GSF50 banner 01-650

          Bună ziua, domnule Liviu Surugiu şi mulţumesc în numele echipei pentru că ați acceptat această invitație!

          Spune-mi Liviu (un bun început de roman!). Alex, mă bucur că, în sfârșit, am găsit timp… Niciodată nu e prea târziu; îmi cer scuze: sunt un veșnic întârziat.

         

          Vorbește-ne despre tine ca autor. Ce ai scris deja, ce ai publicat, ce urmează să publici. De unde pasiunea? Dar de citit, ce citești?

          Am publicat vreo zece texte prin anii `94, (în JSF, CPSF, SuperNova, Curierul Național, etc) aproape toate premiate la diverse concursuri naționale din acea vreme… Primul roman l-am început în 1983, e vorba de ATAVIC, apărut în iulie 2014 la Editura Tritonic. Al doilea, IUBIRE ȘI MOARTE PENTRU TOTDEAUNA, a fost premiat sub titlul „Întâlnirea” la Festivalul Vladimir Colin din 1995, dar a apărut abia la Gaudeamus anul trecut. Ca nuvelă a fost publicat în nr. dublu 530-531, cred, din CPSF (în CPSF am mai publicat „Adevărul despre Woopy” și „Visus”, până acum). De publicat, am publicat de fapt trei romane, dacă punem la socoteală și IMMAN, în 2011, un prototip al Atavic-ului.

          Ce urmează? Un roman de dragoste a cărui acțiune se petrece doar în mintea personajelor principale, apoi un roman „cu naziști și zeppeline”, iar spre toamnă aș mai scoate încă unul… dar măcar să le public pe celelalte două mai întâi. Par multe, însă pentru un tip care are 14 volume în sertar și nu mai e nici prea tânăr…

          De unde pasiunea? Nu știu. Poate că am un exces de imaginație și l-am canalizat spre scris. Am fost prea comod de mic, spre a-l canaliza către fotbal, de exemplu. Și ce era să aduc eu nou în fotbal…

         Ce citesc? Nu citesc, de ani buni, decât ce scriu eu. Am mai citit, dar foarte puțin din cât ar trebui să citesc în mod normal, Oliviu Crâznic, Eugen Lenghel, Lucian Dragoș Bogdan, Monica Ramirez, Anamaria Ionescu, Michael Haulică, Marian Truță, Dănuț Ungureanu, Voicu Bugariu, Liviu Radu, Teodora Matei, Florin Pâtea, Eugen Cadaru, Dan Tudor Ninoiu, Costi Gurgu, Alex Lamba (am mai omis, probabil. Oricum, interesant și frumos e că toți îmi sunt prieteni!). Toți scriu bine, unii chiar foarte bine (părerea mea), problema e că tirajele au scăzut foarte mult. Nu neapărat nu se mai citește (toată lumea citește), dar oferta e atât de mare încât nici cel mai avid cititor nu poate cumpăra tot. În loc de 10 titluri pe an a câte 100.000 exemplare, apar sute de volume… și n-o spun ca pe un reproș. Ultima oară când am citit ceva pentru că pur și simplu îmi venise chef să citesc ceva bun, am recitit Turnul Babilonului, de Ted Chiang, apoi Psaltirea din Mainz a lui Jean Ray, iar ca desert niște Regi de nisip. Și, bineînțeles, Bogdan Hrib, unul din puținii editori care și scriu, în plus, luptă pentru a scoate textele cele mai reușite dincolo de bariera limbii române.

         

          ATAVIC, cartea pe care o oferi ca premiu… De unde ideea exploatării ideii de atavism?

          Atavismul… Spre deosebire de ereditate, care reprezintă influența imediată a părinților, atavismul se manifestă prin reapariția unor caractere adesea considerate pierdute de secole.

          Atavismul sparge codul genetic, în vreme ce ereditatea e un pachet ce trece în mod direct de la o generație la alta. Revendicând o libertate suprimată milenii, cel dintâi nu ține cont de ultimii părinți care, practic, nici nu există pentru el. Astfel, atavismul, la urma urmei tot o formă de ereditate, are ca efect suprimarea ei.

          Asta mi s-a părut o idee foarte interesantă… aceea de a nu căuta prea departe personaje puternice… atâta timp cât ele pot fi chiar ÎN NOI. De pildă tu, Alex, dacă-ți pun o cușmă în cap, ești geto-dac get-beget, direct Decebal!… în vreme ce eu, ia uită-te la mine, cu fața asta, nu ți se pare că am ceva din Suleiman Magnificul? În sud, și mai ales în Teleorman, influența genelor otomane e recunoscută…

         

          Mai degrabă Keanu Reeves

          Keanu e pe sfert chinez, alt sfert hawaiian, jumătate englez, iar ca cetățean e canadian. A! și de religie budist! Născut la Beirut… :)))

          Oricum, Florin Stanciu ar avea aici un cuvânt de spus…

          În loc de reclamă la Atavic (prin cuvinte) te rog să pui link-ul cu trailerul cărții:

          https://www.youtube.com/watch?v=48qR0Hgxj9g

         

           „Atavic” e un roman din care câteva paragrafe au apărut și în Gazeta SF. Te-a ajutat experiența publicării în Gazeta SF în demersul publicării în volum?

          Păi în primul rând m-a ajutat fiindcă Eugen Lenghel, pe atunci redactor la Gazeta SF (unde, părerea mea, a făcut o treabă foarte bună) m-a recomandat la Tritonic. A mai apărut, sub formă de fragmente promoționale, în „Argos nr.1”, de pildă.

         

           „Iubire și moarte pentru totdeauna”, ultima carte publicată… Prin ce a diferit (respectiv s-a asemănat) demersul scrierii și publicării acesteia, față de prima?

          Scrierea ei?… Aproape că nici nu mai țin minte. Au trecut douăzeci de ani de atunci. E, oricum, diferită de Atavic. Am scris-o dintr-o suflare, fără documentare, fără nimic altceva decât părerea mea. Publicarea? Categoric, a fost mult mai ușor. Editorul îmi citise deja a doua carte, iar aceasta aproape că a venit de la sine. Căci a apărut, de asemenea, la Editura Tritonic, unde încrederea editorului și prietenului meu Bogdan Hrib și-a spus cuvântul.

         

          Ce sfaturi le-ai da noilor autori care doresc să debuteze în volum? Care a fost rețeta succesului tău?

          Sfaturi? Să scrie, mai întâi. Să trimită la reviste online. Să încerce apoi și la cele câteva în format print. Apoi, spre edituri. Cam acesta ar fi drumul, cunoscut deja. Durează câțiva ani…

          Eu sper să pot vorbi despre succes peste un deceniu, când voi termina de publicat tot ce am scris până acum. Și ce anume va însemna asta în acea clipă? 20 de cărți publicate, poate cu un tiraj mediu de 5000 exemplare (până atunci, precizez). 100.000 de cărți vândute în zece ani… Acesta ar putea fi succesul meu.

         

          Ce îi transmiți câștigătorului?

          Îi aștept recenzia pe www.atavic.ro!

          

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website