GSF64 banner1-650

          Dacă-ți pui problema prestigiului, indiferent în ce domeniu, fie că vorbim despre publicații periodice, despre companii sau instituții de învățământ, inevitabil vei ajunge la concluzia că acesta nu poate exista în lipsa unei anumite constanțe. Desigur, performanța este principalul indicator, însă ea singură nu poate asigura prestigiul. Performanța fără constanță nu e altceva decât întâmplare. Nu putem pune semnul egal (că tot e vremea fotbalului) între echipa de fotbal a Greciei și cea a Germaniei, nu-i așa? Chiar dacă ambele au în palmares Cupa Europei. Pentru că grecii au câștigat-o o singură dată, oferind astfel o enormă surpriză, în timp ce germanii au câștigat-o de trei ori, din șase finale disputate, iar la actuala competiție sunt din nou printre favoriți.

          De ce m-am apucat să debitez truisme fotbalistice? Păi, pentru că nu văd de ce în literatură ar sta lucrurile altfel. Cred că e de înțeles, deci, că nu vom putea vorbi niciodată despre prestigiu, în cazul unei publicați literare, în lipsa unei oarecare constanțe în peisajul literar. Degeaba ai, ca revistă, trei numere geniale urmate de doi ani de pauză. Oamenii uită, dacă nu le este permanent împrospătată memoria. Oamenii vor mereu ceva nou, oamenii trăiesc în prezent. N-a trecut încă un an de când nu mai apare Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice Anticipația și deja nu mai vorbește mai nimeni despre ea. Iar cazul ei nu e singular. Dacă ne uităm la frecvența cu care apar, mai nou, numerele celor mai puternice publicații online de la noi, Argos Magazine și Fantastica, nu putem să nu observăm o scădere dramatică a cadenței. Iar Galileo pe hârtie încă nu a apărut anul acesta nici măcar cu un număr. Să nu mai menționăm că Nautilus, imediat după ce a lansat numărul 100, și-a anunțat intrarea în procesul de rebranding, care implică și o oarecare pauză. Dacă ne amintim că și CPSF Anticipația a intrat, la nivel declarativ, tot într-un asemenea proces înainte de a fi pusă oficial „on hold”, avem oarecare motive de îngrijorare. Personal, sper ca Almanahul Anticipația să mai rămână în picioare.

          Desigur, există și câteva vești bune: „Revista de suspans” își continuă activitatea, reluată după o pauză prelungită, „Galileo Online” s-a reactivat și ea, iar revista „Știință și tehnică” și-a lărgit interesul pentru zona SF, incluzând acum, înafara articolului dedicat noilor apariții editoriale și evenimentelor SF, și câte o proză scurtă. Foarte bine! „Keep up the good work!”, cum s-ar spune, nu întrerupeți ceea ce faceți! E nevoie de constanță în peisajul SF autohton. Traversăm, se pare, o perioadă de recul, după un avânt început prin anul 2012, când publicațiile au cunoscut o perioadă de avânt. Haideți să încercăm să o traversăm cât mai repede. Am rămas fără gaz? Facem plinul și mergem mai departe.

          Și mai e mare nevoie de ceva în SF-ul românesc, și anume de tutelă pentru scriitorii noi. Când un începător încearcă marea cu degetul și trimite un text spre o revistă, nu există nimic mai benefic pentru el decât o persoană cu experiență în redactare care să se murdărească de taste pe mâini și să-i umple textul de notițe și corecturi. Numai așa poți ajuta cu adevărat un începător. Iar persoanele care o făceau cel mai bine erau, după părerea mea, Antuza Genescu și Michael Haulică, de aceea am și amintit de Argos și de Fantastica, fosta SRSFF. Dar pentru asta e nevoie de reviste prestigioase, cu apariții constante și de calitate. E nevoie de o scară a exigențelor pe care viitorii scriitori să o parcurgă treaptă cu treaptă. Fără așa ceva, nu văd prea bine viitorul SF-ului românesc. 

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website