GSF56 banner01-650

          Limitless

          Profitând de succesul filmului din 2011, rețeaua CBS a lansat anul acesta un serial omonim, cu Jake McDorman în rolul lui Brian Finch, eroul de serviciu, simpatic și dornic de afirmare. Premiza este aceeași: sub influența unui drog extrem de puternic, numit NZT, un tânăr ratat, dar simpatic capătă puteri mintale supraomenești. La fel ca în Mentalistul, cu Simon Baker, superdotatul ajunge să fie cooptat de o forță polițienească, iar talentele lui ieșite din comun să fie folosite pentru a rezolva diverse crime și cazuri stranii. Bradley Cooper, eroul din filmul din 2011 face legătura dintre film și serial prin misteriosul senator Eddie Morra, cel care în episodul pilot îi dă o mână de ajutor lui Brian Finch, urmărindu-l din umbră și intervenind din când în când. Un truc eficient pentru a capta atenția. Bradley Cooper este și producător executiv al serialului. Limitless are toate cărțile pentru a deveni un serial de succes. Depinde de scenariști să inventeze cazuri și misiuni care să pună în valoare suprainteligența unui creier dopat cu NZT.

          Gotham

          Ajuns la al doilea sezon, Gotham devine tot mai dark și mai sângeros. În orașul dominat acum de banda Pinguinului, își face apariția o nouă familie, familia Galavan, ce pretinde dominația absolută. Spre deosebire de organizațiile mafioților, noua grupare se pretinde a fi una din familiile fondatoare ale Gothamului, alungată pe nedrept de familia Wayne. O schimbare semnificativă are loc și în secția de poliție a detectivilor James Gordon și Harvey Bullock. După ce o mare parte din polițiști sunt măcelăriți de noua familie în ascensiune, în secție își face apariția un nou justițiar rupt parcă din benzile desenate. Un sezon care debutează bine. Acțiunile sunt mai bine coordonate, scenariul la fel de palpitant, iar micile picanterii, cum ar fi palma dată de Alfred tinerei Selina Kyle, te fac să sari de pe fotoliu.

          Pentru cine nu cunoaște universul DC Comics, Gotham este orașul desfrâului, decadenței și corupției generalizate prin excelență. Este un Sodoma și Gomora modern în care forțele răului reprezentate prin familii de mafoți se luptă pentru supremație cot la cot cu politicienii și corporatiștii corupți și lacomi. Dorințele lor sunt contrate de puțini eroi, numiți în limbajul DC Comics: justițiari. Sau altfel spus este orașul lui Batman.

          Humans

          Serialul este o adaptare britano-americană a serialului suedez „Real Humans” și este un sci-fi pur ce captează de la început atenția, prin idei și punere în scenă, atât fanilor sci-fi cât și cinefililor în general. Subiectul nu este unul tehnologic, deși știința are un rol important, cât unul social, urmărind implacațiile emoționale și sociale aduse de tehnologii ultravansate și sofisticate. Într-o lume din viitor cel mai nou gandget familial este robotul-servitor, numit „Hubot” în serialul original și „Synth” în Humans, o mașinărie complexă capabilă de emoții și reacții care o îndepărtează de o simplă mașină-robot. Serialul urmărește cu multă finețe relațiile dintre membrii aceleiași familii din suburbiile unui oraș, puși în fața unei revoluții culturale și tehnologice. Reacțiile lor se împletesc cu un al doilea fir narativ în care mai mulți Huboți modificați se ascund într-o căutare a identității de specie. Foarte interesant.

          Agents of S.H.I.E.L.D. 

          Sezonul 3 din Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. (Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division) pare mai antrenant decât celelalte. În primul rând pentru că în lumea plină de aventuri a agenției, apare o organizație guvernamentală, condusă de ambițioasa Rosalind Price, un oponent formidabil pentru Phil Coulson, șeful SHIELD, ce are ca obiectiv oficial prinderea și supravegherea modificaților, dar neoficial misiunea pare a fi eliminarea lor. Așa că alături de Hydra, teribila organizație pe care fostul agent SHIELD Grant Ward încearcă să o reconstruiască, agenții SHIELD mai au și grija unei agenții guvernamentale pornită pe rele. Primele episoade din noul sezon se concentrează mult și pe relațiile umane dintre perechile de agenți – se pare că spre deosebire de alte agenții aici cuplarea între colegi este la liber -, Jemma Simmons – Leo Fitz; Melinda May – Dr. Andrew Garner; Bobbi Morse – Lance Hunter, dar apare și o timidă relație între „cutremurătoarea” Daisy și „electrocutantul” Lincoln Campbell. De urmărit evoluția Jemmei proaspăt salvată de pe o planetă străină!

          Dark Matter

          Pornind ca o poveste sci-fi de genul space opera, serialul debutează cu șase astronauți care se trezesc din stază pe o navă spațială de transport. Surpriza lor este imediată pentru că nici unul nu e în stare să-și amintească numele, misiunea sau măcar rolul lor în cadrul echipajului. Pentru ușurința în comunicare ei își iau ca nume ordinea în care s-au trezit: One, Two… Six și astfel descoperă că au în echipaj și o androidă, aparent și ea amnezică, la fel ca restul echipajului uman. Personalități diferite fiecare încearcă să afle pe cont propriu mai multe despre misiune și navă. Cu greu află destinația, o colonie minieră, intrînd direct într-o zonă de conflict. Trecând peste primele momente de blocaj reușesc să găsească indicii despre adevărata lor misiune și biografie. Ceea ce află nu le face plăcere. Un serial care amintește, prin aventurile spațiale, de Adromeda, Farscape sau Firefly, totuși, fără a se ridica la nivelul acestuia din urmă.

         

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts