Peter Watts nu se citește pur și simplu, Peter Watts se studiază. El nu-ți povestește întâmplări, ci ți le explică din punct de vedere științific, intrând în cele mai mărunte detalii fenomenologice, provocându-ți mintea la un veritabil maraton printre concepte și obligând-o să le absoarbă. Când întorci ultima pagină a uneia dintre cărțile sale, te poți numi, fără falsă modestie, mai deștept. Pentru astfel de scriitori s-a inventat termenul de Hard S.F., însă pentru Watts pare insuficient. De la biologie și genetică la mecanică relativistă și astronomie, de la sociologie la religie, textele sale evoluează cu naturalețe atletică, proiectând inteligent înțelepciunea umană spre noi și noi hotare.

          Iar „Insula” nu face excepție. Deși se întinde pe puține pagini, prin câte are de spus este imensă. Obligându-ne să ne adaptăm unui mod de gândire inedit și oarecum străin, zugrăvind lumea exterioară numai prin insinuări și referințe vagi, ne pune în fața unei societăți perfect închise și foarte limitate a unei nave deschizătoare de drumuri prin univers, oferindu-ne perspectiva izolării de milenii la care protagoniștii sunt supuși. Trăind episodic, într-o permanentă alternanță conștiență – criogenie și într-o perpetuă dispută cu logica rece și mașinală, ei ajung să-și măsoare viețile cu ale stelelor și galaxiilor, însă, odată cu somnul lor, lumea exterioară se scurge pe lângă ei, apartenența lor la umanitate ajungând un concept la fel de îndepărtat ca parsecii pe care-i lasă în urmă.

          Ce vor face ei atunci când se vor găsi în fața unei entități care, printr-o tristă împrejurare, le blochează calea? Îi vor înțelege strigătul disperat? Îi vor răspunde? Își vor forța trecerea distrugând-o, sau o vor salva? Va învinge calculul rece al eficienței traseului optim, sau omenia? Și care vor fi argumentele?

          În imensitatea spațiului cosmic, cu toate necesitățile care derivă de-aici, lumea se schimbă, devine bizară, la limita de înțelegere și acceptare a omului contemporan. Legile sunt altele, judecățile pornesc de la premize distorsionate, constrângerile sunt deviante. Relațiile inter-umane, chiar și cele dictate de nevoile insurmontabile de sex sau afecțiune, se schimbă și ele, îmbracă alte forme, se alienează, însăși noțiunea de individ devenind iluzorie.

          Însă, omul rămâne om. Iar legile firii nu pot fi alterate.

 


 

PeterWatts Peter Watts (n. 1958)  Scriitor S.F. de origine canadiană, câștigător al premiului Hugo.

Povestirea „Insula” se găsește, împreună cu multe alte informații despre autor,  în CPSF Anticipația nr. 1

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website