GSF76  banner-650

Luna iulie aduce pe marile ecrane câteva filme SF și Fantasy interesante, fie independente, fie părți dintr-o serie.

spider-man-homecomingAstfel în luna iulie apare Spider-Man: Homecoming, un restart pentru franciza Omului Păianjen. De data asta Peter Parker nu mai lucrează de unul singur, el este cooptat de echipa Răzbunătorilor din universul cu supereroi Marvel, unde își găsește un mentor în persoana miliardarului Tony Stark (Robert Downey, Jr.). Rolul lui Spider Man este jucat de Tom Holland, care a impresionat în rolul anterior din Captain America: Civil War.

După evenimentele din Civil War, Peter încearcă să-și reia viața de student obișnuit. Dar când un antierou încearcă să distrugă lumea, Peter, alături de Avengers, trebuie să-și asume identitatea lui Spider Man. În rolul ticălosului Vultur, un nume mare: Michael Keaton. Vulturul provine din zona tehnologică creată de genialul excentric Stark, fiind mai mult un personaj anti Stark, decât un ticălos pur. Rolul nu-i dă ocazia lui Keaton să se exprime la adevăratul său potențial.

 

Franciza Planet of the Apes se îmbogățește cu un nou film: War for the Planet of the Apes (Planeta Maimuțelor: Războiul). Primul filmwar-of-the-planet-of-the-apes din serie a apărut în 1968 sub numele Planet of the Apes și era o adaptare a romanului La Planète des Singes de scriitorul francez Pierre Boulle (publicată în 1963). Filmul a cunoscut un succes comercial deosebit ceea ce a dus ca în prezent să existe nouă filme, două seriale și două jocuri inspirate de universul din Planeta Maimuțelor.

Acest nou film încheie trilogia începută cu Rise of the Planet of the Apes (2011) și continuată cu Dawn of the Planet of the Apes (2014). Caesar (Andy Serkis) va fi obligat să pornească un război total împotriva oamenilor. Adversarul său numit Colonelul (Woody Harrelson) strânge suficiente forțe pentru a-l înfrunta pe Caesar și armata sa de maimuțe. De înțelepciunea celor doi depinde viitorul celor două specii. Se anunță un film epopeic, cu scene de luptă grandioase, efecte vizuale și trucaje din cele mai spectaculoase.

 

valerianAșteptat cu mare interes, mai ales de adolescenți, Valerian and the City of a Thousand Planets se anunță a fi un nou blockbuster marca Luc Besson (Al cincilea element, Lucy, Transporter, Taxi și altele). Având la bază benzile desenate Valerian, filmul urmărește aventurile tinerilor Valerian (Dane DeHaan – un rol bun în Chronicle (2012)) și Laureline (Cara Delevingne – înfricoșătoarea June Moone din Suicide Squad (2016)) în tentativa lor de a salva lumea cunoscută.

 Cei doi eroi sunt agenți în cadrul Ministerului Apărării din metropola Alpha Orașul Celor o Mie de Planete. Metropola este un amestec de civilizații, un fel de Babilon la scara universului, unde toți conviețuiesc pașnic, într-un schimb permanent de cunoștințe științifice și culturale. Când o forță întunecată vrea să dărâme ordinea pașnică existentă, cei doi sunt prinși într-un carusel de aventuri, care mai de care mai interesante și spectaculoase, iar de la salvarea metropolei la salvarea întregului univers, nu mai este decât un pas.

Alte filme, pe scurt:a-ghost-story

Wish Upon, un horror ce va avea premiera în Statele Unite pe 14 iulie. O adolescentă descoperă o cutie cu puteri magice. Ca în orice poveste bună de groază, părțile bune sunt însoțite de un preț mortal.

The Gracefield Incident. În Gracefield, trei cupluri petrec un weekend într-o cabană de lux atunci când dintr-o dată un oaspete neinvitat, sub forma unui meteorit, vine să strice petrecerea. Incidentul este filmat printr-o cameră fixată în ochiul artificial (protetic) al unuia din protagoniști (chiar Mathieu Ratthe, regizorul și scenaristul filmului). Filmul are de toate, tineri sexy, ozn-uri, extratereștrii, momente de groază și multă curiozitate. Pe undeva aduce aminte de Super 8 (2011, regia J .J. Abrams) și Chronicle (2012).

O poveste romantică, care exploatează cu mult talent și imaginație, o temă veche de când se știe omul: a iubirii pierdute. Povestea din A Ghost Story este simplă, doi tineri se iubesc C (Casey Affleck – Oscar pentru rolul principal din Manchester by the Sea) și M (Rooney Mara – nominalizată de două ori la Oscar) iar când unul dintre ei moarte, dragostea dintre ei supraviețuiește prin fantoma celui decedat. Deși tema este des întâlnită atât în literatură, teatru, cât și în artele vizuale, cei doi actori principali reușesc să creeze o stare electrizantă, bine dozată.

A Ghost Story mi-a adus aminte de celebrul Ghost (1990) cu Patrick Swayze, Demi Moore și Whoopi Goldberg.

        

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts