GSF72 banner01-650

          2016, editura Eikon, 154 pag., ISBN 978-606-711-499-7

         

          Pe Alexandru V. Dan îl cunoşteam ca poet. Şi, cum poezia este una dintre artele cu care afinităţile mele sunt destul de reduse, n-am putut să-mi fac o idee în legătură cu talentul său. Am aşteptat, pentru asta, primul său volum în proză, Umbrele Transilvaniei, fără să ştiu, de fapt, la ce să mă aştept. Pe coperta a patra a cărţii scrie:

          Dacă îţi plac: fantasy-ul, scrierile romantice, cărţile (sau filmele) cu acţiune şi mister şi, nu în ultimul rând, sufletul românesc, atunci tocmai ai găsit cartea potrivită…

utavd          Cred că aceste cuvinte descriu destul de bine ceea ce se regăseşte în volum. Recunosc că am avut o oarecare reţinere, neştiind la ce făcea referire acel „suflet românesc”. În general, evit textele în care răsună valea de patriotism condimentat din belşug cu românii-eroi ce au trăit aici de la Burebista (sic!) încoace şi care sunt ortodocşi cam tot de pe vremea aceea. Totuşi, ţinând cont că Alexandru V. Dan mi se păruse temperat în ceea ce priveşte ambele opţiuni (în sensul că-şi asumă atât patriotismul, cât şi credinţa ortodoxă, dar nu sare calul în public, nu încearcă să impună opţiunile personale ca normă de conduită pentru alţii), am avut încredere să încep lectura cărţii.

          Volumul conţine nouă povestiri – dintre care una este şi tradusă în engleză – plus un eseu. Încă de la primele rânduri am fost plăcut impresionat de scriitura meşteşugită, deloc grăbită, a unui autor dornic să spună poveşti mai degrabă decât să relateze idei.

          Ce aduce nou Alexandru V. Dan este faptul că reinterpretează anumite legende sau chiar fapte istorice din trecutul românilor. La finalul povestirilor se află câte o scurtă notă referitoare la evenimentul real la care s-a făcut referire în textul ce, până la acel moment, părea o simplă poveste. Asta le dă o nouă lumină, dar încă nu sunt convins dacă plasarea explicaţiilor la final a fost alegerea potrivită, sau ar fi fost mai bine să se menţioneze respectivul lucru în câteva rânduri de la începutul textului. Poate la o viitoare lectură îmi voi da seama mai bine.

          Legătura cu istoria, alături de stilul scriiturii, cred că-l plasează pe Alexandru V. Dan în apropierea lui Oliviu Crâznic, fără a-l transforma într-un epigon. Dacă la Crâznic tuşele sunt în general întunecate, dense, la Dan există o oarecare lumină a textului, trimiţând mai degrabă către legendă.

          Există şi povestiri a căror acţiune nu se petrece în spaţiul autohton. În ceea ce le priveşte, gândul m-a dus la stilul secolului al XIX-lea şi, mai cu seamă, la modul în care Ambrose Bierce ştia să surprindă realitatea înconjurătoare adăugându-i un strop de straniu, de cele mai multe ori neexplicat, suficient însă pentru a stârni imaginaţia cititorului.

          Umbrele Transilvaniei constituie un volum de debut reuşit, o lectură agreabilă. Alexandru V. Dan dovedeşte că este un scriitor talentat, cu o scriitură complexă, plină de lirism. Faptul că apelează la filonul autohton dă o notă de originalitate şi cred că ar merita să exploateze mai profund această latură, păstrând aceeaşi doză de echilibru prezentă în cartea de faţă.

          

Lucian Dragos Bogdan

Lucian Dragos Bogdan

M-am născut pe 16 iulie 1975 la Alba Iulia. Am urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca. După absolvire am lucrat ca inginer de sistem, analist programator, caricaturist, director de marketing şi vânzări. În prezent sunt educator la un centru de recuperare a copiilor cu dizabilităţi şi administrator la o intreprindere familială care se ocupă cu flori şi obiecte de artizanat. Am debutat literar în 1991 în ziarul „Alba Forum” cu povestirea Triunghiul Bermudelor. De-a lungul anilor am publicat în „Anticipaţia”, „Galileo”, „Helion” „Luceafărul”, „Discobolul”, „Jurnalul de imagine”, antologiile „Argos Doi” și „Dincolo de orizont” precum şi în reviste online cum ar fi „Ficţiuni.ro”, „Gazeta SF”, „Argos”, „Nautilus”, „Sfera Online”, „Imagikon”, „Wordmaster”, „Lumi Virtuale”, etc. Volume apărute: Trilogie (2004), Zeul Kvun (2004), Frontiera (2006), Vraciul de pe norul interior (2014), „Pânza de păianjen” (2014), „Omul-fluture" (2015) şi „Uneori, când visez..." (2015). Este prezent și în „Almanahul Anticipația 2016”

More Posts