steampunkwp-3840-2352-wallpaper

          Bună ziua domnule Florentin Haidamac şi mulţumesc în numele echipei pentru că ați acceptat această invitație!

          Bună ziua. Eu vă mulțumesc pentru interes.

          Vorbiți-ne, vă rugăm, despre dumneavoastră ca autor. De unde pasiunea, ce scrieți, ce citiți.

          De unde pasiunea? Nu pot să vă dau un răspuns exact. Cred însă că pasiunea pentru un anumit lucru sau o anumită activitate o primim la naștere. De noi depinde dacă ulterior dorim sau știm să o cultivăm. Eu am avut noroc. Am crescut printre cărți. Pot spune că întreaga mea evoluție ca om, ca medic, ca scriitor, se datorează cărților. Ăsta a fost primul pas pe calea literaturii. Cititul. Peste acest pas s-a suprapus imaginația. Restul a venit de la sine. Ce citesc? Orice. În momentul de față, lucrând la un roman ce are ca temă apocalipsul cu virusul Z, normal, citesc autorii de gen. Nu de alta, dar să văd cum stă concurența. Citesc autori ca Alex Smith, Chrissy Peebles, David Simpson, Robert Paine, Luke Shepard.

          Povestiți-ne despre Adnana, cartea pe care o oferiți ca premiu. Este primul dumneavoastră roman, din care câteva capitole au fost publicate chiar în Gazeta SF. Cum v-a venit ideea să o scrieți? V-a ajutat experiența publicării în Gazeta SF în demersul publicării ei în volum? Dar în periplul dumneavoastră literar, în general?

          Adana este, înainte de toate, o poveste frumoasă. Am pus in ea multă emoție. Adnana se vrea un roman accesibil. De asta nu are un limbaj complicat. Nu are termeni pe care să-i cauți în dicționare de SF. Adnana a avut un impact foarte puternic printre cititorii care nu agreau literatura SF. Chiar am fost foarte încântat atunci când mai mulți cititori mi-au mărturisit că după ce au citit Adnana s-au îndrăgostit de SF. Sincer, chiar și eu mă mir, recitind unele capitole, cât de bine am zugrăvit anumite situații. Geneza cărții a pornit de la prima frază, frază pe care am avut-o în minte săptămâni întregi. Ca să scap de ea am pus-o pe hârtie și, încet incet, am construit un viitor foarte probabil în evoluția rasei noastre. Despre influența Gazetei SF voi vorbi mai jos, tocmai pentru că am un mesaj important pentru tinerii autori.

          Ce sfaturi le-ați da noilor autori care doresc să debuteze în volum? Care credeți că e rețeta succesului?

          Pentru autorii care doresc să debuteze în volum am un sfat prețios. Un sfat pe care l-am primit de la Mircea Coman acum câțiva ani, când am debutat în Gazeta SF. Mă felicit că l-am ascultat. Anume, să-și facă întâi ucenicia prin povestiri scurte. Să asculte ce spun cititorii și recenzenții și abia pe urmă, după un an doi de publicat în reviste electronice, să încerce să scrie un roman. Pentru mine Gazeta SF a însemnat o mare șansă, o imensă oportunitate de a învăța cum anume se scrie. Tocmai această disponibilitate de a promova tineri autori, ucenici, aduce Gazetei SF un statut special și un mare avantaj față de celelalte publicații online.  Cel mai important pentru un autor debutant este curajul. Curajul de a se diseca și de a se expune, dar și curajul de a accepta criticile, uneori negative. Talentul pentru scris se cultivă, se șlefuiește. Nu poți sări peste etape. Nu poți să scrii fără să știi alfabetul, corect? După părerea mea, doar cel care are curajul și forța de a-și face ucenicia corect va ajunge să scrie bine.

          Ați dori să-i transmiteți ceva câștigătorului?

          Să creadă în el și să aibă în vedere că scrisul e ceva asumat pe viață. De scris nu te mai vindeci. A fi autor e un mod de viață. Chiar în condițiile vicioase din această țară. Și să nu uite că un scriitor scrie chiar și pentru un singur cititor. Să nu uite responsabilitatea față de cititori pentru că ei sunt cei mai importanți în ecuația asta.

         

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website