GSF67ban01-650

Noutăți pentru toamna lui 2016: septembrie și octombrie

          O serie de filme și seriale science-fiction, fantasy și horror își anunță lansarea pentru toamna lui 2016. Dintre aceastea am selectat o parte mai interesantă.

          SEPTEMBRIE

arq_poster_2016          ARQ (2016 – film Sci-Fi, Thriller – Netflix)

          Într-un viitor nu foarte îndepărtat, un savant descoperă o sursă de energie inepuizabilă. O utopie, e drept, dar o utopie îndelung așteptată și prevestită de tot felul de tehnologii și genii (să ne amintim numai de utopiile lui Tesla, sau de generatorul de la București). Într-o noapte familia savantului este atacată de indivizi misterioși ce vor să-i fure tehnologie. Încercările inginerului de a salva această invenție, și prin ea, chiar viitorul omenirii, îi aruncă familia într-o buclă în timp.

          Regia și povestea de Tony Elliott, cunoscut și pentru participarea sa la excelenta dramă Sci-Fi Orphan Black (20 de episoade). Ca actori, ne vom reîntâlni cu Robbie Amell (The Tomorrow People), Rachael Taylor (Transformers, Jessica Jones), Gray Powell (Kaw – thriller sf) și alții. O combinație bună scenarist-actori, să vedem dacă Tony Elliott reușește și o regie pe măsura renumelui de scriitor.

         

          Aftermath (2016 – serial TV, Sci-Fi – Syfy)aftermath-2016

          Este povestea familiei Copeland, care încearcă să supraviețuiască unei serii de plăgi apocaliptice: meteoriți, cutremure, furtuni gigantice, boli pandemice și creaturi supranaturale. Serialul este realizat de o companie canadiană și regizat de Glenn Davis și William Laurin. Cei cinci membrii ai familiei sunt interpretați de actorii: James Tupper, Anne Heche, Levi Meaden, Taylor Hickson și Julia Sarah Stone.

          Aftermath este un titlul emblematic pentru filmele sau serialele a căror acțiune se dorește a fi apocaliptică sau postapocaliptică. Amintesc aici de  Aftermath (2012), film horror, postapocaliptic, ce redă povestea supraviețuitorilor într-o lume distrusă și plină de zombi. În Aftermath (2012), după un distrugător război atomic, supraviețuitorii rămân închiși într-un buncăr, în care se luptă să facă față lipsurilor, durerilor de tot felul, intoxicațiilor cu radiații și claustrofobiei. Aftermath (2012 – un an bun pentru aftermathuri), film polonez în regia lui Wladyslaw Pasikowski. De data asta apocalipsa este holocaustul adus de naziști. Un film multipremiat ce merită văzut.

         

channel-zero-2016          Channel Zero (2016 – Drama, Horror, Mystery)

          Un serial produs de Nick Antosca, cunoscut ca scenarist pentru filmele The Forest (cu Natalie Dormer în rolul principal) sau The Girlfriend Game (un thriller erotic).

          Sezonul 1 cuprinde șase episoade horror realizate pe baza unor idei venite de la utilizatori de pe internet sau a unor scurte filmulețe realizate și publicate de amatori. Adică „creepypasta”, la modă acum câțiva ani, totul culminând cu Slender Man, un filmuleț în care o fată de doisprezece ani a fost înjunghiat de doi dintre prietenii ei.

          Rămâne de văzut dacă și acum va avea succes noul serial de groază. Un al doilea sezon se află în pregătire. După modelul American Horror Story, al doilea sezon va pleca de la o cu totul altă premiză.

         

         

          American Horror Story: sezonul 6American_Horror_Story_Season_6

          Un serial în care fiecare sezon are o altă temă. Spre deosebire de cele anterioare, tema sezonului 6 este ținută la secret, lucru neobișnuit. Totuși, se svonește că noul sezon va avea ca temă principală copiii și lumea fantastică inventată de ei, sau pentru ei. Un alt zvon spune că subtitlul seriei va fi The Mist. Vom vedea. Sezonul debutează cu episodul unu, pe 14 septembrie.

          Regizorii seriei sunt: Brad Falchuk (Scream Queens, serial de comedy, horror cu Emma Roberts) și partenerul său, Ryan Murphy

         

         

         

         

          OCTOMBRIE

westworld-2016          Westworld (2016 – Sci-Fi, Thriller, Western)

          În octombrie vom putea viziona un nou serial SF: „Westworld”. Pe scurt, serialul prezintă un parc tematic, populat cu ființe artificiale (le putem numi androizi sau nu), ființe inteligente și, aparent, cu sentimente (suflet). Se poate subînțelege o oarecare trimitere spre celebrul „I, Robot” a lui Asimov. Filmul este regizat de binecunoscutul Jonathan Nolan (scenarii pentru: The Dark Knight, Person of Interest, Interstellar), ceea ce-i asigură din start o bună vizibilitate și Lisa Joy Nolan (Burn Notice). Alături de ei se regăsește producătorul J.J. Abrams și o serie de mari actori: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Jeffrey Wright și mulți alții.

          Serialul are la bază filmul omonim din 1973, regizat și scris de Michael Crichton (Jurassic Park, Jurassic World, The Andromeda Strain). Interesant este că Michael Crichton a scris, în 1980, scenariul pentru un serial intitulat „Beyond Westworld”, în care apare aceeși idee a unui parc tematic cu androizi sau roboți.

         

          Black Mirror (2011 – Drama, Sci-Fi, Thriller – Netflix)black-mirror-2016

          În sfârșit, mult aclamatul serial britanic Black Mirror revine cu un nou sezon, de data asta pe Netflix. Pentru cei care nu știu, serialul este format din episoade distincte, în care sunt prezentate, într-o formă destul de teatrală, diverse cazuri extreme din lumea modernă, de tehnologie sau situații paradoxale și influența lor asupra oamenilor. Îmi aduc aminte de o campanie de alegeri în care politicianul local concurează cu o mascotă a unui post local de televiziune. Sau cum, într-o lume distopică, reușita în viață se traduce prin participarea și umilirea în public în tot felul de emisiuni reality-show. Sau cum într-un viitor apropiat vom avea acces la toate amintirile, datorită unui implant ce înregistrează fiecare clip a vieții noastre și a celor pe care-i iubim.

          Creatorul seriei este scriitorul și producătorul Charlie Brooker. Primul episod, din seria a treia, numit White Christmas, a fost vizionat în cadrul TIFF 2016 (Toronto International Film Festival) și s-a bucurat de un real succes. Din data de 21 octombrie va rula și pe Netflix.

         

dirk-gently-109069          Dirk Gently (2016 – Comedy, Sci-Fi – BBC America)

          Având un nume mult mai lung „Dirk Gently’s Holistic Detective Agency”, noul serial al BBC America combină texte de Douglas Adams, binecunoscutul creator al universului The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (cărți, emisiuni radio, filme) – o parte a culturii pop britanice – cu o abordare originală și mai americană a unor aventuri ce frizează imposibilul, într-o serie de aventuri pline de umor și sf.

          Creatorul serialul este scriitorul și producătorul Max Landis, cunoscut pentru Chronicle (2012) sau Victor Frankenstein (2015 – unde-l reîntâlnim pe Daniel Radcliffe). Rolurile principale revin unor actori tineri, dar cu mult talent confirmat: Christian Bako (Dark Matter), Samuel Barnett (Penny Dreadful), Elijah Wood (The Lord of the Rings) și alții. Un serial, care, dacă reușește să ofere ce își propune, ar putea deveni o referință a comediei-sf.

         

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts