După ce Sagy mi-a predat ştafeta la conducerea Gazetei SF, mi-am petrecut câteva zile bune gândindu-mă la ce aş putea include în numărul viitor al revistei. Înainte de a începe “căutările”, aveam nevoie de o ţintă. Aşa că am luat-o punctual:

1.Ce este, de fapt, Gazeta SF?

Gazeta SF este o revistă online care publică lunar atât autori debutanţi, cât şi consacraţi, de literatură SF, fantasy, horror etc., texte de ficţiune şi texte de non-ficţiune, cum ar fi, de exemplu, articolele din seria “Cavalerii fantasticului”, ţinută de cunoscutul scriitor Oliviu Crâznic.

2.Care este scopul Gazetei SF?

Scopul Gazetei SF este să promoveze literatura în general, dar în special literatura SF, fantasy, horror etc. Şi nu numai atât. Scopul Gazetei SF este să promoveze autorii, încurajându-i astfel şi pe tinerii debutanţi să păşeasă în lumea literară, oferindu-le posibilitatea să publice, să fie citiţi, să primească feedback şi eventual să fie remarcaţi de editori. În sfârşit, Gazeta SF le oferă acestor tineri autori posibilitatea să înveţe, să se dezvolte, în special prin faptul că publică alături de scriitori consacraţi.

De la început această şansă acordată debutanţilor de a evolua şi de a se face remarcaţi mi s-a părut cel mai important obiectiv al revistei. Dar pentru a învăţa, tinerii trebuie să aibă de la cine învăţa. Şi nu de la oricine. Nu de la un “mentor” care îşi caută adepţi, ci de la un scriitor cu adevărat apreciat, cu multă experienţă, dornic sa împărtăşească, deschis şi dezinteresat, ceva din experienţa lui.

Primul scriitor care mi-a venit în minte a fost Liviu Radu. La urma urmei, cine ar putea servi mai bine drept model unui debutant decât un scriitor asemenea lui Liviu Radu? Cele 16 volume publicate, numeroasele apariţii în antologii, textele de non-ficţiune, cele peste 40 de traduceri de text şi premiile vorbesc de la sine. Liviu Radu nu este un scriitor care se preface că scrie, ci chiar scrie. Mult. Şi la fiecare nouă apariţie primeşte felicitările cu o modestie pe care numai oamenii cu adevărat conştienţi de valoarea lor o pot avea. Discutând cu el în vederea publicării interviului, am avut ocazia să mă conving şi eu de acest lucru. Pe lângă interviu, a avut bunăvoinţa să ne ofere şi o proză inedită, care nu a apărut până acum în volum, iar Oliviu Crâznic a scris o recenzie despre colecţia de povestiri “Ghicit de seară”. Prin urmare, dedicăm acest număr domnului Liviu Radu, căruia îi mulţumim pentru cooperare şi îl rugăm să ne încânte, în continuare, cu prozele sale.

Pe lângă Liviu Radu, acest număr aduce în prim-plan alţi doi autori foarte cunoscuţi în SF-ul românesc, şi anume Ştefana Czeller (câştigătoare a premiului de încurajare Eurocon de anul acesta) cu povestirea “Lungă-i calea către gri”, şi Florin Pîtea, cu “În vremea lui Arond Vodă”, o proză în stilul său caracteristic, foarte apreciat. Florin Dan Prodan ne încântă cu proza intitulată “Despre scurta existenţă a paradisului lui Jose”, iar Alexandru Ioan Despina vine cu mult-aşteptata continuare a prozei “Atacul”. Avem şi două nume noi şi foarte promiţătoare, Cătălina Fometici şi Teodora Gheorghe, ale căror proze vă invit să le citiţi şi să le comentaţi. Menţionez faptul că Alexandru Ioan Despina a început recent pe blogul său personal o rubrică intitulată “Scriptorium”, unde comentează prozele apărute anterior în Gazeta SF şi unde, de ce nu, puteţi posta şi voi comentarii pe baza textelor.

În acest număr avem recenzii de carte şi film scrise de Florin Pîtea (cunoscut ca fiind maestru în domeniul recenziilor literare), Silvana Şorop, Simona Şerbănescu, Tiberiu Popescu, Aurelia Chircu, Oliviu Crâznic şi Marcel Gherman. Tot la categoria articole, am introdus o nouă rubrică intitulată “Fişe de scriitori”, unde Oliviu Crâznic ne prezintă o scriitoare de origine română, foarte apreciată în Canada, pe numele său Nina Munteanu, care în curând îşi va lansa o carte în România. Şi nu în ultimul rând, în cadrul noii rubrici intitulate “Bibliografie”, realizată cu sprijinul “fanului SF” Nicu Voicu, prezentăm volumele apărute până în prezent ale autorilor publicaţi în acest număr. Lectură plăcută!

Simona SerbanescuSimona Serbanescu s-a născut în data de 31 mai 1988. A fost elevă a Colegiului national bilingv George Cosbuc. Licențiată în drept , cu o lucrare de diplomă la disciplina Drept civil, în prezent studentă a Facultății de Litere, Universitatea București, secția Română-Engleză. Debutul de presă și l-a facut în revista Cultura, anul 2009. În 2011 a debutat în antologia Balaurul si miorita, apărută la editura Eagle Publishing House sub îndrumarea lui Mihail Grămescu, cu textele Despre un drum cu sens unic, Castanul și Casa ceaiului. Membră a cenaclului “Literatorul” şi a Clubului de proză “La formarea ideilor”. În prezent este redactor-şef la Gazeta SF.