GSF62 ban-650

AMN          Bună, Ana-Maria, şi mulţumesc în numele echipei pentru interviu și pentru cartea oferită ca premiu.

          Cu multă plăcere. Mulțumirile pentru carte aparțin editurii Crux Publishing, care a pus acest exemplar la dispoziție.

 

          Vorbește-ne, te rog, despre tine ca autoare și cititoare. Ce îți place să scrii, ce îți place și ce nu îți place să citești, ce ai dori să transmiți când scrii, cum ți-ar plăcea să te perceapă cititorii tăi.

          Am început să citesc și să scriu aproape concomitent, pentru că nu puteam să lecturez fără să încerc să pun pe hârtie lumile pe care le aveam în minte. Sigur că primele încercări au fost stângace, dar pe măsură ce am început să citesc mai multe cărți, am ajuns să descopăr și modalități mai bune de a-mi așterne gândurile pe hârtie. Am scris întotdeauna SF și fantasy, cu o mică diversiune reprezentată de un roman polițist. De citit, citesc însă orice gen, pentru că nu contează cum a fost încadrată cartea, ci mai ales ce transmite ea. În plus de asta, un scriitor nu este complet dacă, cititor fiind, se limitează la un anumit gen, pentru că nu se va putea desprinde de clișee și va sfârși prin a se repeta, nereușind să beneficieze de modelele oferite de alte tipuri de literatură. Deși anumite lucrări SF&F nu au o profunzime prea mare, fiind scrise după o rețetă facilă, îmi plac, în general, cărțile a căror intrigă/personaje/miză științifică te fac să visezi, să te transpui, așa cum este menirea literaturii în general. De aceea, aș dori să fiu receptată de cititorii mei ca o scriitoare capabilă să scrie o astfel de carte.

 

          Prezintă-ne volumul „Regatul sufletelor pierdute”, cartea pe care o oferi ca premiu. De ce space-opera?
          Volumul Regatul sufletelor pierdute este localizat într-un viitor îndepărtat, în care mai multe nave părăsesc Pământul pentru a coloniza planetele telurice aflate dincolo de granițele Sistemului solar. Trei dintre nave întâmpină dificultăți şi sunt forțate să se oprească pe planeta Galene, din Sistemul planetar al stelei Etain. Plasat la mai mult de 500 de ani de la colonizare, primul volum al seriei Stelarium prezintă aventurile  a trei agenți cu puteri speciale trimiși în trei misiuni ce fac parte dintr-un imens puzzle al conspirațiilor.

          Romanul urmărește modul în care agenții reușesc să-și ducă la bun sfârșit misiunile într-o lume în care omenescul nu mai are nicio valoare, iar lupta pentru putere ia forme neașteptate. Este o lume dură în care lucrurile care ne definesc acum ca oameni ca dragostea, ura, prietenia, loialitatea capătă o altă valoare sub influența sistemului. Este o lume dezrădăcinată, în care oamenii încearcă să supraviețuiască, să se apropie și să se apere unii de alții, chiar dacă sistemul nu le-o permite. Fiecare dintre cele patru fire narative se concentrează asupra unui personaj – prim-agentul Sten Darr și încercarea lui de-al salva pe moștenitorul tronului, prințul Edrin, agentul Karl Senn, trimis într-o misiune sinucigașă în cel mai mare stat religios al planetei, Cominternul, agentul Adrew Hermen, care a reușit să se infiltreze într-un stat dușman și și-a petrecut opt ani pentru a-și construit noua identitate, și experimentul genetic Apoc, produs în laboratoarele Cominternului pentru a deveni soldatul perfect. Pe măsură ce narațiunea avansează, firele narative se împletesc, apoi se unesc.

          De ce space-opera? Pentru că este un filon important al SF-ului, care mai are multe de spus și pentru că mi-am dorit întotdeauna să scriu un roman localizat pe alte planete pentru a experimenta cu schimbările suferite de oamenii supuși dezrădăcinării.

 

          Înțeleg că e vorba de un prim volum al unei serii. Pe când să ne așteptăm la următoarele volume?

 

          Următorul roman va apărea probabil în toamna acestui an, iar al treilea anul viitor, pentru că volumele unei serii nu trebuie să se lase mult așteptate.

 

amnig          Întreb deoarece de la precedentul tău roman, „Împăratul ghețurilor”, au trecut nu mai puțin de zece ani. De ce un timp atât de lung?

          Pare un timp lung și o pauză de la scris, doar că nu a fost așa. Am scris în acest timp mii de pagini, doar că m-am concentrat asupra altui domeniu, care nu este literar.

 

          Ce alte planuri de viitor ai? Mai ai și alte lumi sub condei?

          Momentan toate planurile pe care le am se concentrează asupra seriei Stelarium și a lumilor pe care le voi descrie în fiecare volum, urmând călătoria agenților în căutarea celorlalte nave plecate de pe Pământ.

 

          Ce sfaturi le-ai da autorilor publicați de Gazeta SF, care doresc să debuteze și ei în volum? Care ar fi rețeta succesului tău?

          Cei care doresc să scrie trebuie să fie buni cititori, deci îi sfătuiesc, în primul rând, să nu dea la o parte nicio carte, ci să-și lărgească orizontul, beneficiind de modele diverse. În al doilea rând, să nu acționeze la întâmplare, ci să se folosească de orice sfat, informație pe care-o pot obține pentru a-și îmbunătății stilul, incluzând participarea la cenacluri, ateliere de proză etc. În al treilea rând,  să asculte părerea cititorilor pentru a putea prinde “pulsul” pieței și a înțelege ce-și doresc aceștia să lectureze.

 

          Dacă dorești să-i transmiteți ceva câștigătorului concursului…

 

          Nu pot decât să-i adresez felicitări și să se bucure de această carte.

 

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website