…și decernatu-s-a!
Există o oboseală specifică după ce o acțiune/eveniment la care ai lucrat vreme de luni – sau, cum e cazul unui premiu literar care presupune lectura a zeci, dacă nu sute de volume, ani – care, indiferent dacă e „bună” (succes!) sau „rea” (in…), te golește de idei și energie pentru o, se speră, scurtă vreme. Câteodată, statisticile sau șirurile de numere te scutesc de formulări grandilocvente, de tipul „importanța…”, „onoarea…”, „promisiunile…”, „de netăgăduit…” etc. Așa și acum, vă aduc la cunoștință următoarele:
– 7 articole de Gazetă SF au apărut înainte de decernarea premiului
– Folderul pentru ediția a VII-a a Premiului COLIN, folder aflat pe laptopul pe care scriu aceste rânduri, are 150 de Mb, în 14 subfoldere și 355 de fișiere.
– Din cele 355 de fișiere, 95 au fost invitații pentru decernare, 1 a fost un power-point pentru decernare, 1 a fost un videoclip conceput pentru a onora memoria scriitorilor de fantastică români care ne-au părăsit în 2014, 2015 și 2016.
– 6 fișiere Excel cu voturi ale juraților, 1 Excel cu bugetarea
– 52 de fișiere de imagine, cu fotografii de la Ionuț Bănuță, Alexandru (Max) Orbescu (cărora le mulțumesc pentru voluntariat) ș.a.
– Am calculat că, în afară de cele două ore ale evenimentului propriu-zis, în afară de orele de lectură, au fost necesare alte 200 de ore de muncă, majoritatea în fața ecranului computerului, cam a 8-a parte pe drumuri… Da, cam asta e rata: 100 de ore de pregătire pentru 1 (una) oră de show.
În fine, desfășurarea a avut în vedere simplitatea și eficiența ajungerii mesajului juriului la public. Moderatorul (CBG) a avut grijă să treacă discursul de la argumentele juriului la cuvântul fiecărui laureat în parte:
Introducerea a fost făcută de maestrul Mircea Opriță care a vorbit despre semnificația premiului COLIN și despre modul de lucru și de obținere a câștigătorului fiecărei categorii. Tot din introducere a făcut parte un clip cu efigiile și cu câte două cărți ale autorilor de fantastică români care au murit în anii pentru care s-a decernat acest COLIN. Apoi, pentru fiecare categorie, câte unul dintre cei patru (din cinci) jurați prezenți a avut o scurtă „laudatio” pentru câștigător; acesta/aceasta a avut momentul său pentru a-și exprima mulțumirile, emoția sau – ca în cazul refuzului lui Marian Coman – argumentul refuzului. Astfel, Mircea Opriță a vorbit și a decernat COLIN-ul pentru categoriile Roman SF și Non-ficțiune; în locul lui Sebastian A. Corn, premiul pentru roman sf a fost ridicat de reprezentanta editurii Nemira, Alexandra Florescu; la Non-ficțiune, Lucian-Vasile Szabo a fost prezent (alături de alți trei nominalizați: Corin Braga, Mihai Iovănel și Dănuț Ungureanu). Györfi-Déak György a vorbit și a decernat COLIN-ul pentru categoriile Volum de proză scurtă SF și Volum de proză scurtă Fantastică/Fantasy; ambii câștigători au fost prezenți, Cristian-Mihail Teodorescu și Rodica Bretin. Pentru categoriile New Weird/Dark Fantasy/Gothic/Horror, Texte de Frontieră și Roman fantastic, mi-a revenit plăcerea… da, plăcerea, să vorbesc despre doi absenți (Flavius Ardelean s-a aflat în Italia; Doina Roman nu a ajuns dintr-un caz de forță majoră) și un refuz, de fapt, o serie de refuzuri (alesul juriului, Marian Coman, nu a ridicat placheta din cauza disproporției – din opinia sa – între nominalizarea sa și cea a lui Mircea Cărtărescu) pe care a trebuit să o explic (și pentru care ar fi bine să scriu un articol separat). Dar totul s-a terminat cu bine, pentru că Premiul Special i-a fost acordat de juriu prin Marian Truță, lui Dănuț Ungureanu, „pentru contribuția excepțională” adusă de acesta fantasticii românești, prin cărțile sale nominalizate la Roman SF, Roman Fantastic și Volum de Non-Ficțiune, dar care, așa cum a spus cealaltă jumătate a autorului Vegetal-ului, au fost „ratate” la decernare… Hâtru, dacă nu spiritual, bine-dispus, dacă nu vesel, Dănuț Ungureanu a încheiat o seară COLIN așa cum ne-am dorit-o.
Organizatorul/Moderator nu a mai avut de făcut decât să cheme paharele de vin spumos, pentru toți cei aflați în Sala Darclée de la World Trade Center București. Excelentele fotografii ale lui Ionuț Bănuță vă vor oferi mai mult asupra atmosferei desfășurării ediției a VII-a a Premiilor COLIN.
În 2020, pentru cărțile cu autori români apărute în 2017, 2018 și 2019, Premiile COLIN vor avea ediția a VIII-a. Este posibil ca numărul de categorii să se îmbogățească prin cea de Traducător/Traducere și cea de Volum pentru copii/adolescenți, pentru că Vladimir Colin, spre a cărui amintire se face COLIN-ul, a fost și traducător, și autor pentru copii…
La bună vedere, citiți fantastică românească!
15 comments
Ovidiu Bufnilă says:
Dec 4, 2017
Noi intre noi ne-am premiat pe vremuri. Asa a fost precambrianul SF.
Acum insa, Catalin Badea Gheracostea actiunile tale devin un toxic ne-letal și ridicol. Mai ai inca de lamurit, public, povestea ta cu Leonard Oprea. Stim cu totii frumoasa pretuire pe care Leonard Oprea o avea pentru Vladimir Colin. Care e adevarul despre Premiile Colin? Trebuie sa lamuresti multe din actiunile tale ciudate, publice, razboaiele tale cu Cornel Secu, aparentele tale conflicte cu Haulica, Ceausu si altii.
Vezi tu Catalin Badea Gheracostea, plachetele astea sunt o trista reintoarcere la trecut. Un adevarat Eveniment Literar SF ar trebui sa aiba sponsori importanti, ar trebui sa aiba fonduri de premiere adevarate, ar trebui sa aiba un Juriu de Excelenta din personalitati culturale ale momentului, ne-sf. Asta cere Istoria Reala a SF-ului Romanesc, natura lui speciala pe care, din nefericire pentru tine, nu o intelegi. Tu te intorci cu buna stiinta in trecut, vrand sa-ti construiesti un mic imperiu SF, loool, o geamie sau o gubernie….
Regret sincer ca Maestrul Mircea Oprita a cazut in plasa ta. Mi l-as dori mai razboinic, mai bataus. Dar el e un om extraordinar pe care il pretuiesc. Nu trebuie de fapt sa se razboiasca. Trebuia doar sa te paraseasca, sa te lase balta, sa-si continue proiectele lui de anvergura, sa le duca la bun sfarsit. Poate ca citeste aceste randuri si poate ca o sa inteleaga. Stie de ce spun adevarul pentru ca stie ca spun adevarul. Pentru ca sunt singurul om de dinainte de 1989 care a spus adevarul adevarat despre scriitorul talentat Mircea Oprita.
Vezi tu, Catalin Badea Gheracostea, ai navalit in SF-ul Romanesc intr-un anotimp zbuciumat cand noi eram deja scriitori. Ai crezut ca prostesti lumea dar nu toata lumea poate fi prostita. Un adevarat Critic Literar ar fi recuperat momente de mare tensiune din SF-ul Românesc. Apariția Motocentaurilor, de exemplu, o opera extrem de valoroasa si de fundamentala in epoca. Dar cum sa faci tu asta cand tu spui, ce ciudat, ca Bufnila a scris si romanele NORII si INELUL MAGIC, ha, ha, ha, cand alea doua bufnilisme sunt de fapt volume de proza scurta. Impardonabil Catalin Badea Gheracostea.
In sfarsit, sa construiesti un eveniment minor, sub auspicii dramatice, e ciudat. Sa clamezi conflicte cu cei cu care apoi vei face casa buna, e straniu. Dar e in firea omeneasca. Nu e cu suparare pentru nimeni. Daca as fi un scriitor incepator, poate ca n-as reusi sa vad adevarul. Dar sunt mai mult decat un scriitor SF de ghetou, sunt valurit prin toata literatura romaneasca, am prietenii si amicitii in mainstream, si sunt publicat intr-o multime de reviste de mainstream. Asta inseamna nu ca as fi mare si tare, inseamna ca am cunoasterea pe care trebuie s-o aiba un scriitor roman adevarat.
Nocivitatea ta Catalin Badea Gheracostea este ca vrei sa institui un stil, o tendinta gresita in SF-ul Romanesc. Sigur ca esti liber sa institui tot ce vrei pe lumea asta, dar asta nu inseamna ca scriitorii adevarati nu pot sa nu arunce o raza de lumina asupra actiunilor tale. Ceea ce vrei sa faci tu, prin diverse jonglerii puerile este asemenea unora din mainstream care vor sa se erijeze in Spiritile Critice Unice ale Natiunii…. Fals…
Gheracostea, esti un haios. Imi esti drag in contiunuare. Ai crezut, copilareste, ca MEDUZA nu exista. MEDUZA nu este un om. Este o stare de spirit. SFul Românesc face parte din Filozofia MEDUZEI. Nimeni nu poate iesi din valuririle ei. Sigur ca esti liber sa construiesti mai departe filozofii toxice dar cui folosesc?
Poate ca intr-o buna zi vei hotari sa fii un Mare Critic Literar. Atunci te vei elibera de lucrurile astea haioase cu premii buclucase, cu intrigi si razboaie false, cu incercarile de a transforma SRL ARCA in singura Autoritate Critica a SF-ului Romanesc. Atitudinea ta este nociva pentru ca, se pare, inspira. Poate ca Dobos va reveni si isi va aduce aminte ce i-am spus candva, la Iasi: sa incerce sa mentina Coeziunea SF-ului Romanesc. Aceleasi lucruri le-am spus si altora, si pentru asta am luptat.
In rest, inima buna sa ai, ca inima e importanta. Si, sa nu uiti niciodata, daca vrei sa reconstruiesti o lume trebuie s-o faci cu IUBIRE.
A, si inca un lucru, nu il ataci pe Cornel Secu atunci cand acesta are o problema personala atat de dramatica. Sa nu uita si asta.
Sarbatori Fericite Catalin Badea Gheracostea.
Ovidiu Bufnila,
cu prietenie si pretuire
Kyre says:
Dec 4, 2017
De ceva vreme mă preocupă problema ‘Geniului’.
Geniu, după cum se știe, este o armă (ramură) a armatelor moderne.
Observ geniu la CBG. Nu la persoană, ci la proiect.
De persoane nu vorbesc, că persoana e muritoare. Opera rămâne. Mai puțin ălea născute gata moarte.
Geniu, după cum se știe, poate fi ‘geniu-slab’, ‘geniu-mediu’, ‘geniu-bun’.
Vedem la sfârșit.
Banc: Sf. Petru: Ce ai făcut, mă, atâta vreme, pe lume? Omul: Burtă, sfinte. Sf. Petru: Și unde-i?
CBG says:
Dec 4, 2017
@buf:
1. n-am ce să lămuresc vizavi de leoparzi, seci și alții cărora nu le-am cerut voie să exist. a-mi aduce aminte de colin, în stilul lăsat de hobana, nu am de gând să-ți cer voie nici ție. în altă formulare, dreptul de a asociere, întrunire și exprimare nici nardi, nici secu, nici bufnilă nu mi l-au îngăduit. e scris în constituția RO, într-o formă sau alta. că ipochimeni ca voi au impresia că numai ei au acest drept, ori ălalalt, în forma cutărică, vă privește.
2. te rog să nu-ți pierzi simțul realității vizavi de ECONOMIA bunului simbolic care este fantastica românească. fă tu ceva cu sponsori ȘI mai serioși.
3. despre mircea opriță: aș vrea bufule să fii tu mai cutezător, mai bătăuș la vârsta domniei sale.
4. până una-alta, generația ta, optzecistă, mă cam dezamăgește pe mine fiindcă nici nu ieșiți dracului la pensie cu decență, nici nu lăsați modele de urmat, nici – vezi ipochimenii de mai sus – nu lăsați pe alții să facă măcar ce pot ei, cât pot ei. cărți? cine n-are cărți publicate, bufule, din sala aia, ori din amintiții tăi. dacă erați atât de tari, aveați și cititori, în afară de mine, mă, bufule, mă!
5. așadar. PUNCT. am de citit, am de scris, am de trăit.
Kyre says:
Dec 4, 2017
Observ geniu la piciorul podului roman de la Drobeta.
Podul în sine…
Geniul e ambivalent: poate să construiască, sau poate să dărâme.
Piciorul în cauză a avut perseverență.
Poate și noroc.
S-o fi rezemat de el măgarul de aur.k
CBG says:
Dec 4, 2017
🙂
Mihail Toma says:
Dec 4, 2017
Ce tot vorbiți de generații? Nu a existat și nu există nici un val ideatic în literatura SF românască care să cuprindă o generație. Doar vârfuri, aproape spontane, zvâcniri de geniu care repede s-au aplatizat sub o cenzură nemiloasă în vremea lui Ceașcă și s-au turtit de la sine sub compresorul capitalist.
Colin este ridicat ca un stindard tocmai pentru că nu există altul de pus în loc, deși el e scriitor de fantasy, nu de SF. Dacă tot e să ridicăm statui, să ridicăm pentru Romulus Bărbulescu și George Anania, ale căror romane se susțin și acum, cu brio, să ne amintim de Mihu Dragomir, Doru Davidovici, scriitori care au transmis ceva universal valabil ci nu doar pastișe gâdilate ale unei societăți distopice atât de dragi astăzi și cât de facile.
Mihail Toma says:
Dec 4, 2017
„Zeița de oricalc” a lui Doru Davidovivi este o capodoperă literară.
Alexandru, mă ofer să-i fac o tehnoredactare dacă-mi obții drepturile de autor.
Ovidiu Bufnilă says:
Dec 5, 2017
Suparaciosilor le taiem nasul… Sa fiti iubiti. Inima buna tuturor!
Sarbatori Fericite tuturor scriitorilor, criticilor literari, fanilor, readactorilor si editorilor de la Gazeta SF!
La Multi Ani!
Ovidiu Bufnila
Adrian Grauenfels says:
Dec 6, 2017
De fapt ce aveti de impartit ? unde e literatura SF buna? Oricum vin curand robotii AI, si ramaneti fara paine.
AG
Florin Grigoriu says:
Dec 6, 2017
M-ar interesa ce-ar spune, din ceruri, cei plecați de-această tevatură-cuvertură-aventură, inclusiv prietenul meu Mihail Grămescu-Aporisticon etc. Moș Crăciun va acorda PREMIILE MOȘ CRĂCIUN 2017 și unor autori de SF (mi-a șoptit la urechea stângă), INCLUSIV PREMIUL I.C. VISSARION, FELIX ADERCA, VICTOR ANESTIN…
Meduzina de vise says:
Dec 7, 2017
Avem Premiile Colin, colocviile Ion Hobana, dar cu sarmanul Adrian ROgoz ce aveti, de ce-l ocoliti? Omul acesta a tinut CPSF in spate vreme de 20 de ani si a pus tara la cale, adica a creat din nimic un fandom, in vremea cand dreptul de asociere nu era unul constitutional, iar libertatea de exprimare era un pretext pentru a fi trimis la construirea Canalului. Mi-e dor de Rogoz si de vremurile de atunci. Apropo, nici pe Ioan Eremia Albescu nu l-am auzit amintit in ultima vreme, desi a lasat un raft de almanahuri in urma.
Mihail Toma says:
Dec 7, 2017
Sau, venerabilul Mircea Opriță, care, punctual, cu a lui „figurine de ceară” mi-a modificat curgerea pozitronilor …
Mihail Toma says:
Dec 7, 2017
Treaba e că în perioada 60-80 eu am citit cam un milion de pagini, nu neapărat SF, și-a dracului, le mai și țin minte!!!
Mihail Toma says:
Dec 7, 2017
Lea
Fusesem adoptat de Olga, mandatara magazinului de anticariat, care mă lasa până târziu în seară să lecturez în tihnă și, să-i rotunjesc veniturile, cu talentul meu de a-l face pe om să nu plece cu mâna goală din magazin.
Vroiam să termin de citit Războiul Lumilor a lui Wells tipărit într-o ediție de lux pe care nu mi-o permiteam. Pe la vreo șase seara mă trezesc cu Lea ( fata popii care m-a botezat, carele era o puștioaică incredibil de frumoasă, o frumusețe de marmoră albă perfect lustruită) împreună cu o gașcă de amici studenți în București. S-a dus naibii tihna mea și am lăsat tânjind cartea spre a sta între dihăniile care au năpădit anticariatul. Au cumpărat câteva cărți și cum se întuneca iar prezența ar fi atras, precum pe fluture la felinar, sectoristul, am închis cu regret prăvălia.
Lea mă abordă cu naturalețea-i desăvârșită iar eu, nevinovat și fără a avea habar de planurile mârșave care-i treceau prin minte, am fost plimbat pe la trei cofetării răposând în braseria de la „Dunărea”.
Abia târziu am legat și pus cap la cap toate manevrele din jurul meu căci acu’ dispărea câte un student, ba apărea altul, un dute-vino mascat de farfuriile cu profiterol și savarină pe care Lea mi le tot plimba pe la nas. Cum puteam ghici că fata popii mi-a șterpelit cheia din buzunarul hainei cu două mărimi mai mari și amicii studenți și-au făcut de cap prin anticariat.
A doua zi de dimineață vine un puști și-mi zice că Olga mă cheamă de urgență. Las baltă tot și mă reped.
Olga mă aștepa cu mâinile în șolduri cu privirea-i aruncând săgeți de foc.
Reproduc din memorie:
„Măi Mihăiță , intru și simt un miros ciudat. Zic, o fi dat ( adică eu!) cu ceva aseară. Mă duc în spate să pun de cafea… n-aveam stare. Întru înapoi, în magherniță, mă uit… totu’ la locu’ lui, dă și cafeaua în clocot… și vine și amploiatu’ de Vasilache – Madam onor prezența neasemuitei făpturi, carile iaște matale, cu un boboc dă trandafir, roșu aprins, ca inima mea!
Mi se ridică tensiunea.
Mă sucesc de colo colo, simțeam ceva și nu pricepem ce. Eeee, și numa ‘ ce ridic privirea : La literatură de artă: Aventurile lui Gingins Han, la Sport: Profețiile lui Nostradamus iar la SF : Rețete culinare la îndemâna tuturor… Toate… da’ toate cărțile amestecate. Să fac o criză de nervi. Îl chem pe băiatu’ lu’ Amariței și-l trimit după tine. Să zică ce-o zice, numa’ să te aducă, să te am aici, între ghearele mele… Și când ai venit, puiuțu’ mamei, că tu din prima ai văzut, de ți-o căzut falca, și eu carele voiam… CINE a făcut asta! ”
Trei zile au muncit râzând, înghiontindu-se și supravegheați cu ferocitate ba de Olga, ba de mine, studenții noștri în frunte cu Lea iar când au terminat, nici biblioteca Academiei nu era mai bine structurată ca dugheana anticariatului.
Dar, de…
Era vacanță, noi eram tineri și năstrujnici și erau alte vremi.
***
Cititotoru says:
Dec 8, 2017
LEA – Linie Electrica Aeriana? S-ar putea sa fie o poveste adevarata, daca nu-i, a fost bine intocmita!