GSF 57 banner 01-650

sense8          Sense8

          Un grup de opt oameni, provenind din culturi diferite, se trezesc brusc legați între ei telepatic (mental). Cei opt formează un grup („cluster”) și sunt numiți „senzoriali”. Aparent cei opt nu au nici o calitate deosebită care să-i califice pentru nivelul doi al omenirii și abia în episodul nouă aflăm că este vorba de o mutație genetică (Psycellium – sistem nervos psihic ce conectează oamenii – teribilă găselniță). De altfel, episodul următor are titlul, deloc întâmplător: „What Is Human?”. Nici urmăritori lor nu sunt oameni obișnuiți, sunt o specie de oameni care și-au pierdut sufletul. Aceștia sunt numiți „Șoapte”. Antagonismul celor două tabere este evident. Senzorialii sunt tot numai dragoste și iubire pe când șoptitorii sunt reci și fără suflet. Aceste caracteristici sunt exacerbate și constituie esența serialului.

          Jocul actoricesc este bun, personajele reușesc să transmită stări și sentimente profunde, relațiile ce apar între ei sunt reale și au sens. Printre actori de remarcat: Doona Bae (Atlasul Norilor, The Host, Ascensiunea lui Jupiter), Brian J. Smith (puștiul din SGU), Naveen Andrews (binecunoscut din Lost).  Regia este semnată de frații Wachowski, ceea ce explică puternica prezență a LGBT și a infracționalității. Multe scene explicit sexuale, fără nici o legătură cu acțiunea, și dialoguri fără nici o miză sau bombastice. Nu-l recomand pudibonzilor. De la episodul șapte acțiunea începe să se anime și să capete sens. Sper să-i țină.

          Doctor Whodoctor-who

          Peter Capaldi este la al doilea sezon în rolul Doctorului și face o treabă grozavă, mai bună – în opinia mea – decât a făcut-o Matt Smith în cele trei sezoane anterioare. E adevărat că este ajutat și de Jenna Coleman, care în rolul Clarei crează un personaj fermecător. Serialul urmărește aventurile Doctorului Who, un „Time Travel”, Călător în Timp, extraterestru cu înfățișare umană a cărui sarcină este apărarea Pământului și care călătorește într-o navă cosmică camuflată sub formă de cabină telefonică de poliție, „mai mare pe interior decât pe exterior”.

          Noul sezon debutează bine, serialul pare a fi ieșit un pic din zona de „low budget”, decorurile și mașinăriile folosite sunt mai arătoase, la fel și efectele speciale, iar „șurubelnița” nu mai pare o chinezărie luată de la Dragonul Roșu. Povestirile sunt tot mai bine structurate și – ca un fel de bonus – avem două episoade dedicate civilizației Dalek cu explicații neașteptate (sau: de mult așteptate). Scenariștii sunt diferiți de la episod la episod, la fel și regizorii. Printre scenarișri: Steven Moffat (Sherlock, Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului, Toby Whithouse (Being Human, episodul cu fantomele din nava spațială este interesant) și alții.

         

the-librarians          The Librarians

          Serialul, început în 2014 și ajuns acum la al doilea sezon, face parte dintr-o franciză începută în 2004 cu filmul The Librarian: Quest for the Spear, continuată în 2006 cu The Librarian: Return to King Solomon’s Mines și încheiată în 2008 cu The Librarian: Curse of the Judas Chalice. În toate rolul principal de  bibliotecar este jucat de Noah Wyle. Scopul Bibliotecarului apoi a Bibliotecarilor este acela de a păzi, apăra, salva și aduna artefacte „bibliotecărești” din întreaga lume. Similar serialului Warehouse 13, încheiat, din păcate, în 2014, aceste artefacte au puteri misterioase, sunt vrăjite, blestemate, pot prinde viață sau pot aduce la viață diverse personaje din cărți sau din istorie, de obicei pe cele mai rele.

          Serialul este presărat de date istorice și literare, reușind să recreeze cu mult succes evenimente și personaje istorice. Sezonul doi este mai bine lucrat, iar poveștile au mai mult sens și consistență. Rebecca Romijn (Mystique din primele filme X-Men)

         

          The Expansemv5bmje4mje1ntc1ov5bml5banbnxkftztgwoti3ndaznze-_v1_sx214_al_

          The Expanse este un serial Space Opera la baza căruia stă romanul  „Leviathan Wakes (2011), primul din seria „The Expanse” scrisă de scriitorii americani Daniel Abraham și Ty Franck sub pesudonimul James S. A. Corey. O serie de teme actuale sunt amalgamate: viața dură a muncitorilor în colonii, lăcomia corporațiilor, lupta pentru puterea politică și economică a politicienior, exploatarea până la epuizare a unor resurse neregenerabile și altele. Acțiunea are loc în secolul al XXIII- lea, când Sistemul Solar a fost colonizat în întregime. Marte a devenit o putere economică și militară aflată în conflict cu Pământul. Între ele se găsește centura de asteroizi, reprezentată prin minerii din colonii. Capitala coloniștilor, nimiți în serial Centuriști (de la centură) este pe Ceres, un asteroid de gheață exploatat în întregime și transformat într-o stație spațială.

         

wayward-pines          Wayward Pines

          Un serial despre care este greu să vorbești fără a ajunge să desconspiri ceea ce se relevă încet, încet, atât pentru telespectatori, cât și pentru personajul principal, Ethan Burke (Matt Dillon) agent în Serviciile Secrete. Serialul pornește ca un simplu episod polițist, cu agentul Burke plecat să afle misterul dispariției unei colege. Are loc un accident și ajunge în spitalul din Wayward Pines. Și cam atât cu lucrurile normale, pentru că sub aparenta înfățișare de orășel de provincie din secolul XXI, Wayward Pines ascunde secrete îngrozitoare.

          Serialul se încadrează în genul postapocaliptic, destul de la modă în zilele noastre, dar dincolo de limbajul comun acestor filme: zombi, eroul, femeia fatală, familia de apărat etc. serialul are meritul că merge mai departe și coboară interesul de la marea politică, la viața de zi cu zi, în care oameni simpli și extrem de speriați trăiesc coșmarul unei lumi postapocaliptice, postumanitate, postcivilizație.

          Din nefericire, serialul nu a prins și a rămas doar la sezonul unu, compus din zece episoade. Sezonul doi este oprit.

         

         

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts