Presa americană a anunţat recent decizia neaşteptată a regizorului George Lucas de a vinde studioului Disney toate drepturile de autor asupra seriei „Războiul Stelelor”, împreună cu drepturile de proprietate asupra studioului „LucasFilm”, a studioului de jocuri de computer „LucasArts”, a companiei de efecte speciale „Industrial Light and Magic” şi a companiei „Skywalker Sound”, specializată în design sonor de înaltă rezoluţie, al căror unic proprietar este Lucas însuşi. Evenimentul ar putea avea un impact profund asupra cinematografiei americane, luând în consideraţie că studiourile „Industrial Light and Magic” şi „Skywalker Sound” au contribuit pe parcursul anilor la realizarea celor mai importante superproducţii hollywodiene, de la Total Recall şi Terminator 2 până la Avatar.

Iniţial ştirea a fost receptată de public ca o glumă de prost gust, mass-media prezentând-o împreună cu caricaturi ale lui Mickey Mouse dansând alături de Darth Vader. Totuşi, informaţiile parvenite ulterior au confirmat veridicitatea acestui contract. Întregul pachet de proprietăţi, împreună cu drepturile asupra seriei Indiana Jones, a fost cumpărat de studioul Disney contra sumei de 4 miliarde de dolari. Cunoscuta producătoare Kathleen Kennedy, anterior director-adjunct al studiourilor Lucas, va deveni noul lor preşedinte şi gestionar, fiind responsabilă de acum încolo de brand-ul Star Wars, în cadrul companiei Disney. Noul contract stipulează că toate locurile de muncă ale numerosului personal al studiourilor Lucas, cu sediul în San Francisco, vor fi păstrate. De asemenea, a fost anunţat proiectul unui nou episod Star Wars VII şi al altor două episoade programate pentru anii următori, intenţia fiind de a continua saga Star Wars la infinit.

George Lucas şi-a motivat hotărârea dificilă prin faptul că „a crezut dintotdeauna că seria Războiul Stelelor va putea fi continuată la nesfârşit”, dincolo de dispariţia fizică a regizorului, pentru ca fiecare nouă generaţie să fie iniţiată în misterele cavalerilor Jedi şi în preceptele lor morale. Lucas şi-a exprimat astfel dorinţa de a transmite ştafeta unei noi generaţii de cineaşti, asigurând această tranziţie în timpul vieţii sale. Star Wars este considerată drept cea mai populară serie de filme realizate vreodată, precum şi o capodoperă a artei cinematografice, care s-a bucurat de un succes enorm timp de 35 de ani. Lucas şi-a calificat la un moment dat propria creaţie drept „cel mai mare mit din istorie”. Să fie oare George Lucas cu adevărat mai genial decât Homer? Chiar şi marele Shakespere s-a retras la odihnă după ce şi-a completat opera nemuritoare. Parafrazându-l pe eroul Neo din Matrix, „Tot ce are un început are şi un sfârşit!”Astăzi există semne că popularitatea seriei Star Wars a intrat totuşi într-un declin, publicul fiind deja plictisit de maniera în care acelaşi subiect este reciclat până la epuizare. De exemplu, noul joc online Star Wars. The Old Republic a atras atât de puţini abonaţi cu plată, încât acest insucces i-a forţat pe producători să ofere jocul gratuit. Iar producţia interactivă Star Wars Kinekt a fost chiar întâmpinată cu huiduieli din partea jucătorilor. Nu demult canalul de televiziune VH1 a prezentat un documentar intitulat Când Războiul Stelelor cucerea lumea, în care despre succesul acestei saga se vorbeşte deja la timpul trecut.

Actorul Mark Hamill, care-l interpretase pe eroul central Luke Skywalker, i-a reproşat lui Lucas că „s-a transformat în propriul său muzeu,”, iar Francis Ford Coppola, cel care a fost un fel de mentor artistic pentru Lucas, şi-a încurajat discipolul să-şi depăşească obsesia pentru Star Wars şi să încerce să facă ceva nou. În astfel de circumstanţe, decizia lui George Lucas pare a fi justificată.

În acelaşi timp, astăzi din întreaga lume vin nenumărate mesaje adresate lui George Lucas, prin care milioanele de fani îşi exprimă recunoştinţa pentru efortul pe care l-a depus regizorul american la realizarea seriei Războiul stelelor. După cum afirmă unii, această saga le-a schimbat viaţa, încurajându-i pe mulţi să se lanseze ei înşişi în cariere artistice. După vizionarea acestor pelicule, unii spectatori au mărturisit că au rămas cu un profund sentiment de împlinire. De fapt, evenimentele artistice de excepţie sunt şi ele nişte momente importante din viaţa oricărui individ.

Războiul stelelor nu este doar un film de divertisment, ci şi o capodoperă a artei cinematografice, chiar dacă este orientată spre un publc tânăr. Niciodată până acum nu a mai fost realizat un proiect artistic de o asemenea amploare.

Este greu de spus dacă lumea a devenit mai bună datorită seriei Războiul stelelor, dar în orice caz, ea i-a ajutat pe mulţi să suporte mai uşor problemele vieţii.

 Un interviu recent cu George Lucas:

http://youtu.be/YyqlTi7lkhY

Marcel GhermanMarcel Gherman s-a născut la 29 septembrie 1978 în Chişinău. Între 1994 şi 2003, a realizat emisiuni de muzică electronică la Radio Moldova. În prezent lucrează la revista Sud-Est Cultural şi colaborează la revista Contrafort, unde susţine rubricile permanente Bref şi Trenduri. Este de asemenea muzician, autor al proiectuluiMegatone, care abordează genurile techno, ambient experimental, industrial noise şi muzica clasică de film. Discografia Megatone include un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-fiction japonez Kenji Siratori şi o piesă selectată în cadrul proiectul60X60 International Mix al Fundaţiei Vox Novus din New York, proiect prezentat la Oxford şi Cambridge.

A obţinut recent Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova pe anul 2011 pentru volumul Cărtea viselor.

Blog personal: http://marcelgherman.blogspot.com

Marcel Gherman

Marcel Gherman

S-a născut la 29 septembrie 1978 la Chişinău. Între 1994 şi 2003 a realizat emisiuni de muzică electronică la Radio Moldova. Începând de la vârsta de 15 ani a publicat în presa tipărită peste o sută de articole şi eseuri. În prezent deţine funcţia de secretar responsabil al revistei Sud-Est Cultural şi colaborează la revista Contrafort, unde susţine rubricile permanente Bref şi Trenduri. Este de asemenea muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile techno, ambient experimental, industrial noise şi muzica clasică de film. Discografia Megatone include, printre altele, un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-fiction japonez Kenji Siratori şi o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60 International Mix al Fundaţiei Vox Novus din New York, proiect prezentat la Oxford şi Cambridge. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al PEN Club Moldova. Volume publicate: Cartea viselor (povestiri fantastice, 2011, Editura Arc), Generaţia Matrix (eseuri, 2013), Cer albastru deasupra Arcadiei (roman SF pentru adolescenţi cu elemente de fantasy şi space opera, 2014, Editura Prut). Premii literare: Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011 (Cartea viselor), Premiul Primăriei Chişinău pentru Tineret în domeniul Literaturii, 2012, (Cartea viselor). Volumul Cartea viselor a intrat în Top 10 cele mai citite cărţi ale anului 2011, conform unui sondaj realizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera Cărţii. Premiul Uniunii Editorilor din Republica Moldova, 2015 (Cer albastru deasupra Arcadiei). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova la secţiunea Carte pentru Copii şi Tineret, pe anul 2014 (Cer albastru deasupra Arcadiei)

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube