GSF55 banner 01-650

          Că tot voi scrie mai jos despre schimbări, mărturisesc de la început că mi-am schimbat din nou pe ultima sută de metri tema editorialului. De vină e Lucian Dragoș Bogdan – căruia îi mulțumesc pe această cale pentru implicarea tot mai energică în activitatea Gazetei SF, anunțând pe această cale și includerea sa în redacție – care mi-a luat pâinea de la gură scriind articolul acesta: „RomCon 2015, Suceava”. Avusesem de gând să scriu și eu despre eveniment, dar după ce-am citit articolul respectiv, ce-aș mai fi putut adăuga?

          Așa că m-am gândit să scriu despre schimbări. Pornind tot de la unele dintre discuțiile care au avut loc la RomCon 2015, la Suceava. Pentru că se pare – și vă rog să mă iertați că repet lucrurile astea pe care le știe toată lumea – ne aflăm în România zilelor noastre într-o prelungită criză a pieții de carte. Și mai cu seamă când e vorba de cartea românească. Dacă mai restrângem un pic și ne referim strict la nișa SF/F/H, lucrurile stând chiar foarte trist.

          Cauzele au fost analizate și răsanalizate, motivele au fost expuse și dezbătute pe toate fețele: lumea nu citește; dacă citește, nu citește români; nu prea avem autori, se scrie puțin; avem autori, se scrie mult, dar de calitate slabă…

          Bun, ce-i de făcut? Dacă la problema calității textelor publicate soluția e relativ simplă, și anume creșterea exigenței publicațiilor, la cealaltă, aceea a reticenței publicului cititor – unanim arătată cu degetul –, soluția se pare că este una mult mai complexă. Și, deși discuții contradictorii au tot fost, la întrebarea domnului Mircea Naidin la care mă văd nevoit să revin: „Ce vrea fata cu părul verde și tatuaj?” am auzit un singur răspuns: „Mergeți și întrebați-o!”.

          Și asta m-a dus cu gândul la schimbarea mentalităților de la o generație la alta și la mecanismele evoluției umane în general. Omul, după o anumită vârstă (fragedă) nu se mai schimbă. O societate nu se schimbă pentru că indivizii ei și-au schimbat mentalitățile deja formate, ci pentru că toți cei cu o anumită mentalitate au fost înlocuiți. Dacă cineva se așteaptă ca deasupra capului unui om de treizeci și cinci – patruzeci de ani, care nu are obiceiul de a citi, se vor deschide deodată cerurile și un con de lumină îl va pătrunde și-l va face să spună: „De azi voi citi! De azi voi citi SF, de azi voi citi cărți românești!”, eu cred că se înșeală. Eventual va spune cele de mai sus cu „mâine” în loc de „azi”, unde mâine este mâine indiferent din ce zi privești.

          Însă asta nu-i valabil si pentru cei tineri. Iar conul de lumină din ceruri poate fi o simplă „întâlnire”. Dacă vrem un public pentru piața de carte, dacă vrem un „incubator” de autori pentru literatura de mâine, acolo trebuie să le căutăm. În licee și-n universități. Poate chiar și-n școlile generale. Profesorii au nevoie de activități extracurriculare, scriitorii au nevoie de promovare. Scriitorii vor afla ce vor tinerii de la literatură, tinerii vor afla că scriitorii români există, sunt oameni, dialoghează, îi bagă în seamă. Și asta poate însemna foarte mare lucru, pentru ambele părți.

          

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website