no40banner

 

Book-of-Wonder          Scriitorul irlandez Edward John Moreton Drax Plunkett (1878-1957), cunoscut sub pseudonimul său literar Lord Dunsany, a fost unul dintre precursorii literaturii fantasy. Pasiunea pentru oniric, manifestată în prozele sale, avea să exercite o influenţă considerabilă asupra lui H.P. Lovecraft. Iar nostalgia pentru vechile mituri şi motivul dezvrăjirii lumii moderne l-au inspirat chiar şi pe J.R.R. Tolkien la elaborarea romanului „Stăpânul inelelor”.

          Colecţia de povestiri fantastice „The Book of Wonder” („Cartea mirării”) (1912), semnate de Lord Dunsany, se distinge printr-un stil de o rară frumuseţe. Fiecare povestire este o parabolă. După cum anunţă scurtul cuvânt înainte al cărţii, prozele incluse în volum înceracă să-i inspire cititorului puterea de a se minuna în faţa miracolelor lumii.

          Prima poveste, „Mireasa centaurului”, descrie o relaţie de dragoste care transcende moartea. Câteva proze îşi au ca protagonişti nişte hoţi care caută comori în tărâmuri îndepărtate. Eroul uneia dintre acestea fură un diamant uriaş păzit de un păianjen, pentru a-l înmâna unei distinse doamne britanice. Personajul unei alte povestiri fură o Cutie a Pandorei ce conţine cele mai frumoase mituri ale lumii, pentru ca apoi să se prăbuşească dincolo de marginea ei în abis. Personajul din „The Hoard of Gibbelins” este atât de obsedat de o comoară păzită într-o citadelă impenetrabilă, încât îşi sacrifică viaţa pentru a o vedea doar pentru o clipă. „Captura lui Bombashama” este o poveste despre un pirat faimos care nu e în stare să cucerească inima unei regine. Iar protagonista din „Periplul pentru lacrimile reginei”, care nu a plâns niciodată, cere să i se spună cea mai tristă poveste, însă nici chiar aceasta nu reuşeşte să-i atingă inima de gheaţă.

          Proza lui Lord Dunsany, la fel ca şi întreaga literatură fantasy, se bucură de un asemenea succes la publicul occidental modern mai ales pentru că sunt nostalgici după tradiţia folclorică pe care au pierdut-o. Aceştia reprezintă de fapt o generaţie de amneziaci, care-şi percep golul din memorie ca pe o traumă. Însă atunci când miturile lumii sunt uitate, oamenii au puterea să le imagineze din nou.

          

Marcel Gherman

Marcel Gherman

S-a născut la 29 septembrie 1978 la Chişinău. Între 1994 şi 2003 a realizat emisiuni de muzică electronică la Radio Moldova. Începând de la vârsta de 15 ani a publicat în presa tipărită peste o sută de articole şi eseuri. În prezent deţine funcţia de secretar responsabil al revistei Sud-Est Cultural şi colaborează la revista Contrafort, unde susţine rubricile permanente Bref şi Trenduri. Este de asemenea muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile techno, ambient experimental, industrial noise şi muzica clasică de film. Discografia Megatone include, printre altele, un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-fiction japonez Kenji Siratori şi o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60 International Mix al Fundaţiei Vox Novus din New York, proiect prezentat la Oxford şi Cambridge. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al PEN Club Moldova. Volume publicate: Cartea viselor (povestiri fantastice, 2011, Editura Arc), Generaţia Matrix (eseuri, 2013), Cer albastru deasupra Arcadiei (roman SF pentru adolescenţi cu elemente de fantasy şi space opera, 2014, Editura Prut). Premii literare: Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011 (Cartea viselor), Premiul Primăriei Chişinău pentru Tineret în domeniul Literaturii, 2012, (Cartea viselor). Volumul Cartea viselor a intrat în Top 10 cele mai citite cărţi ale anului 2011, conform unui sondaj realizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera Cărţii. Premiul Uniunii Editorilor din Republica Moldova, 2015 (Cer albastru deasupra Arcadiei). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova la secţiunea Carte pentru Copii şi Tineret, pe anul 2014 (Cer albastru deasupra Arcadiei)

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube