Privind de pe malul Dunării, din dreptul ruinelor romane de la Capidava, ai putea crede că deslușești un ostrov sălbatic de 500 de metri pătrați umbriți de sălcii, ancorat în mijlocul fluviului și acoperit de ape mai bine de jumătate din an.
Dacă însă ajungi pe Insulă, unde timpul are propria sa amprentă, subiectivă, iar spațiul este încă și mai elastic, vei descoperi un orășel fantastic, cu o istorie de 24 de ani. Se numește Atlantykron și se animă două săptămâni în fiecare august, cu oameni plini de entuziasm, cu tehnologie de ultimă generație, cu artiști și scriitori și cu generații după generații de tineri care se reîntorc, fascinați, an de an.

Clădit pe fundația unei tabere de creație Science Fiction, Atlantykron, acum o Academie de Vară cu ateliere de știință, artă, comunicare, rămăsese prin 2000 cam lipsit de însăși substanța sa primară, literatura SF. Veteranii constatau cu regret, dar asta e, vremurile se schimbă, nu mai scrie nimeni, nu mai publică nimeni, ce-ar fi să ne vedem de alte treburi?
Până în 2004, când un nou venit bătea insistent la ușile corturilor și, în loc de Bună dimineața, zicea „Unde e cenaclul SF, că nu mai am răbdare?” Păi, nu mai e. „Cum așa? Am venit de la Galați degeaba? Dacă găsesc o pătură și niște oameni interesați, veniți la cenaclul meu?”
Mulți au râs, dar Lucian Oancea, cu întreaga hotărâre splendidă a celor 26 de ani pe care îi avea pe atunci, a întins o pătură sub o salcie, iar oamenii s-au adunat. De-a lungul celor aproape zece ani, de când își ține Păturica rotundă SF și, mai târziu, atelierul Wolf’s Pack, au poposit, pe pătura tot mai extinsă, scriitori precum Roberto Quaglia, Alexandru Mironov, George Lazăr, Dan Doboș, Sebastian A. Corn, Aurel Cărășel, Valentin Nicolau, Ovidiu Petcu, Marian Coman, Balin Feri, Emanuel Grigoraș. Ei, și alții, și-au citit creațiile, unele încă în curs de publicare, între prieteni, în după amiezile molcome de pe Insulă. Discuțiile se poartă după reguli bine instaurate, iar debutanții, amatorii și accidentalii sunt bineveniți. Seara târziu, de fapt cu un minut înainte de miezul nopții, se adună aceiași pasionați lângă un foc de tabără printre stânci, pentru a discuta probleme esențiale ale umanității, cu toată seriozitatea unor vizionari.

Wolf’s Pack, cenaclul de sub sălcii

La ediția de anul acesta, începând de vineri, 2 august, și până sâmbătă 10 august, programul atelierului Science Fiction condus de Oancea a adunat constant în jur de 25 de oameni, la întâlnirile zilnice de la Wolf’s Pack. Au citit: Victor Drăghicescu „Avocatul și tahionii”, „Vânătoarea de zei” (moderator Florin Ursu); Aurel Cărășel; Sebastian A. Corn – basmul SF „Prințesa din oglindă”; Ovidiu Petcu cu un poem epic SF în curs de publicare; Florin Ursu – povestirea „Ieri, când încă te plimbai desculț prin iarbă”; Mugurel Popescu, Șerban Danciu, Sonia Theodora Peltea.

Păturica rotundă SF, un picnic cultural la miezul nopții

Păturica rotundă SF din noapte a debutat având ca invitat pe Andi Caragea și proiectul Anticipația. În alte nopți, s-au dezbătut la lumina flăcărilor de pe stânci Evoluția democrației, Transformările omului, Drumul spre stele, Locații stranii românești și străine, Conștiința A.I., Primul marțian.
Să reușești să aduni oameni interesați, zi de zi, an de an, la ora la care cel mai mare succes pe Insulă îl are „atelierul de baie” de pe plajă, este o performanță. Să convingi scriitori de toate vârstele să ia loc foarte neceremonios în iarbă, pentru a-și supune textele criticii unor profesioniști, dar mai ales unor neprofesioniști, este o altă performanță. Chiar și premiile generoase de la sfârșit reprezintă o performanță.
Dar, mai ales, să devii un reper constant în Academia de Vara Atlantykron, care uitase cândva de SF, este o imensă reușită.

Programul ATLANTYKRON se desfăşoară pe insula Inelul de Piatră, din dreptul localității Capidava, de aproape un sfert de secol. La desfăşurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară şi străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Forum IT, World Genesis Foundation.
Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum scriitorii SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte al Societăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, scriitorul Dan Farcaș. Mai multe detalii pe www.atlantykron.org

DanielaMB