banner

Luna decembrie aduce mai puține filme SF și mai multe horroruri. Poate astfel se mai compensează din deprimarea adusă de frig, cheltuieli nejustificate și mâncarea prea abundentă. Desigur nu vom uita niciodată că e luna cadourilor și a nașterii lui Isus. Deși, în ultima perioadă, e mai degrabă luna cheltuielilor și atât. Să începem:

Science-Fiction

rogue-one-2016          Rogue One: A Star Wars Story

Noul film din universul Star Wars este așteptat cu sufletul la gură de fani. De unii cu scepticism, de alții cu entuziasm, și de toți cu o strângere de inimă. Va fi această încercare de a merge pe alte fire narative decât cele deschise de Luke și echipa lui un succes? Sau se va dovedi că studioruile Lucasfilm au pariat pe cărți greșite? Rogue One este un film de sine stătător, primul dintr-o suită viitoare, care se desfășoară în universul Star Wars, cumva paralel cu acțiunea vedetelor primelor filme. O echipă formată din oameni obișnuiți (deci nu Jedi), își propune nici mai mult, nici mai puțin decât să fure planurile Stelei Morții (Death Star) pentru a ajuta rezistența în tentativa de distrugere a acestei arme supreme. Vor reuși acești oameni în lupta cu mult mai pregătiții soldați ai Imeriului, și dacă, cu ce costuri? Ne vor aștepta aventuri noi, tehnologii sofisticate și mici bonusuri pentru fanii seriei.

Lista cu actori promite un spectacol de zile mari: Felicity Jones (nominalizată la oscar pentru rolul din The Theory of Everything), Mads Mikkelsen (un actor binecunoscut din Hannibal, Casino Royale sau Jagten), Alan Tudyk (vocea lui Sonny din I, Robot, dar, probabil, mult mai cunoscut pentru rolul din Serenity), Forest Whitaker (Oscar pentru rolul principal din The Last King of Scotland), Diego Luna (Elysium), James Earl Jones, Ben Mendelsohn și mulți alții. O distribuție excelentă.

Passengerspassengers-2016

Mult așteptatul film Passengers, cu superba Jennifer Lawrence (The Hunger Games, X-Men) și amuzantul Chris Pratt (Guardians of the Galaxy, Jurassic World) își va face apariția și marile ecrane din cinematografele noastre din 23 decembrie. Eu sper să-l văd pe IMAX pentru că, din ce am văzut și citit, merită apreciate efectele de spațiu, de lipsă a gravitației. Era să scriu filmările în spațiu. Mai e până atunci, deși Elon Musk ne asigură că vom trăi momente spațiale în următorii ani (sau marțiale?).

Revenind la film, povestea lui sună cam așa: Jim și Aurora (Chris Prat și Jennifer Lawrence) sunt doi pasageri pe nava Avalon, a cărei misiune este să transporte 5259 de coloniști către „Homestead Colony”. Călătoria este programată să dureze 120 de ani cu toți pasagerii în stază. Dintr-un motiv, la început necunoscut, cei doi simpatici sunt treziți după doar 30 de ani de hibernare. Urmează momente de spaimă, nedumerire, acceptare, romantism și altele. Cei doi sunt nevoiți să afle cauza acestei disfuncționalități și să caute soluții de salvare a pasagerilor.

Spectral

Un military-sf în care o trupă de comando luptă împotriva unor entități supranaturale într-un Manhattan aflat sub teroare. În lista actorilor: Emily Mortimer (Shutter Island), James Badge Dale (Ziua Z: Apocalipsa, Iron Man: Omul de otel 3), Max Martini (Pacific Rim) și Cory Hardrict.

Fantasy

assassins-creed-2016          Assassin’s Creed

Mult așteptat, cu sacul, ca să parafrazez o vorbă, Assassin’s Creed își va face apariția pe marile ecrane pe la sfârșitul lunii decembrie. Povestea, pe scurt, este următoare: Callum Lynch (Michael Fassbender) este un prizonier căruia i se dorește trecutul (Callum Lynch: What do you want from me? Sophia Rikkin: Your past.). Cu ajutorul unei unei tehnologii revoluționare (Animus), care deblochează memoria genetică, accesarea trecutului devine posibilă și astfel ajunge să experimenteze aventurile strămoșului său Aguilar. Acțiunea se petrece în secolul al XV-lea, în Spania, unde devine membru unei societăți secrete numită Asasinii cu rolul de a-i salva pe Templieri (Callum Lynch: We work in the dark to serve the light. We are assassins.). Citatele sunt din trailere, posibil inexacte.

Alături de Michael Fassbender (X-Men: Days of Future Past, 12 Years a Slave, Prometeus, nominalizat de două ori la Oscar) îi întâlnim pe Marion Cotillard (Inception, The Dark Knight Rises, Oscar pentru rolul principal din Deux jours, une nuit), Essie Davis (Maggie din The Matrix), Jeremy Irons (Oscar pentru rolul din Reversal of Fortune). Regizorul producției este Justin Kurzel (Snowtown, Macbeth)

Horror

Incarnateincarnate-2016

Un film despre demoni, posedări și exorcizări. Regizorul Brad Peyton și-a făcut un nume mai degrabă cu filmele pentru copii și adolescenți, dar o dată cu San Andreas (va urma și un San Andreas 2), a pășit în lumea filmelor de gen, reșind să atragă atenția. Povestea din Incarnate, după un text de Ronnie Christensen, se poate rezuma astfel: Cameron (David Mazouz – Bruce Wayne din serialul Gotham), un băiat de unsprezece ani, dintr-o familie monoparentală, devine posedat de un demon. Mama (Carice van Houten – Melisandre din Game of Thrones) reușește să alerteze un reprezentant al Vaticanului (Catalina Sandino Moreno) care va apela la o echipă de oameni de știință pentru exorcizare. Asta mă face tare curios să văd filmul. În fine, Dr. Seth Ember (Aaron Eckhart – Harvey Dent din The Dark Knight), un tip inteligent, dar și cu probleme personale (țituit într-un scaun cu rotile, soția moartă în urma unei posesii demonice), reușește să intre în mintea puștiului și să înceapă lupta cu demonul.

Îmi plac actorii din film, tânărul David Mazouz face un rol excelent în serialul Gotham, iar despre Aaron Eckhart ce să mai zic, Harvey Dent-ul lui a fost excelent. Filmul va rula și la noi din 9 decembrie sub numele de Demonul. Se anunță un film bun.

siren-2016          SiREN

Venind de la regizorul Gregg Bishop (V/H/S Viral), dar mai ales semnat de scenaristul David Bruckner, care-i împrumută caractere și idei din anteriorul V/H/S (segmentul Amateur Nightt), SiRENE se anunță a fi un film pe placul amatorilor de senzații tari. Povestea este una clasică: un grup de burlaci caută un local pentru peterecerea de pomină, nu știu de ce, ar fi obligatoriu la americani să conțină scene de streaptease. În fine, dezamăgiți de primul local, ajung la un conac cu o atmosferă lugubră și provocatoare. Bine abțiguiți lasă deoparte inhibițiile și caută să se distreze. Însă locul nu este unul obișnuit ci plin de creaturi supranaturale. Jonah (Chase Williamson)(eroul – vorba vine), dintr-o pornire cavalerească o eliberează pe Lily (Hannah Fierman – V/H/S, American Hell), o prostituată bine închisă și nu degeaba, după cum se va vedea. Aproape imediat va regreta gestul când se dovedește că Lily este o harpie, o ființă mitologică cu ghiare, solzi, coadă ascuțită și, mai ales, cu o poftă nestăpânită de a ucide. Din petrecerea burlacilor se alege praful, cei patru, și nu numai ei, urmând să fugă pentru a-și salva viețile.

Bazat pe stereotipurile americane cu priovire la petrecerea burlacilor, întreg filmul urmărește ideea din Amateur Nightt. Din câte am citit și văzut, pare a fi un film bun. Mă îndoiesc că-l vom vedea pe ecranele de cinema. Bine că există internetul.

Petpet-2016

Spre deosebire de filmele anterioare, în care partea supranaturală, demonică sau mitologică, duce greul, în Pet avem un thriller clasic, cu o notă pregnantă de horror. Este povestea lui Seth (Dominic Monaghan – Merry din Stăpânul inelelor) un angajat la un magazin de animale, care face o obsesie pentru Holly (Ksenia Solo) și evoluția, hai să-i zicem, relației dintre ei. Seth o răpește pe Holly și o închide într-o cușcă sub adăpostul de animale, unde o tratează ca pe un animal de casă, ca pe o jucărie personală, ca pe un pet. Un thriller psihologic în care groaza se instalează încet, încet pe măsură ce mintea perversă a lui Seth o ia razna complet. O luptă pe viață și pe moarte, dintre un prădător și prada lui.

După rolul lui Merry Dominic Monaghan a intrat într-un con de umbră, având roluri secundare, cum ar fi cel a lui Chris Bradley din X-Men Origins: Wolverine. Îl regăsim mai ales în seriale, unde este apreciat. Sunt tare curios să văd filmul, figura lui angelică cred că va da credibilitate unui pshihopat îndrăgostit.

the-eyes-of-my-mother-2016          The Eyes of My Mother

Un film de festival, care a adunat deja mai multe premii ce-l recomandă pentru vizionare. Construită în jurul tinerei Francisca (Olivia Bond / Kika Magalhaes) pe două perioade ale vieții acesteia, filmul are un crescendo bine strunit, ce-l conduce pe spectator din inocența copilăriei în nebunia adultului. În prima parte, Francisca este o fetiță ce crește în umbra unei mame puternice, un medic chirurg, ce-i arată copilei aflate la vârsta inocenței, anatomia ochiului pe animalele de la fermă. Ajunsă adultă, Francisca experimentează răceala chirurgului pe un psihopat rătăcit pe terenul fermei. Filmat în alb și negru, tehnică ce ascunde culoarea sângelui, dar lasă vederii detalii, altfel îngrupate sub bogăția de culori, filmul reușește să redea cum nu se poate mai bine răceala morții și a delirului unei tinere pshihopate.

Probabil că va putea fi vizionat și la noi în festivalurile de gen.

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts