Totul începuse atît de simplu. Poate chiar prea simplu pentru mulţi, incredibil de simplu. Ea îşi puse pe net întîi pozele, fară nici un cuvînt. Ochii, buzele, picioarele, braţele şi sînii ei fară nici un nume, fară nici alt semn. Necunoscuta, regina lumii, puştoaică drăguţă, sexi, cea mai frumoasă, frumoasa netului, miss net, interesantă. Aşa începuse. Nu îşi făcea nici un fel de reclamă, nu se regăsea pe nici un motor de căutare şi totuşi toţi o văzuseră, toţi o ştiau, o văzuseră şi nu o mai puteau uita. Nici o adresa de contact, nici un singur cuvînt, un nume.

*

Apoi au apărut acele scrieri, acele gînduri, acele însemnări, aproape zilnice, chiar de două-trei ori pe zi. Şi ei au început să nu mai închidă calculatoarele, să stea pierduţi în faţa ecranelor aşteptînd următoarea frază, următorul cuvînt, contemplînd-o, recitindu-i scrisorile, cum erau intitulate ele, din nou şi din nou. Şi erau din ce în ce mai multe informaţii, din ce în ce mai multe cuvinte se îngrămădeau în jurnalul acela online ciudat, care nu vorbea parcă despre ea ci mai mult despre ei.

*

Si aşa au apărut, într-un timp nu prea lung, miile de situri, de forumuri şi de chaturi despre Ea. Cu comentariile fiecăruia, cu părerile fanilor, cu poeziile şi rugăminţile adresate ei şi se poate spune că erau o afacere bună, pentru că toţi acei îndrăgostiţi, care erau milioane acum, căutau pe fiecare pagină în parte ceva nou despre ea, orice teorie cît mai incredibilă era citită pe nerăsuflate apoi reluată de cîteva ori, pînă cînd, în final, acestea generaseră alte zeci sau sute de pagini pline de păreri pro sau contra.
Şi toate acestea se înmulţeau zi de zi, şi cei mai mari hermeneuţi dădeau explicaţii savante, pentru iniţiaţi sau facile, simple pentru cei ce doreau aşa ceva, despre fiecare nouă însemnare din jurnalul ei.

Şi ea rămînea în continuare misterioasă, atît de vie şi totuşi o simplă necunoscută.

Şi apoi au apărut şi newsletter-uri care transmiteau imediat orice nou text, şi emisiuni speciale de radio sau televiziune care difuzau aproape simultan orice nouă scrisoare. Mai apoi au apărut jocurile pe calculator, cele mai de top teorii despre ea iar filmul despre viaţa ei a cunoscut desigur succesul şi profitul maxim. Şi sutele de milioanele de fani se săturaseră să o implore să li se înfăţişeze. Chiar unele sinucideri publice reuşiseră dintre cele anunţate de fanii ei care speraseră că  ameninţările lor îi vor produce milă.

*

Desigur apăruseră şi şarlatanii care pretinseseră că o cunosc iar unii admiratori bogaţi îşi cheltuiseră averile încercînd să o găsească dar toate se dovediră fără succes. Şi ea eclipsa orice altă vedetă, orice alt eveniment, orice lucru nou de pe site era prima ştire cu care se deschideau jurnalele de actualităţi sau se întrerupeau alte emisiuni, orice alt eveniment politic, economic, social petrecut în aceleaşi zi era sortit iremediabil ignoranţei, ştirile noi despre ea aduceau pe străzi, imediat, milioane de oameni. Se petrecură şi lucruri nedorite, ba chiar oribile, cînd femei confundate, bănuite a fi Ea, fuseseră purtate în braţe şi idolatrizate pentru cîteva zeci de minute, altele ucise de mulţimi exaltate ajunse la animalitate doar pentru a fi mai aproape, doar pentru a putea-o zări cu ochii lor, apoi pentru a o putea-o atinge sau păstra un fir de păr de-al Ei.

*

Fu invitată să se alăture unor mişcări ecologice, politice, umanitare, ba chiar inclusă de-a dreptul, ca ceva evident în tot felul de organizaţii feministe, oculte sau teroriste, avea aproape douăzeci de naţionalităţi şi desigur, în ultima vreme era văzută în aceeaşi zi în cam o mie de locuri de pe pămînt.

*

Şi din ce în ce mai mulţi  începuseră să investească sume uriaşe în orice companii care foloseau într-un fel sau altul imaginea ei. Edituri, posturi de televiziune dedicate ei, reviste speciale, vreo patru locuri de pelerinaj, filme, băuturi care ar fi produse după pretinse reţete sugerate de textele ei şi sute de alte domenii a căror distribuţie era absolut sigură.

*

Desigur că erau şi din cei care întrezăreau sau se aşteptau la un final, oricare ar fi fost el. Ar putea fi adusă în discuţie şi celebra teorie a lui Gauss. În isteria generală doar o anume parte, să spunem grup sau dacă vreţi unul din  fan cluburile ei, erau circa doisprezece care se bucurau de o răspîndire mondială, începuseră să remarce o schimbare de tonalitate, un fel de tristeţe ce parcă plutea în notaţiile mai recente, o undă de dezamăgire, dacă vreţi.

*

Apoi, într-o dimineaţă, precis, la ora 6 şi, să zicem, 23 GMT, supersistemele de supraveghere şi monitorizare a Sitului detectară o schimbare. Dispăruse orice text şi imagine, sau dacă vreţi, potrivit uneia dintre formulele sub care a fost anunţată ştirea, adresa nu mai conţinea nici o informaţie cuantificabilă în unitate de măsură bit. Adresa exista în continuare, dar totul luase forma unui alb imaculat.

*

Chat-urile şi forumurile ţi-au triplat traficul în cîteva ore, mass-media a devenit un univers al ediţiilor speciale şi al altor lucruri din aceasta categorie iar o bună parte din activităţile zilnice ale unei societăţi normale au fost, să spunem, doar perturbate.

În acelaşi timp, s-a declanşat o căutare aproape nebunească, mai mult decît ceea ce am numi sistematică a vreunui indiciu nou. Evident că totul a fost în zadar.

*

Şi au trecut lunile şi apoi anii iar textele au fost păstrate şi recitite de nenumărate ori. Nimeni nu ştie cînd a apărut versiunea că ea ar fi transmis toate acele date din cosmos, de aceea nu a putut fi niciodată găsită. Apoi totul s-a complicat îngrozitor. Au început controversele, polemicile care au generat adversari înverşunaţi susţinuţi de mase de oameni care au început la rîndul lor să se contrazică dar cu mijloace violente.

*

Un consiliu planetar urmează să dea un verdict, ultimul verdict…

Florin Dan Prodan

Florin Dan Prodan

A publicat poezie, eseuri sau articole pe teme culturale în reviste precum Timpul, Suplimentul de cultură, Transilvania, Poesis, Oglinda literară, Hyperion, Obiectiv, Crai nou, Dilema Veche etc. A editat un volum de versuri la editura revistei Timpul din Iaşi. Coordonează cenaclul de literatură şi artă tânără Zidul de hârtie (www.ziduldehartie.wordpress.com), din Suceava. Scrie şi proză scurtă, uneori de factură fantastică.

More Posts - Website