GSF78 banner-650

          A mai trecut un RomCon. Cu bune și cu rele, convenția naționala merge mai departe, oferindu-ne nouă, pasionaților de SF&F, un prilej de a ne întâlni și de a discuta despre ce ne place. Nici anul acesta nu putem consemna o prezență record, deși parcă puțin mai generoasă decât cea din 2016, însă eu personal am resimțit atmosfera de la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea ca fiind mult mai primitoare decât cea de la București de anul trecut. Programul, deși a avut câteva alunecări datorate dezbaterilor care s-au prelungit, a fost totuși mai bine respectat și mai concis, iar subiectele prezentate mi s-au părut mai bine alese și mai interesante.

          Însă pe lângă aspectele organizatorice, ceea ce oferă în primul rând un festival RomCon este bucuria întâlnirii cu prietenii vechi și surpriza descoperirii altora noi. M-am revăzut cu această ocazie cu oameni dragi mie, cu care discut în mod frecvent, dar și cu persoane cu care am avut plăcerea de a schimba doar câteva cuvinte. Cu oameni pe care-i văd cu multe alte ocazii, dar și cu oameni pe care nu-i mai văzusem de mai bine de un an și căror glasuri chiar îmi dau seama că-mi lipsiseră în tot acest timp.

          Am avut ocazia să aflu despre apariția unor cărți interesante, să le achiziționez și să stau de vorbă cu autorii lor, am avut plăcerea de a descoperi idei interesante, pe care le-am și dezbătut.

          Nu vreau să vorbesc despre absențele de marcă sau despre motivele care le-au determinat. Fie ca Frigga să-mi dea calmul pentru a accepta lucrurile pe care nu le pot schimba, Thor curajul de a le schimba pe cele pe care le pot și Odin înțelepciunea de a le discerne.

          Iar dacă ar trebui să trag linie și să concluzionez, aș spune că, deși nu a fost nici această ediție una uimitoare, nici ca prezență, nici ca volum de vânzări de carte (aici trebuie să recunosc cu dezamăgire că nu au existat decât trei standuri), ediția a fost una reușită.

          Nu pot să închei decât felicitându-i pe câștigătorii premiilor! Să ne vedem sănătoși la anul!

          Și nu uitați că urmează AntareSFest la Brașov, între 8 și 10 septembrie.

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website