GSF71 banner01-650

quantum-leap          Quantum Leap

          Serialul a rulat timp de cinci sezoane, între anii 1989 și 1993, inclusiv în România, deși nu exact în aceeași perioadă, sub numele de Capcana timpului. Avându-i ca protagoniști pe Dr. Sam Beckett (Scott Bakula) și Admiral Al Calavicci (Dean Stockwell) serialul urmărește, episod cu episod, aventurile celor doi călători în timp. Scopul lor este unul nobil și la care aderăm imediat cu toții: să schimbe unele fapte rele sau evenimente din trecut. Amiralul (în retragere) Al Calavicci este cel care îi propune doctorului Sam Beckett această aventură, prezentată sub formă umanitară. Tehnic, doctorul își transferă corpul eteric în timp și spațiu, preluând controlul unei persoane. O idee fantezistă, prezentată ca o metodă științifică și absolut sigură. Posedatul, dacă îi pot spune așa, nu reține întâmplarea, urmând că după ce este eliberat de doctor să-și continue viața mai departe, desigur, suportând efectele intervenției celor doi călători în timp.

          Serialul a suscitat un interes deosebit de-a lungul celor cinci sezoane, deoarece s-a ridicat deasupra clieșeelor SF abordând probleme sociale importante, cum ar fi libertatea de expresie, rasismul, homosexualitatea, hărțuirea sexuală sau problemele adolescenților, a drogurile și multe altele. Soluțiile de rezolvare fiind de multe ori comentate de publicul telespectator.

          Serialul a fost răsplătit cu două globuri de aur, o dată în 1990 premiul a fost acordat lui Dean Stockwell, pentru cel mai bun actor în rol secundar, într-un serial TV și în 1992 lui Scott Bakula, pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial de televiziune, secțiunea dramă. În 1993 serialul  luat și o serie de premii Emmy.

          Scott Bakula, actorul din rolul principal, a mai jucat și în serialul SF Enterprise, serial ce a rulat timp de patru sezoane, între anii 2001 și 2005. Coechipierul său Dean Stockwell a fost nominalizat în 1988 la premiul Oscar pentru rolul secundar din filmul Married to the Mob, o comedie romantică.

          Seaquest DSVseaquest-DSV

          Serial în primul rând de aventuri. Nu foarte grozav, însă la momentul apariției sale, jumătatea anilor 90, a fost ceva deosebit și antrenant. Timp de trei sezoane, urmărim aventurile adolescentului Lucas Wolenczak (Jonathan Brandis), un geniu în calculatoare, alături de căpitanul Nathan Bridger  (Roy Scheider) și echipajul submarinului Seaquest DSV 4600. Tânărul este adus pe submarin la recomandarea tatălui să și a doctoriței Kristin Westphalen (Stephanie Beacham). Aventurile lor au loc într-un viitor apropiat, în care omenirea începe colonizarea oceanelor planetei. Serialul are puternice accente sociale, ecologice și de popularizare a științei, multe din aventurile lor fiind explicate didactic. Există o evidentă înclinație spre ecologism și implicare activă în rezolvarea unor probleme de mediu, dar și unele intruziuni de misticism, zei și altele.

          Serialul are și elemente de SF autentic, pornind de la submarinul futurist, pâna la modificările genetice ale unor membri din echipaj, dotați cu branhii pentru a putea supraviețui în apă. Sau doctorița Wendy Smith capabilă să comunica telepatic cu membrii echipei sale.

          Serialul a câștigat două premii Emmy, unul în 1994 și unul în 1995 pentru coloana sonoră. De asemenea tânărul Jonathan Brandis a câștigat în 1994 premiul Young Artist.

          Tragic, actorul Jonathan Brandis s-a sinucis în camera sa de hotel în 2003 la vârsta de 27 de ani.

mentors          Mentors

          Mentors este un serial de familie, pentru adolescenți, adică simplu, plăcut, cu umor și fără violență. Este povestea unui adolescent de 15 ani, geniu în calculatoare și a sorei lui, care concep un program pe calculator ce la va permite să aducă din trecut diverse personalități istorice. Alături de ei se prin aventuri și ceilalți membri ai familieim, plus prieteni și colegi. Cred că deja ați realizat că serialul prezintă totul la un nivel amuzant și didactic. Foarte didactic, uneori! Un fel de Internet tridimensional, o enciclopedie interactivă în sensul cel mai real al cuvântului. Tinerii îi aduc pe Albert Einstein, Graham Bell, Beethoven, Joan of Arc, Nostradamus și chiar și pe Vlad Țepeș. Timp de 36 de ore aceste personalități istorice sunt prizonierii adolescenților.

          În rolurile adolescenților îi avem pe Chad Krowchuk (Oliver Cates), Stevie Mitchell (Simon Cates) și Samantha Krutzfeldt (Crystal Cates). Serialul a rulat timp de patru sezoane, între anii 1998 și 2002. A luat două premii Gemini, unul în 2000, Matt Frewer pentru cel mai bun copil dintr-un serial pentru tineri, și unul în 2001, Gerard Lewis pentru scenariu.

         

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts