banner

          Chiar dacă nouă, românilor, ne plac atât de mult diatezele reflexive atunci când e vorba despre lucruri negative – pentru că știm că pe la noi nu se mai face nimic bun, ba și ce era bun, rămas din alte vremuri, se strică sau se pierde –, iată că s-a făcut și ceva foarte bun în ultima lună pentru industria cărții în general și pentru SF&F în special. Bineînțeles, mă refer la Gaudeamus, târgul de carte de la Romexpo – București, târg care, din nou, a strâns peste o sută douăzeci de mii de vizitatori. S-au făcut acolo lansări de carte, s-a vândut carte, s-a făcut promovare de carte.

          Și toate astea s-au întâmplat spontan, fără ca editurile să se implice în organizare, fără ca cititorii să scoată bani din buzunare, fără ca editorii să vină cu cărți noi. Nu, s-au făcut, pur și simplu. S-au făcut ele anii trecuți, s-or face și la anul. Iar de nu, nouă nu ne va rămâne decât să constatăm… că pe la noi nu se mai face nimic bun, ba și ce era bun, rămas din alte vremuri, se strică sau se pierde. Că așa e cel mai comod, să criticăm, dar la modul general, fără să spunem cine și ce anume ar fi trebuit să facă, Doamne-ferește să ne găsim nouă înșine vreun beteșug. Nu se face, domn-le, cum trebuie.

          Lăsând gluma deoparte, țin să felicit editurile românești (Tritonic, Millennium, Crux, Nemira, Herg Benet, Tracus Arte, și celelalte) pentru că au participat la eveniment, pentru multitudinea de cărți românești lansate la târg, pentru că-și dau interesul. Aș vrea apoi să-i felicit pe autori, fără de care n-ar fi avut editurile ce să se lanseze, și pe vorbitori, editori, critici sau simpli fani, cei care au dat farmec și culoare prezentărilor de carte. Și, bineînțeles, i-am păstrat la urmă pe cumpărători, cei care au făcut ca toate acestea să fie posibile, pe acei oameni minunați care încă asigură motorul pieței de carte. Felicitări lor, în mod special, și toate complimentele mele!

          Dacă ne implicăm fiecare după puteri și încercăm să înlocuim diateza reflexivă cu cea activă, poate că lucrurile „se vor mișca” mai cu spor.

 

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website