GSF59 ban01-650

 

agent-carter-768          Agent Carter

          După ce Steve Rogers (Captain America) dispare într-o misiune la sfârșitul celui de al doilea război mondial, agentul Peggy Carter este „recompensată” cu un post călduț într-o agenție secretă Strategic Scientific Reserve (SSR). Perioada tulbure de după război duce la intensificarea spionajului militar și industrial între marile puteri, în ceea ce se va numi „Războiul Rece”. Carter este prinsă într-un angrenaj periculos, format din prejudecățile epocii, amintirea lui Steve Rogers, dorința de revenire a lui Howard Stark, renașterea Hydrei și puterea tot mai mare a Sovietelor.

          Hayley Atwell face un rol excelent în acest serial, dând viață unei eroine, o femeie normală, fără puteri speciale, un produs Marvel, aflată în permanență în mijlocul uraganului. Serialul este plin de invenții uluitoare, mistere, gaguri, personaje parcă rupte din poveștile de groază, dar totul presărat cu umor fin și ironie la adresa atotputerniciei masculine și guvernamentale. Nu lipsită de ironie este și modalitatea aleasă de producători pentru a aduce în prim plan o serie de eroi neconvenționali: o femeie, un agent secret șchiop, un urmărit internațional și un majordom plin de resurse.

          Un serial peste medie, de urmărit!

          Farscapefarscape

          Un serial SF, din subgenul soft SF și space-opera, care a rulat între anii 1999-2003, având 4 sezoane a câte 22 de episoade. Fiind un serial de aventuri, fiecare episod prezintă alte și alte interesante ipostaze ale unei echipe de aventurieri ce străbate spațiul galactic la bordul unei astronave bio-mecanice, pe nume Moya.

          La modă începând cu anii 80, amestecul de rase extraterestre umanoide, ca reprezentare a diversității culturale și biologice, este partea centrală a acestui serial. Mai mult decât în alte seriale, poate mai cunoscute, precum Babylon 5 sau Star Treck, în Farscape biodiversitatea nu este doar un element de recuzită ci însăși esența. Pentru a sublinia acest lucru echipa navighează într-o stranie simbioză cu nava-organism viu Maya, o femelă dintr-o rasă arhaică, capabilă să străbată spațiile reci ale cosmosului și să treacă nevătămată prin găuri de vierme. Ca o chintesență a acestei interesante abordări a transportului intergalactic, Moya rămâne gravidă, generând o serie de conflicte și discuții edificatoare pentru complexitatea posibilei vieți extraterestre.

          Personajul principal (e un fel de a spune, echipa întreagă poate fi considerată personajul principal) este John Crichton (Ben Browder, Lt. Col. Cameron Mitchell / Captain of the Achilles din Stargate Continuum), un astronaut uman ce ajunge întâmplător să străbată o gaură neagră și, astfel, să intre în acest univers populat cu ființe de rase diverse. Încăpățânarea, umorul, pragmatismul, dar și încăpățânarea în urmărirea obiectivelor personale și mai apoi ale echipei, face ca omul să devină căpitanul de facto al echipajului. Echipajul mai este format din Aeryn Sun, un ofițer dezertor din temuta armată Peacekeeper (Claudia Black – Vala Mal Doran din SG-1), Pa’u Zotoh Zhaan, o femeie-plantă, un fel de Groot frumos, Ka D’Argo, un luptător luxan urmărit pentru o presupusă crimă, Dominar Rygel al XVI-lea, un fost rege plângăreț și supărăcios, Pilot – un personaj ce trăiește complet legat de Moya, nava vie din special Leviathan, Scorpius, personajul negativ, comandantul disprețuitei armate Peacekeeper, un hibrid om-reptilian, Bialar Crais predecesorul lui Scorpius din sezonul 1, Chiana o rebelă Nebari, Stark, un nebun autentic, care intră de multe ori în conflict cu echipajul și cu Moya și multe alte personaje remarcabile.

          Un serial captivant, chiar dacă uneori superficial și având glumițe nereușite, ce urmărește evoluția unui grup de individualiști spre formarea unei echipe unite. Ideea cu nava vie, născută în libertate și îmblânzită pentru a putea transporta ființe și mărfuri, este extraordinară.

Heroes-Reborn          Heroes Reborn

          Cine nu-și mai aduce aminte de novatorul serial Hereos ce a avut patru sezoane între anii 2006 – 2010? Miniserialul Heroes Reborn preia intriga serialului, o dezvoltă și o adaptează mentalității moderne, totul pe fondul unor grave derapaje social-corporatiste, având la bază, culmea, aceiași oamenii mutanți.

