GSF 41 ban01

          Într-un peisaj marțian în curs de terraformare, disputa dintre clanurile menținute în starea de pseudo-prizonierat are ca miză accederea la nivelurile superioare și avantajele aferente. Solul planetei roșii joacă astfel și rolul de câmp de bătălie și de obiectiv final, căci acel clan care, prin mijloacele tehnice proprii, reușește cea mai spectaculoasă transformare, câștigă confruntarea. Nu există reguli impuse, imaginația și spiritul estetic fiind singurele limitări ale actului creator. Ținutul ostil trebuie transformat într-o grădină edenică. Nimic mai nobil și mai minunat, nu-i așa? Ba da, dacă nu luăm în considerare un mic amănunt: deși solul planetei este imens și neprimitor, acea mică porțiune aleasă pentru a fi supusă transformării este deja terraformată. Vegetația și fauna abundă, iar pentru a face loc noii vieți, cea veche trebuie eliminată. Primul pas al instalării noului ecosistem este distrugerea celui existent, deja stabil și funcțional, ajuns la maturitatea care-i permită să se autoîntrețină.

          De ce?  Nu te întreba! Acestea sunt regulile Regaliștilor, iar dacă doresc să părăsească vreodată promiscuitatea vieții de jos, participanții ar face bine să le respecte. Ceilalți nu vor ezita.

          Dar ce se va întâmpla când vor realiza că ceea ce au distrus reprezenta mult mai mult decât fuseseră lăsați să creadă? Le va păsa? Dar arbitrilor Regaliști? Sau, ca peste tot în societatea umană, drumul spre propriul interes va trece peste cadavre?


          Michael Bruce Sterling (n. 14 aprilie 1954) este un scriitor de Science-Fiction american cunoscut pentru romanele sale și pentru lucrul la antologia Mirrorshadea. Opera sa a ajutat la definirea genului Cyberpunk.

          Povestirea „Grădinile scufundate” se poate citi în CPSF Anticipația numărul 15.

          Tot acolo veți putea citi și povestirea „Cer furat” a lui Emanuel Grigoraș, o fascinantă scriere fantastică înrădăcinată în miturile și credințele populare ale folclorului românesc.

          Demnă de menționat este și povestirea „O bandită” de Joe Abercrombie, deși nu are nimic în comun cu SF&F-ul, fiind o operă western clasică.

         

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website