa ceva. Pentru a fi convingător, Dan Rădoiu apelează, dimpotrivă, la umor în locul sumbrului. Un pariu riscant, am putea spune, dar câștigător. Proza are nerv, ritmul e alert, în niciun paragraf cititorul nu apucă să se plictisească, dimpotrivă. Ca maestru al absurdului – pentru cine nu știe, scriitorul Dan Rădoiu conduce și un atelier de confecționat povestiri absurde, „La un ceai” – autorul mizează în construcția umorului și pe sfidarea logicii, însă nu suficient cât să o facă încadrabilă în această categorie, rămânând o proză fantastică.

          Dacă va fi prinsă într-un volum mai amplu de povestiri tematice, eu personal aș fi curios să-l citesc. Între timp, „Ferma de dinozauri” se află în lucru.

          

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website