GSF55 banner 01-650

          „Marțianul” este genul de film care bucură deopotrivă pe cinefili și pe fanii SF. Este un cocteil bine dozat de regizorul Ridley Scott (Blade Runner, Prometeus, Alien, Ghost Recon: Alpha) cu ajutorul scenaristului Drew Goddard (World War Z, The Cabin in the Woods, Cloverfield) pe baza romanului omonim a lui Andy Weir. Iar când ingredientele sunt din cele mai bune: Matt Damon, Jessica Chastain, Kristen Wiig, Jeff Daniels, Michael Peña sau Sean Bean rezultatul nu poate fi decât un spectacol pe cinste, un film inspirațional care te ține cu sufletul la gură din primul minut până în ultimul, când cu părere de rău ești nevoit să părăsești sala de cinema.

          Mark Watney, jucat de Matt Damon, este un astronaut-biolog ce face parte din echipajul Ares 3, misiune NASA de explorare a planetei Marte cu echipaj uman. Datorită unei furtuni de mare intensitate, echipajul se vede nevoit să decoleze de urgență. În haosul creat Mark este lovit de o antenă radio și dispare de pe dispozitivele electronice de urmărire. Colegii săi sunt nevoiți să plece fără el, presupunând că este mort.

Martianul1

          În timp ce echipajul Ares 3 parcurge lunga distanță spre casă iar pe Pământ are loc ceremonia de înmormântare, Mark se trezește de pe urma loviturii și începe să caute soluții de supraviețuire. Activitatea sa este văzută de către specialiștii NASA care iau legătura cu el și astfel începe să se pregătească misiunea de salvare.

          Scenaristul Drew Goddard reușește să extragă din roman suficiente elemente tehnice încât să ne facă să exclamăm în cor „uau ce priceput este Mark!”, fără să ne plictiseasă. Magia tehnică este presărată cu grijă, atât cât să ofere veridicitate filmului și să ne ofere o scurtă imagine din lumea reală a geniilor de la NASA. Filmul ne readuce în minte anii 70 când cărțile și povestirile SF abundau în scene cu savanți din țări inamice care colaborau pentru binele umanității. În cazul Marțianului NASA colaborează cu agenția similară din China, în uralele publicului de pretutindeni. Sunt momente sublime, poate naive, dar care încearcă și chiar reușesc în opinia mea să arate într-o formă artistică că omul, umanitatea în general, trebuie să fie solidară atunci când se confruntă cu provocările spațiul stelar.

          Să fie clar, filmul nu este nici unul documentar și nici unul plin de o seriozitate pedantă. O nu! Matt Damon ține un vblog și astfel ne explică plin de umor toate acțiunile. De la opiniile privitoare la gusturile muzicale ale comandantei expediției, până la modul în care va scoate mâncare din căcat. Scuze, dar chiar asta va face! Desigur, singurătatea, mai ales spre finalul drumului, își va pune amprenta asupra fizicului și psihicului astronautului, care din „cel mai bun biolog de pe planetă” va ajunge „piratul spațial”.

          Eforturile lui Matt de a supraviețui într-un loc imposibil („sunt singur pe o întreagă planetă” spune la un moment dat Matt), la fel ca în Interstellar, sunt dublate de o echipă tot mai mare. La început câțiva din NASA, după puțin timp de toată agenția, apoi de China și în final, închizând cercul, de echipajul navei Hermes, echipa Ares 3 din care face și el parte. Dacă ar fi să aleg care film îmi place cel mai mult dintre Marțianul și Interstellar probabil că aș alege Interstellar, pentru ca peste cinci minute să spun Marțianul, apoi iar Interstellar. Și tot așa, pentru că ambele filme transmit un mesaj puternic, un mesaj care ne spune că oamenii dacă trag în aceeași direcție pot face minuni.

Martianul2          Efectele vizuale, atât cele de la sol cât și cele din spațiu, care aduc a Gravity, fără a fi totuși la nivelul lor, împreună cu melodiile de pe coloana sonoră întregesc atmosfera conferind vizionării multă expresivitate făcând din vizionare o experiență de neuitat (se pare că sunt iarăși la modă hiturile anilor 80-90, remember Guardians of the Galaxy).

          Deja considerat o bijuterie SF, Marțianul trebuie privit și prin prisma noilor descoperiri de pe Marte. Cine s-ar fi gândit că simpaticul rover Curiosity ne va trimite vestea că pe Marte se află apă? Cred că filmul, împreună cu noile descoperiri vor retrezi apetitul pentru Marte, pentru explorări spațiale, dar și pentru unele mai domestice, literale.

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts