GSF60- banner01-650

darius          Bună, Darius, şi mulţumesc în numele echipei pentru cartea oferită ca premiu și pentru acest interviu.

          Cu mare plăcere!

          Vorbește-ne, te rugăm, despre tine ca scriitor. Ce anume și când ai mai publicat, ce urmărești să transmiți când scrii, ce-și place să citești.

          Am început sa public de la 16 ani, înainte de 1989 și după acest an, în suplimentele SF ale ziarelor locale din Timișoara (Renașterea Bănățeană), în reviste de profil, mai ales proze scurte, în Paradox, Colecția de povestiri științifico-fantastice, Jurnalul SF, precum și o proza mai lunga în Helion. Mai târziu, începând din 2009, am scris, sub pseudonim, patru cărți de finanțe personale, investiții și fiscalitate.

          Nu pot sa spun ca am urmărit ceva atunci când am scris, am scris pur și simplu, pentru că îmi place să scriu, iar literatura științifico-fantastica și genurile conexe au fost, pentru mine, cea mai bună formă de exprimare.

          În tinerețe am citit multă beletristică, de toate felurile. A fost o perioadă în care ‘m-am specializat’ în autori sud-americani, imediat după liceu. Și, bineînțeles, am citit SF, înainte de 1989 atât cât se putea, prin reviste de specialitate și puținele cărți publicate, mai ales colecția de la editura Albatros și Colecția de romane SF de la editura Univers, iar după ’89 a fost o avalanșă de cărți SF, așa că am început să fiu mai selectiv.

          Spune-ne câteva vorbe despre „Elegie pentru un triunghi”, cartea ta de debut pe care o oferi ca premiu. Care e istoria ei? Știu că a durat foarte multă vreme de când ai scris primele proze și până la materializarea volumului. De ce?

          Această carte conține prozele mele de tinerețe, scrise până prin 1996, și se dorește o carte de recuperare a unei perioade în care am scris SF și am fost foarte implicat în „mișcarea SF”, nu numai în cadrul cenaclurilor timișorene, pe care le-am frecventat, a evenimentelor la care am participat ca organizator, ci și prin emisiunile de radio și televiziune pe care le-am realizat.

96830Darius-Luca-Hupov

          De atunci și până acum au trecut douăzeci de ani, o perioada în care am întrerupt contactul cu mediul cenaclier și nu am mai scris, pentru că în viața mea a apărut o prioritate: familia. Atunci când fiica mea a împlinit 16 ani, împreună cu ea am revenit la clubul Helion, m-am implicat din nou în activitățile sale și, după câțiva ani, am considerat necesar să strâng prozele din tinerețe și să le grupez în acest volum de debut tardiv. Între timp m-am apucat din nou de scris.

          În cei douăzeci de ani SF-ul a continuat să fie parte din viața mea, pentru că am continuat să citesc și fiu un cinefil împătimit.

          Ce proiecte de viitor ai? La ce să ne așteptăm pe viitor de la autorul Darius Hupov?

          Voi termina o proza de mai lungi dimensiuni, pe care am început s-o scriu la finalul lui 2015, și am în plan să încep lucrul la un roman SF. Va trebui să-mi găsesc timp pentru scris SF, pe lângă activitățile profesionale și hobby-urile pe care le am, între care se numără și scrierea de cărți non-fiction, din domeniile menționate mai sus. Va fi greu, dar primirea pozitivă de pana acum a volumului de debut m-am îndemnat să pun pe lista de priorități scrisul.

Ce sfaturi le-ai da scriitorilor de la Gazeta SF care doresc și ei să debuteze în volum propriu?

          În primul rând să scrie! Cât mai mult! Dar pe lângă asta, să participe la ședințele unui cenaclu de profil, pentru că în acest fel vor putea sa progreseze rapid și să-și cizeleze talentul pe care îl au. Cum spuneam, e nevoie de două elemente: multă muncă și îndrumare din partea unor mentori în ale scrisului.

Ce gânduri îi transmiți câștigătorului?

          Sper să-i placă prozele din volum și îl rog să-mi transmită feedback despre carte.

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website