GSF78 banner-650

          Cu fotografia digitală, fiecare facem câteva sute, dacă nu mii de fotografii pe an. Cum am putea pierde imagini decât pierzându-ne capul printre ele?! Am încropit o micro-arhivă fotografică de la decernările premiilor COLIN, începând cu ediția a doua, din 2001. Eram sigur că posed și măcar o poză de la prima ediție… s-a dovedit a fi „laureații HELION 1999”. Apoi, fotografii de care eram sigur că le am, de la ultima ediție, nu le-am mai găsit. Totuși, fiind ediția de acum trei ani, nu am rămas descoperiți (le mulțumesc lui Ionuț Bănuță și Eugen Lenghel).

          Premiile COLIN au fost de la început destinate să reunească cele mai bune cărți ale fantasticii românești, în amintirea unuia dintre fondatorii acesteia, tot așa cum încă încearcă să reunească toți autorii care rezistă criticii și timpului, prin „simplă” valoare. De aceea, vă rog să completați începutul de arhivă pe care îndrăznesc să vi l-aduc sub ochi, cerându-le iertare laureaților fără efigie.

         

          Legendele fotografiilor prezente sunt:

 

Gerard-Klein

          1 – Traian Bădulescu a fost norocos să îi stea alături lui Gérard Klein, în 2000, la prima ediție a premiilor COLIN. (Poză trimisă de Mihail Dincă aka Mihail Toma. Mulțumim!)

01-2001- GurguHobanaRaduSandu

          2 – În 2001, Costi Gurgu, Liviu Radu și Cătălin Sandu au primit premiul de la Ion Hobana.

02-Juriu2005-CBGRaduHobanaOpriță

          3 – Din 2005, juriul îi include pe Mircea Opriță, Liviu Radu și Cătălin Badea-Gheracostea, pe lângă Ion Hobana și George Ceaușu. Decernarea, la fel cu cea din 2008, se petrece la ceainăria Cărturești de pe bulevardul Magheru din București.

03-2005 Liviu Radu

          4 – Liviu Radu, prima alocuțiune ca jurat.

04-2008 juriu&câștigătoriCBGManolescuRaduPîteaBrânceanuHobanaHrib

          5 – În 2008, pe o căldură infernală, doar o parte din juriu și dintre laureați sunt prezenți. Ion Manolescu, Florin Pâtea, Roxana Brânceanu și Costi Gurgu (reprezentat de editorul său, Bogdan Hrib) își arată plachetele câștigate pe merit.

05-2008 PîteaCBGHobana

          6 – Nu înțeleg cum a rezistat Florin cu sacoul pe el…

06-0COLINgenescu

          7 – Silviu Genescu și-a primit premiul nu la București, ci la Timișoara, pentru Rock me, adolf, adolf, adolf, Cel mai bun volum de proză SF. O ocazie rară, căci la decernare a participat și George Ceaușu.

06-2011-GenescuprimeștePremiullaTimișoara

          8 – Lucian-Vasile Szabo, Mircea Opriță, Silviu Genescu și cu mine, COLIN pe fundal de HELION.

06-CBGOpritaCorn         9 – Ediția a V-a s-a desfășurat la librăria Bastilia din Piața Romană, București. Sebastian A. Corn primește placheta pentru Cel mai bun roman, Vindecătorul.

06-DodoNiță (1)

          10 – Dodo Niță – pentru a sa Istorie…

06-Doru Stoica

          11 – Doru Stoica – pentru prozele scurte d-Intre bariere.

06-faniideelităailuiLiviuRadu

          12 – Fanii de elită ai lui Liviu Radu, Doru Stoica, Florin Pâtea și Oliviu Crâznic, își ascultă maestrul.

06-PremiileedV

          13 – Plachetele ediției a V-a.

07-afiș2011

          14 – Afișul ediției a V-a.

09- Doi membri ai juriului (CBG și Sebastian A. Corn) înconjoară trei generații de sf&f românesc (A.R. Deleanu, Marian Truță, Mircea Opriță) (1)

          15 – Doi membri ai juriului din 2014, eu (la stânga) și Sebastian A. Corn (la dreapta), înconjurăm reprezentanții a trei generații din fantastica românească: A.R. Deleanu, Marian Truță, Mircea Opriță.

08-placheta 2014

          16 – Liviu Radu a părăsit juriul COLIN în 2014, ceea ce a permis seriei sale cu Taravik să primească premiul.

10-În 2014,Marian Truță a câștigat cu A doua venire toate premiile din sf&f-ul românesc

 

          17 – Marian Truță a câștigat cu A doua venire toate premiile sf-ului românesc, în 2014.

         

          

Catalin Badea-Gheracostea

Catalin Badea-Gheracostea

Una dintre figurile omniprezente ale exegezei literaturii F&SF de la noi, Cătălin Badea-Gheracostea este autorul volumelor „Alternative critice” (Millennium, 2010) şi „Aducerea la zi” (Millennium, 2012), dar şi al unui scurt excurs în istoria literaturii F&SF din România pentru uzul cititorilor străini, „Short (Hi)Story of Romanian Speculative Fiction” (MediaTech, 2012).

More Posts