GSF 83 banner-650

          Dan Rădoiu este unul dintre autorii mei contemporani preferați. Am avut plăcerea de a-l întâlni la unul dintre atelierele sale de confecționat povestiri, la AntareSFest, după ce în prealabil citisem câteva dintre operele sale și comunicasem în medul online. Cursivitatea scrierii, ghidușia cu care îmbina realul cu fantasticul și, nu în ultimul rând, personalitatea lui tonică m-au surprins în cel mai plăcut mod. Dan Rădoiu nu prea se ia în serios pe sine, ceea ce-l face o companie foarte plăcută, fără pedanterii sau prețiozități, în schimb ia în serios tot ce face, de la cursurile pe care le ține la cărțile pe care le publică.

ingropat-de-viu          Bineînțeles că atunci când am aflat că Dan a lansat o carte cumva înafara ariei în care confirmase deja (mă refer la cele două volume de „Povestiri de la marginea realității”, de la editura Crux), am fost curios să văd despre ce e vorba. Am intrat în posesia volumului de o sută de pagini la Gaudeamus, însă, din diferite motive, am început să-l citesc doar în februarie. Și-n aceeași zi în care l-am început, l-am și terminat. Deci cred că nu trebuie să spun mai multe despre cursivitatea lecturii.

          Pe lângă acest aspect, altele pozitive ar fi caracterul vizual foarte pronunțat și claritatea acțiunii, ambele denotând un autor matur, cu un stil deja format. Însă de aici îmi pare că apar unele probleme în acest text, deoarece stilul lui Dan Rădoiu pare să fie format pe proza absurdă, iar atunci când încearcă altceva, unele alunecări apar. Și aici mă refer în primul rând la inconsecvența personajelor și la șubrezimea motivației acțiunii, ambele făcându-mă să aștept acel element de absurd care să le justifice, element care, însă, nu a venit.

          Pe scurt, în nuvelă ne e prezentată răzbunarea unor mafioți pe un polițist, răzbunare care nu decurge chiar așa cum se așteptau respectivii, datorită instruiri foarte bune a acestuia din urmă și a cunoștințelor lui de Krav Maga. La început, așa cum spune și titlul, îl vom găsi pe protagonistul nostru în ipostaza celui care, suferind de tafofobie, se trezește într-un sicriu, fără amintiri, doar cu groaza situației săpându-i tot mai adânc în conștiință. Până aici, pot spune că nuvela chiar mi-a plăcut, primele capitole fiind foarte percutante, perspectivele pe care le deschideau părându-mi, în acel punct, absolut fabuloase.

          Însă, odată cu mutarea perspectivei și înțelegerea ansamblului și cauzelor acțiunii, a venit și dezamăgirea. Nu mă înțelegeți greșit, cartea nu e rea, dimpotrivă, pentru cei pasionați de romane polițiste poate fi chiar spectaculoasă, acele elemente care pe mine m-au deranjat putând fi, foarte bine, ignorate de alt cititor. Secvențele de luptă corp la corp au fost savuroase, flash-back-urile bine inserate, documentația bine făcută.

          În fine, transformarea de la final, în care două personaje explodează pur și simplu în altceva, nu mi s-a părut de asemenea prea verosimilă. Dacă, așa cum ne-a obișnuit Dan Rădoiu, la final mai apăreau și extratereștrii, sau dacă acele personaje își jupuiau măștile de pe figuri revelându-se a fi insecte, sau mai știu eu ce, întorcând astfel proza spre fantastic, aș fi spus că am citit chiar o capodoperă. Așa însă, mi s-a părut că autorul doar s-a jucat, a încercat altceva, dar nu prea convins.

          Ca să conchid, lectura a fost una foarte plăcută, cu toate minusurile de mai sus, orice text al lui Dan Rădoiu venind la pachet cu o doză de umor subtil. Nu a fost însă ceea ce mă așteptam eu.

         

          

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website