GSF56 banner01-650

Truta          Bună ziua, domnule Marian Truță, şi mulţumesc în numele echipei pentru acest interviu și pentru cartea pe care o oferiți ca premiu!

          Cu mult drag pentru cititorii Gazetei. Mulțumesc la rândul meu pentru intenția voastră de a realiza acest interviu.

 

          Vorbiți-ne, vă rugăm, despre dumneavoastră din perspectiva cititorului și a scriitorului. Ce citiți, ce vă motivează să scrieți?

          De citit… citesc mai rar decât mi-aș dori. Ce anume citesc? E o întrebare la care se răspunde ceva mai greu. În loc să înșir aici un pomelnic de cărți și de autori, prefer să spun că lista mea de lectură e foarte selectivă și, nu de puține ori, în lipsă de ceva interesant într-un anumit moment recitesc lucruri care mi-au făcut plăcere cândva.

          Motivația scrisului este, cel puțin la mine, pur interioară. Să-i spunem simplu, bucuria de a povesti ceva. Chiar și lucruri care nu s-au întâmplat încă sau care nu s-au petrecut aici.

 

          Sunteți una dintre personalitățile cele mai implicate în SF-ul românesc. Coordonați două reviste și un almanah. Vorbiți-ne puțin despre ele și despre felul în care scriitorul Marian Truță își negociază timpul cu editorul omonim.

          E mult spus editor. Nu sunt așa ceva. Las altora bucuria de a se intitula astfel. Mai degrabă coordonez alcătuirea unor sumare pentru cele trei amintite. Iar lipsa de timp este, ca la majoritatea dintre noi, un loc deja comun. Ceea ce mă împinge adesea la tot felul de prioritizări și de jonglerii cu orele astfel încât să le pot acoperi pe toate. Inclusiv serviciul pentru că, oricât ar părea de ciudat unora, am un serviciu total diferit de ceea ce fac pentru și în SF.

Marian-Truta_A-doua-venire

          Spuneți-ne câteva cuvinte și despre „A doua venire”, cartea pe care o oferiți ca premiu. De unde pasiunea pentru istorii alternative, de ce alternanța comunism – regat?

          Cred că pasiunea pentru lumile alternative o avem cu toții. Nu o dată, fiecare s-a întrebat „ce ar fi fost dacă…”. Legat de momente ale vieții sau legat de evenimente istorice. O astfel de întrebare te trimite direct în fabulosul univers al lumilor care ar fi putut fi. Ce-ar fi fost dacă Nero n-ar fi incendiat Roma și ar fi făcut pace cu creștinii? Ce-ar fi fost dacă aș fi jucat numerele corecte la 6 din 49? Și așa mai departe. Cele mai vii povești pe care le-am scris sunt povești din lumile „Ce-ar fi fost dacă”. Acolo m-am simțit cel mai confortabil, acolo povestea a curs cel mai firesc.

          De ce alternanța comunism-regat? Mi-e teamă că nu știu. Nu-s nici comunist, nici monarhist. Cred că ar trebui întrebată povestea, autorul n-a făcut nimic altceva decât să relateze.

 

          Aveți un proiect complex în colaborare cu Dănuț Ungureanu, proiect concretizat deocamdată prin apariția romanului „Vegetal”. Vorbiți-ne despre provocările scrisului în tandem cu o altă persoană, despre cartea deja ieșită pe piață, precum și despre viitoarele volume.

          A fost ideea lui Dănuț să pornim împreună. Eu unul n-am simțit asta ca pe o provocare. Dănuț e un scriitor foarte atent și grijuliu cu textul, poate că de aceea m-am simțit „în siguranță” într-un astfel de proiect. „Vegetal” s-a scris ușor din punctul meu de vedere. Ușor și cu mare bucurie. La „Mineral” lucrurile au stat altminteri. Poate și din pricină că sunt mai multe planuri narative. A fost o experiență „densă”, împărțirea zonelor de lucru a fost făcută într-un mod atipic. Aici nu exsistă „teritoriul lui Marian” și „teritoriul lui Dănuț”. Acestea sunt oarecum difuze și suprapuse în multe locuri. În fine, una peste alta, a fost altceva decât la Vegetal, a fost mult mai greu și a necesitat mult mai mult timp. Dar, până la urmă, totul s-a terminat cu bine… Cel puțin așa trag nădejde.

vegetal_mtdu          Legat de „celelalte volume”… Va mai fi unul, cu certitudine. Avem deja titlul și am început discuțiile preliminare. Probabil că vom avea un sinopsis în iarna aceasta, dar romanul, cu siguranță, nu va fi gata la anul ci în 2017. Așa ne-am propus.

 

          Ce alte planuri scriitoricești de viitor aveți? Am putut citit pe blogul Nemira câteva paragrafe din romanul „Nicicând nu va ninge peste Amazon”. Ne puteți dezvălui câteva secrete din culise?

          E scris mai mult de jumătate. Este o istorie alternativă, cu o URSS acoperind trei sferturi din lume. Și va avea un final deloc previzibil.

          Sper să fie gata în iarna aceasta astfel încât la anul, la Bookfest, să poată fi găsit în rafturi.

 

          Dar de la publicațiile pe care le conduceți, la ce să ne așteptăm?

          Așa cum am anunțat deja, CPSF și-a suspendat apariția și a intrat într-un proces de „restructurare”. Căutăm soluții astfel încât CPSF să fie o altfel de revistă. Alt format, altă abordare grafică.

          Tot ca parte a acestui proces de restructurare, Revista Nautilus își va schimba aspectul într-unul mai prietenos pentru lectura online. De asemenea, va suferi și o „cură de slăbire” în sensul că se va renunța la unele rubrici.

 

 

          Ce sfaturi le-ați da scriitorilor care au publicat la Gazeta SF și care doresc să debuteze în volum? Aveți un elixir magic pentru succes?

          O recomandare: să scrie bine și să fie mereu nemulțumiți de ceea ce au scris. Autosuficiența e o capcană nemiloasă pentru orice autor. Nu există, desigur, rețete magice. Desigur, aplicând anumite scheme și suflând tare în trompetă, autorul poate câștiga atenția celor din jur. Daca asta e tot ce-și dorește, e perfect, ar pierde vremea citind răspunsul meu. Dacă are impresia că notorietatea de moment este echivalentă cu succesul literar, cred că se află într-o mare eroare. Și a descoperit rețeta perfectă a ratării: va căuta mereu notorietatea și să fie în centrul atenției, neglijând ceea ce este mai important: calitatea scriiturii.

 

 

          Dar dumneavoastră, personal, ce apreciați la un autor? Ce calități vă determină să-i publicați textele?

          La Revista Nautilus au intrat și texte excepționale, dar și texte slabe. Nu am respoins decât catastrofele și nu au fost puține. Am considerat că pot face un serviciu autorilor aflați la început de drum publicându-i alături de autori care au confirmat deja. Totuși, lucrurile se vor schimba. După modificarea aspectului grafic, Nautilus va publica una, maximum două proze pe număr, sau nicio proză. Vor trece doar textele care au o anumită valoare și care, la rigoare, ar putea trece pe print fără mari probleme.

          La CPSF și Almanah au trecut doar textele pe care le-am considerat valabile din punct de vedere literar, doar textele care mi-au plăcut pentru că au avut o poveste frumoasă în ele și aceasta a fost bine povestită.

          Asta este de apreciat la un autor: cum povestește o poveste.

 

          Vă mulțumim pentru bunăvoință! La final, un gând pentru câștigătorul concursului.

          Cum nu-l cunosc personal pe câștigător, nu pot decât să-i urez mult succes în tot ce-și propune și să-l felicit că este interesat de SF.

          Cele bune,

          M

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website