          Mutanții din serial, numiți, sau alintați, după preferințe, cu supranumele de „evoluați” devin o prezență cotidiană. Ca orice noutate evoluații atrag simpatie și fani, dar și ură și dușmani neînchipuit de duri, capabili de crimă pentru a-și atinge scopurile rasiste, de afaceri sau de alt tip. După cum se va vedea, și asta destul de repede, puterea dată de bani și informații, poate distruge vieți, societăți și aproape întreaga lume.

          Serialul debutează cu un atac terorist, aparent comis de mutanți (scopul este neclar), transformat într-o armă împotriva evoluaților, de organizații rasiste și ulterior de guvern. Din primul episod ne reîntâlnim cu personaje din serialul original, unite acum de pericolul comun reprezentat de vânarea programatică a mutanților. Amenințați cu anihilarea, aceștia pornesc în căutarea sursei răului. Într-un amestec de fantastic, gameing, eroic, mistic aventurile se succed cu repeziciune pe parcursul celor 13 episoade.

          Mai slab decât serialul original, noua miniserie păstrează amestecul de optimism amestecat cu pesimism și chiar cinism. Optimist pentru că prezintă o posibilă evoluție a oamenilor (deși nu toți evoluații sunt buni, ceea ce sugerează natura eminamente alterată a ființei umane); pesimist cu accente noir, deoarece companiile puternice par a dicta politica socială și cinic, dacă ne gândim că noi, oamenii din prezent, nu reușim să ne acceptăm semenii identici, dar diferiți prin credința lor nesăbuită în alte personaje fictive decât ale noastre (cam ca lupta dintre fanii Star Treck și star Wars, dar mult mai sângeros).

          Serialul poate fi văzut și în lipsa originalului. de văzut.

          Killjoyskilljoys

          Un serial de aventuri Space-Opera, din subgenul soft science-fiction. Aflat la al doilea sezon, serialul promite aventuri interesante și captivante.

          Într-o societate umană din viitor, răspândită pe o mulțime de planete, un trio de vânători de recompense își urmărește propriile interese materiale și de supraviețuire sub deviza „The Warrant is all”. Echipa este condusă de Dutch (Hannah John-Kamen), o luptătoare enigmatică, un agent sub acoperire pentru o organizație necunoscută, unul din cei mai buni asasini din R.A.C (Recovery and Apprehension Coalition); John Jaqobis (Aaron Ashmore, cunoscut din Warehouse 13 sau Smallville), un hoț mărunt până a fost prins de Dutch și cooptat în echipa ei și D’Avin Jaqobis (Luke Macfarlane), fratele lui John, un rebel plin de surprize.

          În serial se regăsesc teme clasice ale sf-ului: lupta împotriva opresiunii exercitate de politic și corporații, rebeliunea, tehnologia inovativă și atotprezentă, călătoriile spațiale, dar și elemente de mister și de aventură. În buna tradiție a serialelor sf de aventuri, „Strică veselia” are în fiecare episod câte ceva extraordinar și interesant. Cât să te facă să vrei să-l vezi și pe următorul.

lexx          Lexx

          Având o structură asemănătoare cu a serialului Farscape, Lexx urmărește aventurile unui echipaj format din oameni și extratereștri ce străbate universul într-o navă cosmică vie. Spre deosebire de rivalul său, în Lexx lumea umană se află în conflict cu lumea, mult mai puternică, cel puțina la început, cu cea a unei specii extraterestre de insecte. Nava însăși este o libelulă gigantică, capabilă de zboruri galactice, o navă de luptă ce poate distruge planete întregi.

          Cu mult sarcasm evoluția eroilor de la individualism la echipă unită pentru salvarea Pământului are loc cu multe sincope și chiar crime. Personajele principale sunt memorabile: Lexx este nava de război proiectată pentru a distruge Pământul, dar capturată de echipajul pro-uman și acum întoarsă împotriva creatorilor, Stanley H. Tweedle (Brian Downey) este căpitanul ei, fost rebel, ajuns accidental căpitan, sclava Zev/Xev (Eva Habermann/Xenia Seeberg), formată să fie o jucărie sexuală, fostul asasin Kai (Michael McManus), un nemort, capul robotului 790/791/769, un veșnic îndrăgostit de Zev (robot îndrăgostit, care și-a pierdut corpul și nu capul pentru dragoste, ha, ha) și Lyekka, o plantă ce poate simula înfățișarea umană, de obicei sub forma unei frumoase femei ce-l năucește pe căpitan.

          Serialul are mult umor, conflicte interesante, personaje credibile și situații la limită. Împreună cu Farscape formează o serie interesantă de extratereștrii și nave-vii.

         

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts