GSF 79 banner01-650

La Los Angeles, într-o festivitate specifică Hollywood-ului, au fost acordate premiile Emmy pentru cele mai bune seriale și filme de televiziune din anul 2016. Câteva seriale din genurile science-fiction, fantasy sau horror, au luat premii la categoriile lor. Astfel, la Cel mai bun serial dramă (Drama Series) a câștigat The Handmaid’s Tale / Povestea slujitoarei (Hulu). La Cel mai bun film de televiziune (Television Movie) a câștigat Black Mirror: San Junipero (Netflix). Cea mai bună actriță în rol principal într-un serial dramă (Lead Actress in a Drama Series) – Elisabeth Moss (The Handmaid’s Tale) și tot pentru The Handmaid’s Tale Ann Dowd și-a adjudecat premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar într-un serial dramă (Supporting Actress in a Drama Series). De altfel, The Handmaid’s Tale a câștigat în total 8 premii Emmy!

Alte seriale nominalizate: Stranger Things (fantasy, horror) – 19 nominalizări, Westworld (sci-Fi) – 22 de nominalizări. Anul acesta serialul Game of Thrones nu a fost printre nominalizați. Sezonul șapte fiind lansat prea târziu pentru a mai intra în competiție.

Câteva cuvinte despre serialele câștigătoare și cele nominalizate.

the-handmaids-taleThe Handmaid’s Tale

Serialul are ca sursă romanul Handmaid’s Tale de Margaret Atwood. Romanul a fost publicat și în limba română de editura Art sub titlul Povestea slujitoarei, traducere din limba engleză: Diana Marin-Caea.

Într-o americă distopică, în care puterea a fost preluată de o sectă creștină extremistă, rolul femeii în societate a fost regândit. Femeile vor fi tratate ca bunuri și împărțite în trei mari categorii, funcție de educație, vârstă, fertilitate și altele. Una dintre aceste categorii sau caste va fi cea a Slujitoarelor, femei tinere, fertile, capabile să procreeze. Beneficiarii, sau stăpânii slujitoarelor, e reprezentată de personajele cu funcții superioare din ierarhia noului stat american. La fel ca în The Man in The High Castle, nici această nouă americă nu cuprinde toate fostele state americane și analog romanului lui George Orwell Nineteen Eighty-Four puterea trebuie să întrețină un război imaginar cu forțe interne și externe pentru a-și putea justifica regimul de teroare.

Personajul principal este Offred (Elisabeth Moss), o tânără, căsătorită și cu un copil, vânată de lacheii regimului și trecută printr-o școală de reeducare, înainte de a fi atribuită lui The Commander (Joseph Fiennes). Aproape totul este trecut prin ochii și judecata lui Offred. Vedem durerea, vedem injustiția, prefăcătoria, tot sistemul de reguli și norme, care ajunge să-i oprime nu doar pe cei simpli, ci și pe cei care aparent sunt la putere. Conflictul este calm, cu profunde semnificații filosofice, politice și sociale. Nu este așa cum s-a vehiculat un serial feminist, în schimb este un serial despre femeie și ceea ce așteaptă societate de la ea.

Rolurile principale sunt jucate de Elisabeth Moss (Offred), Yvonne Strahovski (Serena Joy – soția Comandantului), Max Minghella (Nick Blaine – șoferul), Joseph Fiennes (Comandantul), Amanda Brugel (Rita). Un serial care te poate scoate din amorțeală, cu condiția să ai mintea deschisă și să vezi către ce arată cu degetul.

san-juniperoBlack Mirror: San Junipero

Un serial format din episoade distincte, fără legătură între ele, fiecare oferind o nouă poveste, o nouă vedere asupra oamenilor, societății în general. Serialul, multipremiat și lăudat, urmează linia unor seriale de mare succes, cum ar fi Twilight Zone, Tales From The Darkside, Tales From The Crypt, sau Outer Limits, forțând spectatorii să vadă oamenii așa cum sunt ei, dezgoliți de tehnologia avansată care-i înconjoară.

Episodul San Junipero, al patrulea din sezonul 3, este considerat ca fiind cel mai bun din sezon. Partea tehnologică, în unele episoade foarte invazivă, este aici mai mult ca oriunde un mijloc pentru atingerea fericirii mult căutate. Plotul este simplu, o poveste de dragoste dintre două femei, una timidă și alta vulcanică. Scriitorul Charlie Brooker (tradus și la noi cu cel puțin un roman) reușește să ofere un scenariu excelent, sensibil, cu întorsături de situație, cu suspans. Finalul poate părea la o adică previzibil, dar asta nu-i știrbește frumusețea.

Actrițele Gugu Mbatha-Raw (Kelly Booth) și Mackenzie Davis (Yorkie) reușesc o reprezentație de zile mari. Mi-aș fi dorit să văd o asemenea chimie și între personajele principale din Valerian si Orașul celor o mie de planete. Premiul Emmy este pe deplin meritat.

stranger-thingsStranger Things

Venit parcă din imaginația lui Stehpen King, serialul Stranger Things a atras atenția imediat ce episoadele au fost publicate pe Netflix. Primul sezon s-a bucurat atât de aprecierea criticilor, cât și de a publicului. Serialul beneficiază de prezența unor actori renumiți, cum ar fi Winona Ryder și David Harbour.

Al doilea sezon este așteptat în luna octombrie 2017, conform celor spuse de al treilea membru al echipei regizorale Shawn Levy „You can do a little bit of math, we’re not magicians so there’s no way it launches in spring since I just admitted we started filming today, and we’re doing nine.” Ce noutăți vor fi în noul sezon? Momentan se știu puține, cel puțin a fost confirmată prezența băieților, a lui Winona Ryder și a polițistului Jim Hopper (va mai fie el personaj pozitiv sau a trecut de partea întunecată?), a adolescenților și se pare că Eleven va reveni și o dată cu ea și alte personaje interesante.

Finn Wolfhard (Mike Wheeler) apare și în lung metrajul IT interpretând tot un puști vorbăreț pe Richie Tozier și se zvonea că în sezonul doi o vom vedea pe puștoaica Sophia Lillis (Beverly Marsh din IT), zvon neconfirmat.

Despre Stranger Things am mai scris în articolul Seriale SF (XIV).

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts