2017_01banner

          Robert A. Heinlein a vorbit în prelegerea sa din 1969 în Chicago despre posibilitatea extinderii genului science-fiction dincolo de forma sa simplistă și curpinsă în structuri devenite între timp clișeice. Departe de a se limita la simple speculații verosimile, imaginarul science-fiction promite o constantă evoluție, care permite problematizarea granițelor imaginarului social. Deși au trecut decenii de la această enunțare, ea rămâne în continuare actuală, chiar și în mediul autohton, cum se poate exemplifica prin volumul de debut al lui Daniel Timariu, Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016).

ameteli-postlumice-daniel-timariu          Volumul conține 15 povestiri diverse, atât tematic, cât și stilistic. În acest sens, autorul se dovedește capabil de a jongla între diferite subgenuri, reușind și să mulțumească orice cititor din fandom. Predilecția pentru îmbinarea dintre cotidian și fanstatic creează o atmosferă de relatedness, dar și relativizează conceptul de normalitate, permițând o abordare stimulativă asupra lumii.

          Varietatea tematică se face recogniscibilă și prin combinațiile subtile de elemente hard sf, soft sf și fantasy. Acest lucru nu doar facilitează tranziția dintre planul real și cel fantastic, pe cât potențează discursivitatea registrelor. Fie că e vorba de stilul sec, lipsit de mărci afective și limbajul tehnic tipic hard sf-ului (”… e un interval de spațiu-timp ce se supune incertitudinii lui Heisenberg.” sau ” Însă din nefericire sunt prins între muchiile ascuțite ale unui paralelipiped multidimensional, ce alunecă cuantic prin infinitatea de posibilități de materializare.”), stilul basmic (”Așa cum mâinile omului au degetul mare, degetul mijlociu și degetul mic sau cum fiii împăratului sunt trei, cel mare, cel mijlociu și prâslea, tot așa și Timișoara, acum nenumărați ani, avea în jurul Cetății trei cartiere.”) sau chiar stilul colocvial (” – Hai, las-o-n dublă de fereastră! izbucni ea, deschide o dată că sunt udă ciuciulete!”), autorul își menține scriitura constantă, coerentă, fără devieri narative sau pasaje superflue.

          Utilizarea subtilă a unor elemente suprarealiste (Delicatul sunet al foamei, Din lift) creează un sense of wonder  și pune în perspectivă interiorizarea mediocrului, în timp ce abordarea ironică a unor tematici sf clasice (Alisee, o mașină cu toane sau Bucla finală) distanțează volumul de repetitivitate și kitsch.

          Volumul se dovește a fi bine proporționat, iar lectura este facilitată în câteva instanțe de inserarea elementelor ludice: forme dialectale (” – No, dară! / – Draci or fi?  / – Poace.”), alegerea numelor precum Csukás (omofon cu ciucaș), comicul de situație (”– Eu sunt Eugenius. / – Încântat. Nu am eugenii.”), sarcasm (”ardei iuți sintetici cu etichetă bio) sau argou (”Behăi așa de amoru’ artei?”). În aceeași manieră, se pot regăsi diferite referințe culturale, de la cele literare (Neagu Djuvara, Kobo Abe), cât și din cultura pop (42, 237).

          Deși aproape independente tematic una de cealaltă, cele 15 povestiri concretizează diferite territoires des fantastiques, menite să prezinte în mod sistematic toate fațetele science-fiction-ului român contemporan. Volumul poate fi citit ca și manifest inteligibil pentru publicul nefamiliarizat cu fandom-ul, dar și ca o colecție de opere care se nutresc din imaginarul științific și fantastic, în special de către pasionații de gen.

Adina Ailoaiei

Adina Ailoaiei

Născută pe 6 august 1993, în Suceava. Absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, specializarea germană-japoneză. Excursie de studii în Bad Kissingen (Rolul Germaniei în Europa de astăzi şi Literatura cehă), participantă la workshop de Sumie la Facultatea de litere, Universitatea Babeş-Bolyai, Workshop de frazeologie la secţia germană în cadrul Facultăţii de litere, Universitatea Babeş-Bolyai. Activităţi de voluntariat în cadrul CNPRSV, Suceava, ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă România) Cluj-Napoca. A publicat în revista şcolii Unsere ZEITschrift din Suceava şi participă la şedinţele Clubului de lectură NEPOTU' LUI THOREAU, Cluj-Napoca.

More Posts

Follow Me:
Facebook