Dan UrsuleanuSâmbătă, 9 martie 2013, emisiunea Exploratorii Zilei de Mâine, găzduită de Radio România Cultural și prezentată de Ștefan Ghidoveanu, va dedica o ediție memoriei lui Dan Ursuleanu, cel care a înființat și a condus pentru o bună perioadă de vreme redacția acestei emisiuni perene. Emisiunea a fost înființată în 27 ianuarie 1982, sub numele inițial de Radiobiblioteca SF, într-o perioadă de plină emulație a fenomenului SF din România.
Dealtfel, Dan Ursuleanu era participant activ la majoritatea manifestărilor SF din țară, fiind și un excepțional povestitor. Într-o perioadă în care traducerile începuseră să fie din ce în ce mai rare, ciclul Fundației era transformat în teatru radiofonic și difuzat pe unde. Ceva cu mult mai interesant decât Europa liberă se desfășura la vederea și mai ales în auzul tuturor.
Dealtfel, cenaclul radio Steaua Polară, găzduit de aceeași emisiune, care altădată avea o mai mare întindere, a permis mai multor tineri de atunci să-și încerce puterile, primind primele încurajări din partea redacției și a colaboratorilor. În special Adrian Rogoz era cel care făcea la început lectura textelor primite, dovedind că nimic nu era întâmplător, iar această emisiunea venea în completarea eforturilor lui Ion Hobana, Adrian Rogoz, Vladimir Colin și alții de a înființa cenaclurile de SF și de a dezvolta o cultură liberă și exploratoare, neafiliată ideologiei vremurilor.
O mărturie a realizărilor lui Dan Ursuleanu, emisiunea de sâmbătă, 9 martie, va putea fi urmărită între 13:15 și 13:45, la radio sau online la adresa http://srr.ro, alegând Radio România Cultural pe scala aparatului sau în coloana din dreapta a paginii de net.

Eugen Lenghel

Eugen Lenghel

Eugen Ştefan Lenghel (n. 10 ianuarie 1966) este specialist în informatică cu experienţă de peste 30 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studenţesc „Solaris”, fiind ales preşedintele cenaclului între 1988-1989. A debutat cu proză scurtă în Almanahul „Anticipaţia 1990”, urmând publicarea numărul 6 al colecţiei „Clubul SF”, din 1990, care îi este dedicat. A publicat în antologia de proză scurtă "Ferestrele Timpului", Tracus Arte, 2013 şi în antologia de poem fantastic "Cerul de Jos", Editura Virtuală, 2013. Debutul în volum este concretizat de colecția de proză scurtă "9 Istorii Reutilizate", Editura Tritonic, 2014. La Gaudeamus 2014 lansează al doilea volum de proză scurtă - "Numărătoare Inversă", editura Tritonic, 2014. În următorul an revine cu volumul "Fermierul virtual", apărut la Tracus Arte, 2015 și "Instabilitate cuantică", la Tritonic, 2015, ambele lansate la Târgul de carte Gaudeamus 2015. A avut contribuții de proză scurtă, eseuri și articole diverse în Luceafărul de dimineață, Revista SRSFF, Revista Nautilus, Gazeta SF şi Fictiuni.ro. Experiența de coordonator în publicistica virtuală, începând cu 2010 i-a permis ca în 2013 să înfiinţeze revista de literatură și arte vizuale Fictiuni.ro, pe care o conduce în prezent. Tot în 2013 inițiat și continuă să organizeze Festivalul Science & Fiction de la Râșnov. Blogul personal: Lenghel. Despre realitati.

More Posts - Website