2017_01banner

mdluizienii          Bună, Miloș, și mulțumesc pentru sponsorizare și interviu!

          Cu drag, Alex! Eu am debutat și crescut alături de voi la Gazeta SF: de anul trecut până acum mi-au apărut aici nu mai puțin de 7 povestiri, plus niște articole. Era deci absolut firesc să mă întorc la voi cu volumul de debut ”în dinți”. De altfel, 4 din cele 14 povestiri ale cărții s-au întâlnit prima oară cu cititorii chiar la Gazeta SF și ele cer, insistă să revină…

          Spune-ne câte ceva despre tine ca cititor. Ce-ți place cel mai mult să citești?

          Sunt un cititor pasionat de SF încă de când am învățat alfabetul, prin 1984, iar primele mele lecturi au fost broșurile colecției CPSF a tatălui meu, poate de aici preferința pentru povestiri. Am trecut de atunci prin cam tot ce am prins, în română sau engleză, devenind însă din ce în ce mai greu de mulțumit. Cel mai mult îmi place SF-ul clar, concret, de acțiune; nici o mirare că sunt un americanofil și mult mai puțin satisfăcut de ce se scrie în Europa. Ca să fac un rezumat: îmi place tipul de scifi care apare la ”The Magazine of Fantasy and Science Fiction”, o revistă superbă pe care o recomand. Iar acel tip de scifi este unul old-school, pus în forme modernizate; un 80s văzut prin lentilele de anii 2000. Asta îmi place să citesc, și asta și scriu.

          Ne-ai furnizat într-unul dintre numerele trecute un top 10 al scriitorilor de SF ai tuturor timpurilor. Care din ei ai putea spune că te-au influențat ca scriitor?

          Categoric, Philip K. Dick, cel pe care l-am și pus acolo în vârf. De ce? Fiindcă mai creativ de atât nu cred că există: la el totul este constant nu numai suprinzător, dar și total înșelător, iar pe deasupra te obligă să te gândești la întrebări foarte dificile, precum ”Ce este uman?Cine este om și cine nu?”. Asta m-a captivat întotdeauna (ce-i drept că și acțiunea și suspansul sunt la el maxime) și tot asta am dorit să fac și eu: să atac teme provocatoare; să surprind de fiecare dată cel puțin de 2 ori per povestire; să captivez cititorul într-o vâltoare pasionantă, iar la sfârșit să-l las cu întrebări și dubii.

          Și dacă tot am început să vorbim despre tine ca scriitor, povestește-ne puțin despre ceea ce vrei să transmiți prin scrierile tale, despre modul în care ai vrea să fii perceput de un cititor.

          În ce scriu, deși e SF, sunt inspirat de lumea din jur, cea de acum sau din istorie. Iar lumea reală a fost și este dură, imprevizibilă și niciodată nu-ți arată cărțile de joc atunci când, vrei sau nu, te obligă să pariezi fără să ai toate datele. De aceea, vreau să scriu realist: personajele să fie prinse în primejdii și dileme credibile, cititorul să fie imersat în lupta lor și să simtă că acea lume există, iar acei oameni sunt vii și se zbat. Să simtă nevoia să strige de pe margine: ”Nu fă asta! Este o capcană!” iar apoi să fie și el suprins alături de personaj când capcana de fapt ascunde alta mai neașteptată. Cealaltă pasiune a mea, pe lângă SF, este istoria. Citesc pasionat memorialistică, astfel că vreau ca povestirile mele să fie la fel de credibile precum niște frânturi de istorie, alternativă sau viitoare.

          Acum vorbește-ne și despre volumul „Hoțul de moarte”, pe care îl oferi ca premiu. Câteva dintre poveștile lui s-au regăsit și printre paginile Gazetei SF, deci povestea lui e cu atât mai interesantă pentru cititorii noștri.Hotul-de-moarte-Milos-Dumbraci

