GSF 73 banner1-650

          Au fost o dată ca niciodată, trei regate, cu trei regi: unul desfrânat (Vincent Cassel), altul (Toby Jones) pasionat de creșterea unui purice ca animal de casă și un al treilea (John C. Reilly) obsedat să îndeplinească dorințele soției (Salma Hayek). Trei povești din cartea de basme Pentamerone scrisă de italianul Giambattista Basile, în secolul al XVII-lea, ce se întrepătrund fără a se influența. Sunt povești cu regi și regine, cu prinți și prințese, cu vrăjitori și saltimbaci, cu spălătorese și curtezane, cu monștii înfricoșători și capcăuni solitari.

Tales of Tales          Basmele au puterea de a transcede vremurile și de a rămâne la fel de proaspete și de actuale, ca atunci când au fost scrise. Dacă nu ca formă, atunci ca fond. Pentru că dragostea, ura, gelozia, dorințele nesatisfăcute, fie ele sexuale sau de putere, sunt la fel de actuale ieri ca și azi și sunt la fel de universale precum aerul și apa.

          În prima poveste Basile oferă o poveste din seria: „A fost odată ca niciodată un împărat și o împărătească, care nu aveau copii.” – și ca în aceste povești arhetipale, la momentul potrivit apare un vraci cu soluția miraculoasă. Regina va putea avea copilul mult dorit, dar să știe că: „Fiecare nouă viață, cere o alta la schimb. Echilibrul lumii trebuie păstrat.” Rezultatul este la fel de monstruos precum modul în care a fost obținut.

          În a doua poveste, un rege desfrânat se îndrăgostește de vocea unei femei tinere, fără să o vadă. Posesoarea frumoasei voci se dovedește a fi o femeie în vârstă, cu trupul degradat de prea multă muncă și lipsuri. Împinsă de la spate de sora ei, de sărăcie și de lăcomie, pun la cale un plan prin care să-l păcălească pe rege. Și aproape reușesc, mai ales că sunt ajutate și de o vrajă misterioasă.

          A treia poveste, și ultima, îl are în prim plan pe King of Highhills (remarcabil interpretat de Toby Jones), plictisit, excentric și cu multă dragoste pentru fiica sa (Bebe Cave). Purtat însă de o obsesie pentru un purice ajunge să-și de-a fata ca soție unui căpcăun.

          Regizorul Matteo Garrone este și un pictor pasionat, ceea ce se vede în compoziția scenelor, în alegerea cadrelor și a culorilor. Cunoscut și pentru profundul film Gomorra (2008), dar și pentru Reality (2012), într-un interviu din The Guardian, el spune:

          “Like my best paintings, it comes from the gut, not the intellect. When I introduce the film, I tell the audience: ‘Don’t try to understand it. Just feel it, like when you are standing in front of a painting. Follow the characters, take the journey, feel the emotion.”

          Același sfat îl pot oferi și eu: nu încercați să-l înțelegeți cu intelectul, luați-l așa cum este, priviți-l ca pe o operă de artă, ca pe un tablou. Poveștile se întrepătrund, fără a exista o legătură între ele, se completează una pe alta, oferind o vedere răscolitoare asupra caracterului uman și a normelor zise de civilizație. Răul care se manifestă sub diverse forme, de la dragostea părintească, la monstruoase creaturi din pădure, valsează pe aceeași scenă, cu binele sub forma unei inocente prințese, ajunsă soție de căpcăun, a unor frați gemeni, urgisiți de mamă, a unei femei în vârstă martoră la ridicarea și decăderea sorei. Un mozaic în care fantasticul se îmbină remarcabil cu realismul, scene valabile acum, ca și în urmă cu trei sute de ani.

          Film: Il racconto dei racconti – Tale of Tales (2015)

Regizor: Matteo Garrone

Actori: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly.

După poveștile lui Giambattista Basile, secolul al XVII-lea.

          

Daniel Timariu

Daniel Timariu

Daniel Timariu (n. 1972) a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Universității Politehnica Timișoara. Locuiește în Timișoara și lucrează web developer și manager IT. A debutat cu povestirea SF „Bucla finală” în revista Ficțiuni.ro, în 2014. A publicat articole și povestiri în revistele Helion, Gazeta SF, Nautilus, Revista de Suspans, Iocan, Știință & Tehnică și Argos. Volume: Amețeli postlumice (Eurostampa, 2016, Premiul RomCon 2017) – povestiri SF; Fete în roșu și alte povestiri polițiste (Tritonic, 2016); Tenebre. Cazul Laura (Tritonic, 2016) – roman; Tenebre. Labirintul (Tritonic, 2016); Domino (în colaborare cu Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Anamaria Ionescu și Bogdan Hrib, Tritonic, 2017) – povestiri polițiste și altele.

More Posts