GSF84 banner01-650

          La târgul de carte Gaudeamus 2017, Nic Dobre ne-a surprins pe mulți dintre cei ce așteptam cel de-al doilea volum al seriei Ancestorilor. Lăsând puțin la dospit continuarea „Căldurii ghețarilor”, autorul a venit cu o carte pe jumătate SF, pe jumătate polițistă. Cele două genuri se îmbină într-un mod extrem de plăcut, relatând o investigație criminalistică tipică într-un viitor în care ființele întregului Univers ar ajunge la un asemenea progres tehnologic încât ființele vor depăși multe dintre limitele ce ne încorsetează azi. Elementul comun cu vremurile noastre ar fi însemnătatea iubirii și a morții.
          Arun Semok e un polițist de pe Terra însărcinat cu anchetarea unui caz de crimă pe planeta Ethorya. E tânăr, atrăgător, inteligent, deci are toate atuurile unui personaj carismatic, ale cărui acțiuni să fie urmărite cu sufletul la gură. Numai că ajunge într-o lume cu reguli noi, pe care e obligat să le respecte pe măsură ce le descoperă odată cu cititorul. Poporul care-l convocase trăia pe două continente diferite, însă nu numai granițele geografice îi despărțeau, ci și principiile și modul de viață.
        Oaspete al celor de pe continentul estic (Onorabilii Plămăditori și Preasfinții Zidari), însărcinat cu aflarea criminalului unui seamăn de-al lor, polițistul trebuie să facă legătura dintre acesta și pistolul Luger de proveniență pământeană. Află mai multe despre celebra licoare produsă pe Ethorya, un vin obținut din viile specifice acelor pământuri. Încearcă să înțeleagă modul de gândire al gazdelor, organizate într-o orânduire situată între un idilic Ev Mediu și un strict, religios, regim oriental. Știind că locul faptei i-ar putea aduce informații prețioase, se aventurează la granița dintre cele două ținuturi.

un-politist-in-spatiu-nic-dobre
          Ajunge, astfel, la vestici (obharioți), despre traiul cărora fusese avertizat că ar fi unul decadent, total neacceptat de ceilalți. Deși e luat mai mult pe sus, Arun Semok depășește condiția de prizonier, îndepărtând suspiciunea celorlalți, implicându-se în anchetă din cealaltă tabără.
          Ce e interesant e că, în toată povestea asta SF pe marginea unei anchete polițiste, identitatea victimei și a criminalului nu au niciun fel de importanță. Nici alegerea unei arme veche de secole, aleasă probabil întâmplător. Iar deznodământul cazului are implicații cu mult mai grave decât ar părea la început. Astfel, vălul de naivitate ce pare să unduiască la suprafața textului ascunde adevăruri dureroase despre valorile umane păstrate atât de pământeni cât și de cei desprinși din rasa noastră și împrăștiați aiurea prin univers.
          Polițistul cunoaște un sihastru ce-l inițiază în tainele producerii dar și consumului de licoare. Se alătură acestuia în călătorii ce sfidează limitele corpurilor fizice, devine martor al unor conflicte inter-rasiale. Dar lucrul cel mai important pe care bărbatul îl află pe continentul vestic al Ethoryei e dragostea. Și, cum cele mai frumoase povești romance sunt cele cele imposibile, Nic Dobre mai primește o steluță din partea mea pentru idila dintre Arun și Sahmi. În alte condiții, ea ar putea părea ușor grăbită, încropită după un pahar de vin miraculos, însă e perfect credibilă având în vedere trecutul și ambițiile personajelor.
          E o experiență unică a unui pământean învățat cu dragostea fizică și cea gândită, un balsam pentru simțuri de care nu mulți au avut privilegiul să se bucure. Finalul e optimist, oferindu-i pământeanului o răsplată palidă, dar nu de neluat în seamă. Dar toate astea sunt prea frumoase pentru a fi povestite. Cartea lui Nic Dobre merită un loc în bibliotecile noastre.
          „Un polițist în spațiu” vorbește despre nevoia de echilibru, despre tabuuri și cutume ce pot genera conflicte mocnite până în cele mai adânci straturi ale societății. E despre cumpătare și lăcomie, despre valoarea evidentă a bunurilor materiale și cea spirituală a celor imateriale, despre sacrificiul ce trebuie, implacabil, să însoțească un câștig.

Teodora Matei

Teodora Matei

Teodora Matei (Elena Teodora Mateiu) a publicat proză scurtă in revistele Nautilus, Gazeta SF, Fantastica, ficțiuni.ro, Revista de supans, începând cu anul 2012. Contribuţii în reviste, antologii, volume colective: "Kowalski '67" - antologia digitală a Gazetei SF 2014 "Bumerangul lui Zeeler", „Ghinion!” - antologia „Cele mai bune proze ale anului 2013" editura Adenium, „E-51741” – revista CPSFA nr. 28, „Soft” – volum colectiv „Exit", poezii în „Gazeta cărților" (editată de biblioteca Nicolae Iorga-Ploiești) și „Revista bibliotecarilor prahoveni”. Romane: „Omul Fluture”, în colaborare cu Lucian Dragoș Bogdan (noiembrie 2015, editura Tracus Arte), „Stăpânul castelului” (iunie 2016, editura Tritonic), „Cel-ce-simte” (august 2016, editura Tritonic), „Tot timpul din lume” (ianuarie 2017, editura Tritonic).

More Posts

Follow Me:
Facebook