          Volumul cuprinde o colecție de ”best of” la care se adaugă și niște povestiri în exclusivitate. Atunci când am făcut selecția (în care reunesc texte împrăștiate de-a lungul timpului prin mai multe publicații, online sau pe hârtie) am ținut cont de 2 lucruri: să fie cât mai variate, de aceea veți găsi în el cam toate subgenurile imaginabile (cyberpunk, steampunk, salturi în timp, post-apocaliptic, zombie, prim-contact, dark fantasy, horror și chiar mai multe) pentru că asta îmi place mie cel mai mult ca cititor să găsesc într-o antologie: lumi cât mai diferite de la un text la altul. În al doilea rând, am ținut cont de reacțiile altor cititori de-a lungul timpului și am făcut alegerile în funcție de ce am simțit că vrea și publicul, întrucât nu scriu pentru mine, nici pentru premiul Nobel, ci pentru alți pasionați. Și vreau să mă lectureze cu plăcere. Istoria cărții este simplă: am scris mult, mult, mult, m-am adaptat la reacții și am devenit treptat mai bun, apoi am făcut un pachet de impact și m-a îndreptat spre editura pe care o vizam de la început. Am fost primit la Millenium cu brațele deschise de Horia Ursu și Michael Haulică, iar acum avem în față o carte nu tocmai mică (324 pagini), dar cert ”neagră și rea”, cum îmi place să o descriu. Și cu o copertă nemaipomenită. În 2015 am scris primul meu text, aici la GSF, în 2016 am debutat în volum fizic propriu: sunt un exemplu că se poate.

          Ce planuri de viitor ai? Ce are în lucru scriitorul Miloș Dumbraci?

          Păi să încep cu veștile proaste: povestirile mi-au fost foarte bine receptate de cititori și ele m-au adus la debutul în volum, dar nu mai am timp de ele, deci voi fi mai rar prezent prin reviste. Vestea bună e că timpul puțin pe care îl am pentru scris îl folosesc pentru a lucra la romane. În câteva luni îmi apare unul SF cyberpunk: am simțit că povestirea ”Hoțul de Moarte” avea potențial mult mai mare decât spațiul unei proze scurte, așa că am extins-o. În prezent lucrez la o serie dark fantasy cu o doză bună de military din universul (meu) al kanjerilor, care va fi duologie sau chiar trilogie și-mi va lua vreo 2 ani; apoi urmează un military scifi din universul (meu) al saltnikilor, un an; apoi mai vedem, poate ceva post-apocaliptic. Oricum, intenționez să mențin un ritm de o carte publicată pe an, toate în domeniul SFFH.

          Te-aș întreba ce-i sfătuiești pe scriitorii aflați în căutarea debutului, dar am publicat recent, tot la Gazeta SF, un decalog de sfaturi din partea ta pe această temă. Mulțumim! Te voi mai întreba doar cum ai ajuns tu la concluziile pe care le-ai prezentat?

          Am ajuns la ele prin experiență directă: am scris, am abordat greșit unele etape, întâmplător bine altele; am învățat din fiecare și am aplicat apoi propriile descoperiri. Asta este mai greu decât urmarea unui curs de creative writing și necesită, zic eu, o încăpățânare de catâr, dar și capacitatea de a accepta că ai greșit. În plus față de acel decalog care se referă în principal la roman, am alte 2 sfaturi pentru etapa de povestiri: 1. Scrie mult, mult, mult; scriitoreala e ca o artă marțială, se îmbunătățește prin exercițiu. 2. Ține cont de reacțiile cititorilor și criticilor: nu orbește, că fiecare vede altfel SF-ul, dar trece-le printr-un filtru rațional propriu și adaptează-ți munca la ce vrea publicul. Tot ca la artele marțiale, fiecare persoană care dă cu tine de pământ îți face un bine, căci înveți cum să cazi, cum să te ridici și cum data viitoare aruncarea poate deveni o strângere de mână. Ce-i drept că ar exista și un sfat 3 negativ, valabil în general în viață: nu toți suntem născuți pentru judo, dacă toate tăvălelile rămân doar tăvăleli și după ceva timp, poate e cazul să te apuci de tenis…

          La final, un mesaj câștigătorului concursului.

          Felicitări pentru un text bine scris! Întotdeauna să scrii din plăcere: plăcere a ta să inventezi lumi și plăcere a cititorului de a le descoperi. Nu pentru bani (în România nu vor fi), faimă (e trecătoare) sau doar pentru a te vedea publicat. Ci pur și simplu din pasiune, și atunci scrisul îți va oferi satisfacții și va merita efortul (care, avertizez, nu e deloc mic).

          Mulțumim!

          

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website