Totul a început cu o idee extraordinară a unui tip, de asemenea extraordinar, care a vrut să dea o șansă tuturor celor care scriu și nu au unde publica deoarece nici o editură nu crede într-un debutant. S-a adunat astfel un mozaic de idei ce umblă și acum prin fandom pentru că asta e menirea unor creații: să fie transmise.

Percepția generală asupra scriitorilor de SF este una destul de nefavorabilă, dat fiind faptul că suntem și acum priviţi cu scepticism, în ciuda capodoperelor unor autori geniali (Asimov, Herbert, Hobana…etc). Nu mi-am propus să fac aici apologia acestui gen, dar nici nu pot privi pasiv la ideile preconcepute și nefondate pe care le aud uneori chiar din gura unor persoane intelectuale (chiar sunt, credeți-mă pe cuvânt). Nu e suficient să mergi pe drumul pe care ți-l deschid tot felul de autori pentru a spune că ai cultură. E ca și cum ai da citate din Kant, dar nu ai fi în stare să te exprimi în societate. Lectura, dacă nu te modelează, dacă nu te arde în interior, dacă nu te incită, nu e literatură, e dogmă.

M-a luat valul, așa cum prea bine știți că mi se întâmplă și în povestirile pe care am avut onoarea să le public în Gazetă.

Să revenim însă la subiect. Mai întâi de toate doresc să clarific titlul. Nu vreau să am de a face cu tot felul de sclifosiți sau indignați care vor țipa văzând cum se intitulează articolul ăsta. Va fi în 2012 hegemonia Gazetei SF. Punct! Clar? Foarte bine. Acum căscați bine ochii, ștergeți-vă ochelarii și urmați-mă. Să nu care cumva să vă prind că adormiți pe parcurs pentru că mă voi vedea nevoit să vă aplic o corecție ce va lăsa urme adânci în estetica miraculoasă a fețelor voastre.

După cum spuneam la început, Gazeta a fost concepută pentru a da o șansă tinerilor autori de a pătrunde în universul complicat și plin de găști al fandomului. Anul 2011 a însemnat un progres semnificativ în calitatea textelor precum și în cantitatea lor. Aici, pentru precizări vă invit să lecturați blogul domnului Mircea Coman, unde veți găsi statistici interesante ce confirmă ideea de mai sus. Privit prin prisma asta, fanzinul a acumulat consistență și mai ales cititori.

Pe partea de interviu, neobositul Oliviu Crâznic și suava Simona Șerbănescu, au talentul de a surprinde mereu. Aici nu cred să comenteze cineva de rău, sau, dacă o face, își asumă riscul de a fi servit cu o porție acidă de contraargumente. Deci, avem consens unanim, da? Foarte bine, sunteți un public minunat. Ceea ce reușesc ei să facă este o trecere în revista a personalităților ce au contribuit și contribuie la dezvoltarea literaturii SF, prezentare ce are rolul de a educa pe cei mai puțin avizați. Interesul crescut al multor monștri sacri din fandom pentru gazeta se datorează, în parte, și acestei activități.

Michael Haulică a spus la un moment dat: grupul de la Suceava se cristalizează și promite că va ajunge undeva departe, cândva.

Maestre, acel cândva e anul 2012. Ne ținem de promisiune.

Haidamac Florentin-IonutFlorentin-Ionuţ Haidamac, s-a născut pe 20 martie 1974 în municipiul Suceava, absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa, Iaşi în 1999. S-a specializat în medicina de familie, actualmente fiind medic de familie în comuna Şerbăuţi, judeţul Suceava.

Avatar

Florentin Haidamac

(Florentin Ionuţ Haidamac) s-a născut pe 20 martie 1974 în municipiul Suceava. Este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa Iaşi în 1999. Este specializat în medicina de familie, actualmente fiind medic de familie în comuna Şerbăuţi, judeţul Suceava. Activitatea literară a început-o prin debutul în numărul 3/februarie al revistei Gazeta SF. A publicat proză scurtă în Gazeta SF, Suspans, Feed Back, Revista de Suspans etc. In 2012 a obţinut Premiul Clubului SF Cygnus Quasar Suceava pentru debut şi bună evoluţie în Gazeta SF şi în 2013 Premiul FanSF pentru cea mai bună proză a unui autor nepublicat în volum. Este membru al Clubului SF Cygnus Quasar Suceava şi Clubului de Iniţiativă Literară (membru fondator). A publicat în 2013, volumul de povestiri Dispensarul SF: Povestiri şi eseuri.

More Posts - Website

Follow Me:
Facebook