gsf43 banner 610

          „Gunhed” (1989) este o superproducţie niponă ce abordează genul cyberpunk. Acest film se înscrie perfect într-o adevărată mitologie modernă, reprezentată de filme ca „Terminator” sau „Robocop”, de benzi desenate ca „Akira” şi „Ghost in the Shell” de romanele şi nuvelele lui William Gibson şi ale lui Bruce Sterling, sau de vechi jocuri Nintendo şi Sega, precum „Power Blade” sau „Stryder”.

          Pelicula „Gunhed” are în centrul acţiunii un comandou de mercenari neînfricaţi, care încearcă să pătrundă pe o insulă controlată de un supercomputer, pentru a fura de acolo un eşantion al unui material experimental numit texmexium, ce valorează milioane. Acest supercomputer, numit Kyron-5, a ieşit de sub control şi a declarat război omenirii. Insula a devenit în trecut arena unor vaste operaţiuni militare. Nicio armată însă nu a fost în stare să ia cu asalt această insulă, apărată de roboţii ghidaţi de Kyron-5.

          Unul câte unul, membrii comandoului sunt ucişi de sistemele de securitate ale insulei, până când rămâne în viaţă doar personajul Brooklyn, cel mai priceput dintre ei. Acesta găseşte printre ruine un robot mecha aflat în stare funcţională şi îl pilotează spre centrul unde se află mainframe-ul computerului Kyron-5.

          După ce misiunea este dusă la bun sfârşit, mercenarul Brooklyn evadează la bordul unui avion, în timp ce computerul Kyron-5 activează sistemul de autodistrugere şi nimiceşte insula într-o explozie nucleară.

          În film se remarcă şi coloana sonoră de excepţie, realizată de legendara formaţie Front Line Assembly, una dintre cele mai importante reprezentante ale curentului muzical industrial.  După piesa „Mindphaser”, inclusă în albumul „Tactical Neural Implant”, a fost realizat un videoclip ce a câştigat premiul canalului MTV pentru cel mai bun clip muzical al anului.

         

          Clipul „Mindphaser” al formaţiei Front Line Assembly, pe imagini din filmul Gunhed:

          http://youtu.be/BJkGgAdmZPc

         

          

Marcel Gherman

Marcel Gherman

S-a născut la 29 septembrie 1978 la Chişinău. Între 1994 şi 2003 a realizat emisiuni de muzică electronică la Radio Moldova. Începând de la vârsta de 15 ani a publicat în presa tipărită peste o sută de articole şi eseuri. În prezent deţine funcţia de secretar responsabil al revistei Sud-Est Cultural şi colaborează la revista Contrafort, unde susţine rubricile permanente Bref şi Trenduri. Este de asemenea muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile techno, ambient experimental, industrial noise şi muzica clasică de film. Discografia Megatone include, printre altele, un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-fiction japonez Kenji Siratori şi o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60 International Mix al Fundaţiei Vox Novus din New York, proiect prezentat la Oxford şi Cambridge. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al PEN Club Moldova. Volume publicate: Cartea viselor (povestiri fantastice, 2011, Editura Arc), Generaţia Matrix (eseuri, 2013), Cer albastru deasupra Arcadiei (roman SF pentru adolescenţi cu elemente de fantasy şi space opera, 2014, Editura Prut). Premii literare: Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011 (Cartea viselor), Premiul Primăriei Chişinău pentru Tineret în domeniul Literaturii, 2012, (Cartea viselor). Volumul Cartea viselor a intrat în Top 10 cele mai citite cărţi ale anului 2011, conform unui sondaj realizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera Cărţii. Premiul Uniunii Editorilor din Republica Moldova, 2015 (Cer albastru deasupra Arcadiei). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova la secţiunea Carte pentru Copii şi Tineret, pe anul 2014 (Cer albastru deasupra Arcadiei)

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube