Fără nici o legătură cu ziua femeii şi, respectiv, a bărbatului, zile care reuşesc să se strecoare primăvara prin agitaţia care ne domină vieţile, fără dorinţa de a face demarcaţii, discriminări şi alte demersuri odioase de care am putea fi la o adică acuzaţi, am hotărât, de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni, să dedicăm acest număr scriitorilor (de sex masculin) de literatură SF şi fantasy, indiferent dacă este vorba de tineri aflaţi la începutul carierei sau seniori care şi-au arătat deja, în tot sau în parte, adevărata măsură a talentului. Dacă valoarea artistică nu poate fi condiţionată de nimic, nici de sexul, nici de religia, uneori nici măcar de formarea profesională a scriitorului, stilul şi temele abordate poartă amprenta personalităţii sale într-o asemenea măsură încât istoriştii au ajuns la un moment dat până la încercarea interpretării operei doar prin punerea sa în legătură cu viaţa autorului. Cam mult, nu? Da, un demers absurd şi complet inutil, cel puţin din punctul meu de vedere, dar care, nefiind dus la extrem, poate contribui la dezvăluirea unor aspecte nebănuite şi extrem de interesante ale operei în sine. Repet, ale operei, nu ale autorului, pentru că scopul literaturii nu ar mai fi relevant daca am încerca, după atât de mult timp de la primele demersuri de acest gen, să disecăm opera, doar, doar om găsi ceva care să o pună în legătură cu un aspect (relevant sau nerelvant) al vieţii autorului. Dar într-un context mai larg şi mult mai vizibil astfel de comparaţii îşi pot găsi rostul. De aceea am hotărât ca în două numere succesive să punem în oglindă literatura feminină şi cea masculină din domeniul SF-ului, sperând ca în acest fel să scoatem la iveală varietatea şi complexitatea unui gen care, prin multitudinea formelor sale de exprimare. Rămâne la latitudinea voastră să identificaţi anumite tedinţe, asemănări sau deosebiri. Având ambiţia ca acest număr să fie dedicat exclusiv domnilor din SF, am hotărât ca de această dată eu să fiu singura prezenţă feminină din revista, cu menţiunea că Sagy şi-a luat deja angajamentul ca numărul viitor să fie el cavalerul care le va pune în evidenţă pe doamnele SF-ului.

Acestea fiind zise, să vedem ce ne aduce nou numărul de luna aceasta. În primul rând ne aduce o colaborare cu tânărul poet şi scriitor Leonard Ancuţa, care face un salt de la poezie la proză SF, salt care sperăm să fie binevenit atât de critică, cât mai ales de cititori. Un senior pe numele său Florian Nan se prezintă în acest număr cu o proză cu un titlu interesant, „Te vei înălţa în adâncuri, te vei coborî în ceruri”. Nu lipsesc nici de data aceasta Teo Tucan şi Alin Dărângă, amandoi membri ai Societăţii Soarelui de Obsidian, Sorin Baciu care îşi continuă povestea-foileton „Atlantis” şi, bineînţeles, omniprezentul Florin Haidamac, cu textul „Graviton”. O prezenţă nouă la Gazeta SF, dar deloc nouă în mediul editorial al SF-ului este şi Traian Bădulescu, care vine cu un articol excepţional despre regretatul scriitor Ion Hobana, care conţine şi fragmente de discuţie pe care le-a avut, de-a lungul timpului, cu maestrul. De asemenea, nu trebuie să rataţi sub nici o formă nici fragmentul din noul roman al lui Florin Pîtea, „Anul terminal”, care va fi lansat în această vară, la Târgul de carte Bookfest. Lectură plăcută şi vă aşteptăm luna viitoare, pentru a le întâmpina pe sefistele noastre înrăite.


Simona Serbanescu
Simona Serbanescu
s-a născut în data de 31 mai 1988. A fost elevă a Colegiului national bilingvGeorge Cosbuc. Licențiată în drept , cu o lucrare de diplomă la disciplina Drept civil, în prezent studentă a Facultății de Litere, Universitatea București, secția Română-Engleză. Debutul de presă și l-a facut în revista Cultura, anul 2009. În 2011 a debutat în antologia Balaurul si miorita, apărută la edituraEagle Publishing House sub îndrumarea lui Mihail Grămescu, cu textele Despre un drum cu sens unic, Castanul și Casa ceaiului. Membră a cenaclului “Literatorul” şi a Clubului de proză “La formarea ideilor”. În decembrie 2011 a primit Premiul pentru cea mai promițătoare voce tânără a anului 2011, oferit de Clubul de Proză al Asociației Scriitorilor București. În prezent este redactor-şef la Gazeta SF.

Blogul personal: http://floaredecires22.blogspot.com/