no40banner

          Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la poveștile copilăriei, cele o mie și una de nopți ale sultanului în compania Șeherezadei îmi apar aievea în fața ochilor minții. Califi, cadii, padișahi, gini și neguțători, toți purtând șalvari, turban și papuci cu vârful ascuțit și întors revin în scenă, disputându-și dreptatea, bogățiile necuprinse de mintea omului și femeile frumoase, acoperite de mătăsuri fine.

          Însă acelea erau povestirile copilăriei. Acum, oricât aș încerca, nu mă mai pot lăsa purtat pe firul lor cu aceeași uitare de sine pe care o aveam atunci. Acum parcă mai ușor mă aplec asupra poveștilor ancorate în știință și speculații ale acesteia, cu nave spațiale, cu roboței sau cu călătorii prin timp, acum îmi place Science Fiction… însă nu pentru că pasul molcom și vocea liniștită din cele o mie și una de nopți, sau personajele orientului apropiat, nu mi-ar mai fi pe plac. Dimpotrivă, dacă stau puțin să mă gândesc, o povestire S.F. pe buzele Șeherezadei cred că ar fi cum nu se poate mai bine depănată.

          Iar Ted Chiang exact asta face în minunata sa scriere „Neguţătorul şi poarta alchimistului”! Povestitorul – un neguțător, compatriot al Șeherezadei – deapănă povești minunate înaintea califului, încercând și el astfel să-și prelungească viața, însă o face într-un mod seducător, împletind într-un final ițele aparent independente ale narațiunilor într-o funie de nerupt. De la povestitor al propriilor pățanii trece la povestirea faptelor auzite de la un alt drept-credincios întru Allah și înapoi, confirmând el însuși cele auzite prin alte întâmplări.

          Iar partea cea mai impresionantă este sinergia care stă în miezul tuturor evenimentelor care l-au adus pe bietul neguțător bătut de soartă înaintea califului, și anume călătoria prin poarta timpului. Judecând după atmosfera de poveste orientală și după personajele tipice creionate, cineva și-ar putea imagina că fenomenul în sine al călătoriei în timp și repercusiunile acestuia sunt tratate cu larghețe. Nu este deloc așa! Expuse simplu și mascate în interpretări stângace și nătângi ale povestitorului, care nu-și poate depăși condiția de ageamiu într-ale științei, paradoxurile și limitările călătoriei în timp sunt înfățișate aievea cititorului, mintea acestuia fiind invitată să le exploreze, să le interpreteze și să decidă singur dacă le acceptă sau nu.

          În fine, ceea ce rămâne după ce naratorul își încheie împăcat povestirea, acceptând orice soartă i-o fi hărăzit Allah, este combinația dulce-înțepătoare, ca de scorțișoară, a unei sinergii S.F. parcursă stând tolănit pe divan, de care-ți dai seama că te îndrăgostiseși încă de la primele pagini.


 

 TedChiang         Ted Chiang este un scriitor american de ficțiune speculativă. Numele său chinezesc este Chiang Feng-nan. Povestirile sale scurte din domeniul ficțiunii au câștigat numeroase premii Nebula, Hugo și Locus.

         

          Povestirea „Neguţătorul şi poarta alchimistului” se găsește în CPSF Anticipația nr. 5. Tot acolo veți putea citi un articol despre aplicabilitatea și posibilitatea efectivă a călătoriei în timp, pe înțelesul tuturor, numit „Cum să construiești o mașină a timpului” și semnat de nimeni altul decât renumitul fizician Stephen Hawking. Tot acolo se găsește și povestirea „La galop prin piramidă” de Liviu Radu.

         

          

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba

Alexandru Lamba s-a născut în 1980, la Brașov. A absolvit facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor din cadrul Universității Transilvania Brașov. În prezent lucrează în domeniul IT. A debutat în paginile Gazetei SF în iunie 2013, publicând apoi mai multe povestiri în aceeași publicație, precum și în revistele Nautilus, Ficțiuni, Fantastica, Helion, EgoPhobia și Argos Magazine. A debutat pe hârtie în martie 2015, în revista Galileo Science Fiction & Fantasy (Millennium Books, 2015), publicând apoi și în Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația (Nemira, 2015). Este prezent în Almanahul Anticipația 2016 (Nemira, 2015) și în antologii Argos Doi (MediaTech&Texarom, 2015), EXIT povestiri de dincolo (Eagle, 2016), GALAXIS noua operă spațială (Eagle, 2016) și în volumul 3.3 (Tritonic 2016). A debutat în volum propriu cu romanul „Sub steaua infraroșie” (Tritonic, 2016), iar anul următor a publicat al doilea roman, „Arhitecții speranței” (Tritonic, 2017). De la începutul lui 2015 conduce fanzinul Gazeta SF.

More Posts - Website