GSF 79 banner01-650

          Prima poveste este una de „spionaj”: aveți fotografiile făcute din mână, cu un Nokia vechi, vechi, la Editorialul și Raportul despre primul Eurocon, din „Foundation”, numărul 3, Martie, 1973. Veți afla cui și cum i-a venit ideea, apoi cum s-a organizat, cine a participat și, la final, ceea ce de la prima ediție s-a urmărit să se îmbunătățească. (Fun fact: S-au dat 61 de premii!…) Deși așa ceva nu se găsește în practica jurnalistică, prefer să dau materialul brut, căci nu vreau să se creadă că crâmpoțesc ceva din varii interese oculte… De asemenea, am încrederea că, dacă fotografiile se văd pe laptopul meu bătrân și textul din ele poate fi citit și în Paint, și voi le veți putea vedea și citi. Morala primei povești este următoarea: EUROCON-ul a tot fost vorbit, ba de bine, ba de rău – de cele mai multe ori – ar fi util ca publicul român specializat să vadă că unele idei, unele greșeli, nu mor niciodată și, da, nu aparțin doar românilor, delegați sau nu.  Cu publicarea a două fotografii de spionaj ideologic (pfff… îmi place, îmi place!) aș vrea să obțin o eliberare de patimă pe subiect. Dacă nu… Nu.

eurocon1a

eurocon1b

          A doua poveste este una tristă sau amuzantă, depinde de fiecare. Este povestea premiului luat la Eurocon-ul de la Stresa (Italia), din 1980, de Vladimir Colin, cu romanul Babel. Dacă intrați aici https://esfs.info/esfs-awards/1980-1989/, veți vedea că patriarhul nostru s-a aflat ex aequo cu o scriitoare britanică… Povestea/anecdota mi-a fost spusă de Ion Hobana, cu puțin înainte ca să ne părăsească și el. Pe scurt, delegatul „veșnic” al României la convențiile europene de dinaintea căderii cortinei de fier, a exploatat sistemul care spunea că Premiul X se votează de participanții la Eurocon: mizând pe simpatia vesticilor pentru sefiștii oprimați din Est și, mai ales, din România lui Ceaușescu, Hobana a obținut ca voturile românești să fie trimise prin poștă… S-au trimis cam vreo 300 de plicuri, ceea ce, s-o recunoaștem, e impresionant și pentru zilele noastre! V-am distrus un mit?! Nu. V-am adus cu picioarele pe pământ.

Catalin Badea-Gheracostea

Catalin Badea-Gheracostea

Una dintre figurile omniprezente ale exegezei literaturii F&SF de la noi, Cătălin Badea-Gheracostea este autorul volumelor „Alternative critice” (Millennium, 2010) şi „Aducerea la zi” (Millennium, 2012), dar şi al unui scurt excurs în istoria literaturii F&SF din România pentru uzul cititorilor străini, „Short (Hi)Story of Romanian Speculative Fiction” (MediaTech, 2012).

More Posts