GSF 41 ban01

          Pentru cei mai tinerei, Guranda (dacă au auzit de ea) este istorie. Pentru cei mai măricei (eu de exemplu – vreo 65 de primăveri) sunt fapte trăite. Şi câte multe altele asemenea. Dar să revenim la oile noastre.

          – Georgeee, unde ne-ai băgat? Maşina lăsată la asfalt, restul drumului cu asfaltul moale (pe aici i se zice glod). După atâta ploaie nici nu se putea altfel. Intrăm în groapa Rădăşenilor. Şi după regrete tardive de a nu fi luat cizme de cauciuc, în fața ochilor se deschide un colț de rai. Sub un deal împădurit, între livezi, două clădiri de vis şi un grup de tineri entuziaşti şi curioşi.

          – Cine or fi ăştia de-au venit de la Suceava?! Vindecătorul, Bogdan şi ăsta cu barbă. Pe George îl știau deja.

          Gazdele nu ştiau ce să mai facă pentru onoarea de a fi venit la ei. Adevărul este că cei onorați eram noi.

          – Poftiţi la masă! Începe bine. Mâncare bună, gazde primitoare, copii care au scris câteceva. George le dăduse temă.

          Şi a început tabăra. Defapt deja începuse cu două zile înainte. Vindecătorul citeşte un fragment din următorul lui roman. Urmează discuții – şi nu puţine – despre statutul de scriitor, despre eventuale reţete de a scrie, şi multe, multe altele. Costică Horbovanu, care venise de dimineață, completează cu experienţa lui de publicist vechi (nu am vrut să spun bătrân).

          Ramona şi Călin mişunau pe lângă noi, nemaiştiind cum să ne intre în voie. Dar cum, înclin să cred, nu suntem simandicoşi, lucrurile au început să intre în normal. Copii frumoşi, deştepţi şi cuminţi (iată că există şi aşa ceva), ne-au făcut să le împărtăşim cu plăcere din experienţa noastră. Seara, proiecţii de film. SF bineînţeles. Nu cred că dă bine să amintesc aici de ceva beri intermediare.

          Târziu în noapte, ne retragem fiecare la culcuşurile noastre. Nu mă întrebaţi cum am dormit. Nu ştiu. Am dormit.

          Şi a început o nouă zi.

          Mic-dejun, mica inerţie de dimineaţă şi la treabă. Unii dintre noi au citit deja. Acum citesc copiii. Suprize plăcute. Unele schiţe sunt chiar publicabile. Fără prea multe ajustări. Program lejer şi… Poftiţi la masă! Program lejer şi citesc şi eu din dicţionarul publicat în HB-scrisuri (HB-scrisuri – prima antologie a Clubului de Iniţiativă Literară, Mihaela Marcu (editor), ed. Cygnus, 2013). Distracţia este în toi. Copii primesc premii. Bineînţeles cărţi din Colecţia CIL. Tot cărţi primesc şi gazdele pentru incipienta bibliotecă a Academiei Pământul Viu. Şi să nu uit. Primim vizita unui grup de profesori. Unde sunt profesori este şi temă. Pictaţi un extraterestru. Şi aşa a luat naştere şi o mică expoziţie.

          Seară. Cină. Film.

          Şi a venit ziua a treia. Pentru mine, plină de regrete. Prea scurtă. Trebuie să plecăm acasă. Sigur vom reveni în Tabăra de SF&Fantasy ASPHAR.

Avatar

Mircea Nanu - Muntean

s-a născut la 13 decembrie 1948 în Bosanci, județul Suceava. Fondator al cenaclului Cosmos din Suceava, în anii 80, redactor de radio și tv, realizator al emisiunii La frontierele cunoașterii (la postul STV), pentru care, în 1998, a primit Premiul Marian Mihai, pentru productiile TV de profil, Convenţia Naţională În Memoriam Dan Merisc în 1998. A publicat articole în Gazeta SF, Metamorfoze etc. Este membru ARCASF (Asociația Română a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction), Societatea Ştiinţifică Cygnus – Centru UNESCO, Clubul SF Cygnus-Quasar (coordonator, membru fondator), Clubul de Iniţiativă Literară (membru fondator).

More Posts - Website