GSF45 banner01-650

          Scriitorul englez William Morris (1834-1896) este considerat unul dintre precursorii literaturii fantasy. Prozele sale au preluat modelul curentului neo-gothic, dar cel al vechilor romane cavalereşti. Geografia lumii imaginare din romanul lui William Morris „The Wood Beyond The World” („Pădurea de dincolo de lume”) (1894) l-a inspirat pe J.R.R. Tolkien atunci când a imaginat tărâmului Middle-Earth din „Lord of the Rings”. Cele două lucrări au în comun motivul expansiunii lumii civilizate spre un vest miraculos, ce aminteşte de procesul de colonizare a continentului american.

          Romanul lui William Morris are ca protagonist un tânăr care, după o tragedie în familie, porneşte într-o călătorie spre ţări îndepărtate. La un moment dat acesta are o viziune în care apar trei personaje cu valenţe simbolice: o doamnă autoritară, o domnişoară care pare a fi servitoarea acesteia şi o creatură ce aminteşte de un goblin.

          Mai târziu eroul ajunge, după o călătorie anevoioasă, într-un târâm vrăjit unde le întâlneşte pe cele trei personaje în realitate. O mare parte a cărţii descrie o poveste romanţată ce se dezvoltă în timpul şederii protagonistului în palatul stăpânit de acea doamnă enigmatică. Personajul se îndrăgosteşte de servitoare, iar aceasta îi povesteşte cum a fost vândută în captivitate şi îi destăinuie că atât doamna, cât şi sclava posedă puteri magice.

          La un moment dat, sclava îşi omoară stăpâna şi evadează împreună cu iubitul ei. Cei doi traversează apoi pământul Oamenilor-Urşi, timp în care domniţa le arată acestora un miracol şi înfăptuieşte o veche profeţie.

          Apoi ei ajung în tărâmul oamenilor, unde sunt întâmpinaţi de o ceată de cavaleri şi conduşi spre un palat. Noaptea eroul este supus unor încercări, pentru ca dimineaţa să fie încoronat ca rege al acelei ţări. El îşi trăieşte restul vieţii în linişte şi pace, alături de regina sa. Niciodată însă nu se vor mai întoarce cei doi în Pădurea de dincolo de Lume.

Marcel Gherman

Marcel Gherman

S-a născut la 29 septembrie 1978 la Chişinău. Între 1994 şi 2003 a realizat emisiuni de muzică electronică la Radio Moldova. Începând de la vârsta de 15 ani a publicat în presa tipărită peste o sută de articole şi eseuri. În prezent deţine funcţia de secretar responsabil al revistei Sud-Est Cultural şi colaborează la revista Contrafort, unde susţine rubricile permanente Bref şi Trenduri. Este de asemenea muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile techno, ambient experimental, industrial noise şi muzica clasică de film. Discografia Megatone include, printre altele, un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-fiction japonez Kenji Siratori şi o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60 International Mix al Fundaţiei Vox Novus din New York, proiect prezentat la Oxford şi Cambridge. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al PEN Club Moldova. Volume publicate: Cartea viselor (povestiri fantastice, 2011, Editura Arc), Generaţia Matrix (eseuri, 2013), Cer albastru deasupra Arcadiei (roman SF pentru adolescenţi cu elemente de fantasy şi space opera, 2014, Editura Prut). Premii literare: Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011 (Cartea viselor), Premiul Primăriei Chişinău pentru Tineret în domeniul Literaturii, 2012, (Cartea viselor). Volumul Cartea viselor a intrat în Top 10 cele mai citite cărţi ale anului 2011, conform unui sondaj realizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera Cărţii. Premiul Uniunii Editorilor din Republica Moldova, 2015 (Cer albastru deasupra Arcadiei). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova la secţiunea Carte pentru Copii şi Tineret, pe anul 2014 (Cer albastru deasupra Arcadiei)

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube