GSF72 banner01-650

legion          Legion

          Serialul Legion se bazează pe comicsuri Marvel (de Chris Claremont și Bill Sienkiewicz) și urmărește viața lui David Haller (Dan Stevens), un tânăr cu probleme, diagnosticat ca schizofrenic și internat în mai multe spitale de psihiatrie. Într-unul din aceste spitale o întâlnește pe Syd Barrett (Rachel Keller) față de care simte o atracție irezistibilă. La rândul ei, diagnosticată cu probleme psihice, nesuportând să fie atinsă, Syd îi împărtășește dragostea la prima vedere. Un eveniment straniu, declanșat de sărutul celor doi, îi aruncă pe toți cei prezenți într-o aventură ieșită din comun.

          Pus în fața posibilității ca vocile și acțiunile sale să fie reale și nu datorate unei boli, David ajunge să fie interogat de o agenție secretă guvernamentală, de unde este răpit de o organizație din care face parte și iubita lui Syd. Organizația este condusă de Dr. Melanie Bird (Jean Smart). La ferma organizației David este supus unor teste și încercări ce par a fi zădărnicite de un personaj straniu, cu ochi galbeni, văzut doar de el. Evenimentele se succed cu repeziciune, personaje intră și ies din scenă.

          Un serial dens, cu imagini bine realizate, trucaje credibile și o atmosferă apăsătoare ce conferă scenelor mult dramatism. Se vede imediat că personajele sunt împrumutate din lumea X-Men, fără ca acest lucru să dăuneze intrigii. Sunt evitate cu mult succes clișeele, serialul neinsistând prea mult pe spectaculoasele efecte vizuale ale puterilor tinerilor mutanți din fermă. Se insistă mai mult pe partea psihologică, a efectelor pe care le au aceste puteri asupra fragilului psihic uman. Este posibil ca tocmai această diferență de abordare, dintre X-Men și Legion, să fie și călcâiul lui Ahile pentru întreg serialul. Abordarea centrată prea mult pe David, pe labilitatea psihicului lui, ce ne poartă din prezent în trecut, dar și în diferite locuri concomitent, încarcă foarte mult scenele, producând oboseală. Vom vedea în următoarele episoade și serii cum rezolvă producătorii problemele sesizate.

          Dan Stevens este un actor englez, cu pregătire teatrală. A câștigat premiul BloodGuts UK Horror pentru cel mai bun actor în filmul The Guest, un film polițist. Face un rol remarcabil în serialul Legion.

          Rachel Keller o tânără actriță cu multă carismă, este cunoscută pentru rolul lui Simone Gerhardt din serialul Fargo.

          Jean Smart a câștigat de trei ori premiul Primetime Emmy și interpretează foarte bine rolul doctoriței preocupată de sănătatea și viitorul tinerilor mutanți.  Este dificil epntru ea să se ridice la nivelul impus de Patrick Stewart, însă face treabă bună.

          Regizorul Noah Hawley este cunoscut mai ales pentru Fargo, de unde și aduce o parte din actori.

         

          Vserialul-v

          V este un serial science fiction, care a rulat între anii 2009-2011, în care o putem reîntâlni pe Morena Baccarin în rolul extraterestrei Anna. Baccarin și-a făcut un obicei din a juca roluri de femeie fatală în diverse filme și seriale SF sau fantasy. Primul care-mi vine în minte este celebrul serial Firefly și extinderea sa, filmul Serenity, în care interpretează rolul curtezanei Inara. O regăsim și în Stargate SG-1 (Adria), iar mai nou în filmul de succes Deadpool (Vanessa), serialul The Flash (Gideon) și în proaspătul serial Gotham (Leslie Thompkins). O actriță cu un farmec aparte, ce reușește să ofere rolurilor jucate prestanță și profunzime.

          În serialul V o rasă de extratereștri ajung în preajma Pământului, intrând în contact cu omenirea într-un mod foarte spectaculos. Scopul venirii lor este imediat dezvăluit și propagat în toate limbile posibile. Aparent au venit cu gânduri pașnice și doresc o colaborare cu omenirea. Că lucrurile nu stau chiar așa ne este arătat încă de la început. Totuși, chiar dacă știm ce se află în spatele politeții extratereștrilor, dramatismul crește constant de-a lungul serialului, ceea ce ne ține destul de interesați. Revenind la Baccarin trebuie remarcat rolul ei. Reușește să fie în același timp angelică și diabolică, ceea ce nu poate decât să ridice nivelul spectacolului. Din păcate nu același lucru se poate spune despre mulți dintre colegii ei.

          Regizorul Kenneth Johnson este și regizorul versiunii din 1983. Acest prim serial V nu l-am văzut, însă am citit că e mai slab decât cel din 2009.

          Serialul a fost nominalizat la premiul Primetime Emmy în 2010.

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts