06_ANTARES-redus2

Clubul brașovean „Antares” se reformează!

Prima întâlnire: sâmbătă, 4 iulie 2015, ora 17.00 – librăria Okian, Brașov

ANtares

Brasov. 1981. Antares.

Poate pentru unii aceste două cuvinte si data anului nu reprezintă nimic. Pentru altii, e posibil ca rezonanța unor amintiri îndepărtate să reverbereze cu duiosie în adâncul sufletului. Însă, pentru cel care citeste aceste rânduri schitând un zâmbet de nostalgie, chiar si unul vag, înseamnă că farmecul si magia amintirilor nu s-au pierdut de tot.

Exact. A visa este ceva personal1, spunea Isaac Asimov.

Întro perioadă pe care nu-mi prea face plăcere să-l evoc, în tot pustiul cultural, în cenușiul vieții și întunecimea intelectuală din acele timpuri, se năștea o stea, Antares2, care va strânge în jurul ei o pleiadă de câțiva iubitori de vise, oameni plini de imaginație creativă, inventivitate, iubitori de fantezie și dorință de reverie.

Clubul Antares a îngemanat, pe parcursul a unsprezece ani, cenaclul de literatură sciene fiction, creații literare de autori și traduceri, expoziții de pictură pe teme sf, organizări și participări active la consfătuiri, punere în scenă de piese de teatru pe idei sf. În zorii noii democrații, în 1992, strălucirea Antares s-a adumbrit de alte preocupări și clubul a intrat întro etapă de repaus, o stare de suspendare temporar întreruptă. Au trecut de atunci mai bine de două decenii.

Iar acum, a venit vremea redeșteptării, a reamintirii, rechemerea și restabilirea frumuseții și a valorii activității în sine. Este momentul acțiunii. Noi, cei de acum trei decenii și jumătate, am rămas la fel de tineri, dinamici, plini de energie creativă și dragostea noastră pentru sciene fiction se va stinge doar dacă steaua Antares din constelația Scorpionului va înceta să mai emită lumină.

Anamaria Borlan[1] A visa este ceva personal (Dreaming Is a Private Thing), este o povestire sf scrisă de Isaac Asimov (1920-1992, născut Isaak Yudovich Ozimov, autor american de origine rusă, biochimist de profesie, cu mai mult de cinci sute de cărți de popularizare a științei, cunoscut pentru titlurile din domeniul literaturii science-fiction) în 1955 și publicată în revista The Magazine of Fantasy and Sciene Fiction, republiată în 1957 în colecția Earth is Room Enough; titlul original al povestirii a fost O sută de milioane de vise odată (A Hundred Million Dreams at Once), însă editorul de la revista F&SF l-a shimbat în Dreaming Is a Private Thing)

[2] Antares sau Alfa (α), supergigantă roșie din constelația Scorpius, una dintre cele patru Stele Regale ale antichității, pe lângă Aldebaran, Regulus și Fomalhaut

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website