2017_01banner

          Multe seriale, începute în 2016, urmează ca la începutul lui 2017 să continue cu sezonul 2. Câteva mi-au atras atenția:

the-expanse          The Expanse

          Unul dintre cele mai bune seriale SF, Space Opera, din ultimii ani. Bazat pe o serie de romane ale scriitorului american James S. A. Corey, The Expanse prezintă aventurile unui echipaj etorogen, format din foști mineri de gheață, un detectiv, un pământean, cărora li se mai adaugă pe parcurs și alții, centuriști și pământeni. Atras în vâltoarea jocurilor politice și militare dintre forțele ce domină Sistemul Solar, Pământul și Marte, echipajul ajunge să fie o piesă importantă dintr-o conspirație greu de înțeles.

          Acțiunea are loc într-un viitor îndepărtat, peste 2000 de ani, când întreg Sistemul Solar a fost colonizat de oameni. Principala colonie, planeta Marte, și-a declarat independența și s-a constituit într-o putere militară oponentă a Pământului. Între cele două blocuri militare se află coloniștii asteroizilor din centura de asteroizi, numită pe scurt Centura, iar coloniștii: centurieni. Deși nu au baza materială, politică sau militară a celor două forțe, între care sunt prinși, centurienii luptă pentru afirmarea identității și pentru independență.

          După un prim sezon, care a adunat aclamațiile fanilor SF, sezonul 2 se anunță a fi la fel de spectaculos. Programat să apară în ianuarie, sezonul a fost mutat spre începutul lui februarie, unele surse indicând data de 8 februarie pentru primul episod din sezon (imdb.com), altele 1 februarie.

         

          Stranger Thingsstranger-things

          Atenție, conține spoilere! Stranger Thinks este un serial realizat de Netflix și regizat / scris de frații Duffer (Matt și Ross Duffer, cunoscuți și pentru serialul Wayward Pines – cel puțin o parte din el). Patru băieți tocilari Mike Wheeler (Finn Wolfhard), Dustin Henderson (Gaten Matarazzo), Lucas Sinclair (Caleb McLaughlin) și Will Byers (Noah Schnapp), activi în tot felul de proiecte științifice școlare, mari fani ai universului lui J.R.R. Tolkien, prinși în lumea reală între bătăușii școlii și părinți rigizi sau excentrici, se împrietenesc cu o fată ciudată, cu puteri supranaturale. Prietenia lor cu Eleven (Millie Bobby Brown – poate fi urmărită și în serialul Intruders de pe BBC) este precedată de strania dispariție a lui Will, eveniment ce declanșează „lucrurile stranii”. Mama lui Will, excelent interpretată de Winona Ryder (dublu nominalizată la Oscar), începe să-l audă din pereții casei, cumva eteric, dintr-o lume paralelă ce capătă tot mai mult consistență. Fratele mai mare a lui Will, Jonathan (Charlie Heaton), sceptic la început, intră și el în lumea mamei și, împreună cu cei trei prieteni ai băiatului pierdut, polițistul satului și noua prietenă a lui Jonathan, ajutați și de Eleven, fata stranie cu puteri supranaturale, pornesc într-o călătorie fascinantă în care se îmbină elementele fantastice, cu cele politice și militare. Găsirea prietenului Will, împotriva unor structuri militare și a unor piedici puse de oamenii normali din localitate, devine nu doar un scop ci o misiune de salvare a umanității. Mai cu seamă când se dovedește că fata este un produs al unor experimente secrete militare.

          Primul sezon a fost primit cu mult entuziasm, mai ales că reciclează unele idei din cultura pop a anilor 80. Cum ar fi The Goonies (Steven Spielberg – un grup de copii și adolescenți porniți în căutarea unei comorii a piraților), Poltergeist (tot de Steven Spielberg – o casă bântuită și o fetiță cu puteri supranaturale), E.T. the Extra-Terrestrial (același Steven Spielberg) și altele. Un serial ce reușește să îmbine SF-ul de tip „experimente secrete făcute de savanți nebuni” cu horror-ul de tip „monstrul de sub pat”, totul povestit prin ochii unor copii ce trăiesc la marginea dintre copilărie și adolescență, respectiv între naivitate și maturitate. Practic cei doi Duffer își arată admirașția pentru Spielberg și King într-un show de zile mari. Observație: Eleven, the Upside Down, the Demogorgon au început să fie cunoscute, iconice pentru fantasy și filmele, literatura pentru adolescenți!

          Al doilea sezon este așteptat în vara anulu 2017, conform celor spuse de al treilea membru al echipei regizorale Shawn Levy „You can do a little bit of math, we’re not magicians so there’s no way it launches in spring since I just admitted we started filming today, and we’re doing nine.” Ce noutăți vor fi în noul sezon? Momentan se știu puține, cel puțin a fost confirmată prezența băieților, a lui Winona Ryder și a polițistului Jim Hopper (va mai fie el personaj pozitiv sau a trecut de partea întunecată?), a adolescenților și se pare că Eleven va reveni și o dată cu ea și alte personaje interesante.

          Un serial interesant, așteptat de fani cu sufletul la gură.

westworld-2016          Westworld

          Iată un serial care a suscitat un interes masiv anul trecut. Atât prin subiect: un parc de distracții populat cu androizi programați să urmeze scenarii predefinite, în care oamenii pot face aproape tot ce vor, inclusiv să distrugă androizi, cât și prin complicatele lupte subterane între proiectantul inițial al proiectului (inegalabilul Anthony Hopkins) și lupii tineri din corporație. De altfel întregul parc parcă stă pe o bombă cu ceas, feluritele personaje, de multe ori aparent țicnite sau fără un scop precis, construiesc un univers în sine, macabru și fascinant în același timp. Imaginea unui Golem, ca măsură comună a tuturor androizilor cuprinși de un freamăt neexplicabil, creat pentru distracție și previzibila revoltă a lui, ridică nivelul de suspans de la un episod la altul.

          HBO a reușit să adune în acest serial o distribuție remarcabilă, printre care: Evan Rachel Wood, Anthony Hopkins (este cu adevărat Dr. Robert Ford mort sau va reveni? să ne așteptăm la surprize! Nolan: “Well, that version of Ford is dead.”), James Marsden și Thandie Newton. Vor continua ei să ne încânte și în sezonul 2? Categoric da, chiar dacă filmările la un serial TV de succes sunt obositoare și mari consumatoare de timp. În noul sezon, și probabil că și în următoarele, acțiunea se va muta și în celelalte parcuri de distracție și nu doar în Wild West. Astfel: Spaworld, Futureworld, Medievalworld, Ancient Romanworld vor deveni cunoscute și tot mai prezente. Există subiecte și loc de desfășurare pentru multele episoade promise.

          Westworld alături de The Expanse și de Stranger Things sunt cele mai așteptate noi sezoane din 2017.

         

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts