GSF52 banner-650

          La recomandarea scriitorului și criticului Oliviu Crâznic, la Final Frontier am pus repede mâna pe volumul „Vraciul de pe norul interior” (editura Tritonic), semnat de scriitorul Lucian Dragoș Bogdan, și bine am făcut, pentru că am descoperit un roman SF de o frumusețe aparte.

          Cei care sunt fascinați de „întâlnirile de gradul III” și ciocnirea dintre civilizații vor fi mulțumiți să afle că de data aceasta extratereștrii nu vin să cucerească Pământul – într-un etern clișeu hollywoodian –, ci… își dau întâlnire între ei. Urklina este o viețuitoare a Lumii trimisă în univers pentru a căuta un leac ce i-ar putea salva specia și planeta de la o extincție lentă și sigură. Tânără, inocentă și nepregătită pentru ce urmează să întâlnească dincolo de hotarele căminului său, urklina se urcă la bordul unei nave și pornește într-o călătorie inițiatică plină de peripeții, hotărâtă să își urmeze și să își îndeplinească destinul de „Aducătoarea-Leacului”. De la sine înțeles, aventurile ei o poartă către cele mai îndepărtate colțuri de univers, iar soarta i-l scoate în cale pe Ufibov, un om, pribeag și el prin spațiu. Împreună, cei doi trec prin întâmplări care mai de care mai bizare, prilej de întâlnire cu diferite rase și mentalități.

          Frumusețea acestei cărți se naște sub ochii noștri, pentru că Lumea pe care trăiește urklina este de un pitoresc ireal. Pline de lumină și căldură, peisajele ne dezvăluie un paradis extraterestru care te îndeamnă la visare și la o vacanță prelungită, în timp ce filosofia de viață a urklinelor este un alt prilej de contemplare, de data aceasta înăuntrul nostru.

          Autorul are meritul de a explora adânc sufletul uman și de a ne pune pe gânduri, căci întâlnirea dintre specii diferite nu este numai un bun motiv de a ne atrage spre aventuri în spațiu, (cu nave, flote, urmăriri și întorsături de situație), ci de a ne pune în fața unor sisteme diferite de gândire. Sondarea conștiinței, abordarea a unor probleme esențiale legate de viață, moarte, datorie, onoare, loialitate, suferință și sacrificiu, toate se aștern subtil peste o poveste de altfel dinamică și plină de neprevăzut, de un vizual spectaculos.

          Închipuind lumi complexe, personaje din cele mai pestrițe și mai suprarealiste ca aspect, locuri ce cu greu își găsesc corespondența în realitate și situații la care nu te-ai aștepta nici o secundă, Lucian Dragoș Bogdan ne smulge din realitatea confortabilă și ne trimite să descoperim o pleiadă de rase demne de universul Star Trek, tehnologii avansate, filosofii de inspirație orientală și, la final, personaje de o umanitate profundă, chiar dacă rasa pământeană e prezentă numai prin Ufibov.

          Mi-ar fi plăcut ca unele scene și situații să fie mai pe larg dezvoltate, căci autorul, cu imaginația-i sclipitoare, ar fi avut și locul și ocazia să ne arate și să ne povestească mai mult, la fel cum mi-ar fi plăcut ca unele momente critice să fie mai bine exploatate, punând accent pe emoții mai puternice și pe unele elemente de suspans. Ritmul alert și curgerea frumoasă a textului m-au adus la finalul cărții prea repede, și mi-aș fi dorit mai mult.

          Tinerii care vor să descopere genul science-fiction printr-un filtru colorat și luminos și care vor să pornească într-o aventură spațială alături de o creatură bizară și noii săi prieteni vor fi plăcut surprinși de cadrele largi ale universului creat de Lucian Dragoș Bogdan și vor simți că influența Star Trek este plăcut completată de elementele noi și surprinzătoare cu care autorul îi atrage. La orice v-ați aștepta de la un roman SF, lăsați toate preconcepțiile deoparte, pentru că această carte este cu totul diferită de orice v-ați închipui.

          

Avatar

Deea Sterea

Deea (Andreea) Sterea (nascuta in 1982 la Constanta) si-a inceput cariera ca psiholog si manager de proiect. In ultimii ani a activat ca agent literar, editor in cadrul editurii Nemira si redactor sef al Revistei Suspans.ro, colaborator al editurii Millennium si Revistei Galileo. Din 2015 este directorul editurii Crux Publishing si initiatoarea campaniei #traiestefantastic ce are ca scop promovarea autorilor romani contemporani.

More Posts - Website