„Voyage dans la Lune” („Călătorie spre Lună”) (1902), în regia lui Georges Melies, a fost primul film SF din istorie. Chiar şi astăzi această fantasmagorie vizuală continuă să ne uimească. Probabil că la fel se vor uita şi oamenii din viitor la „Star Wars”, „Terninator”, „Dune”, „Star Trek” şi la alte filme ce ne-au marcat adolescenţa. Astăzi, în contextul proliferării curentelor steampunk, neo-gothic şi fantasy, asistăm la un proces de revalorificare a tradiţiei culturale. Pentru omul modern devine tot mai clar că fără trecut nu poate exista viitor.

          Fiind o adaptare a romanului lui Jules Verne „Din tun spre Lună”, filmul „Voyage dans la Lune”, un scurt-metraj de 12 minute, are în centrul acţiunii un grup de savanţi bătrâni, cărora le vine în minte ideea unei călătorii temerare fără precedent. În scena de început îi vedem şezând cuminţi într-o sală de conferinţe, unde discută planul marelui zbor spre Lună. Iar în clipa următoare, iată-i deja pornind în călătorie. Lansarea este marcată cu mare fast, cu intonarea Marseillezei şi cu fluturarea tricolorului francez. Cu ajutorul unui proiectil lansat dintr-un tun, savanţii noştri ajung cu bine la destinaţie şi admiră de pe Lună corpurile cereşti. La un moment dat, pe Lună începe să ningă! Călătorii se adăpostesc într-o cavernă, unde realizează primul contact cu un reprezentant al rasei de extratereştri nativi. Acest contact degenerează într-un conflict interplanetar şi iată-i pe neînfricaţii exploratori luptându-se cu aborigenii selenari. Imediat cum lovesc un extraterestru, acesta se evaporă, exact ca într-un joc Nintendo! Pământenii sunt capturaţi şi conduşi la Regele Lunii. Într-un sfârşit, îl omoară pe acest rege, reuşind apoi să evadeze de pe Lună, şi se întorc pe Pământ în cădere liberă.

          Este de-a dreptul surprinzător cum pionieri precum Georges Melies, Buster Keaton sau Charlie Chaplin au inventat principiile fundamentale ale artei cinematografice într-un răstimp atât de scurt şi în absenţa oricărei tradiţii. Filmul „Voyage dans la Lune” excelează şi printr-o scenografie ce ar putea fi comparată cu cea a unui super-blockbuster hollywoodian. Printre principiile inovatoare introduse de Georges Melies în filmul său este şi aplicarea convenţiilor artistice, devenit astăzi un procedeu indispensabil. Nimeni nu se întreabă, bunăoară, de ce în universul din „Războiul Stelelor” există sunet în spaţiu, contrar legilor fizicii. Filmul lui Georges Melies a devenit un material didactic indispensabil pentru orice facultate de cinematografie.

 

          Pelicula „Voyage dans la Lune” face parte din Domeniul Public şi poate fi distribuită gratuit. Vă invităm să o vizionaţi chiar acum: http://youtu.be/_FrdVdKlxUk

         

Marcel Gherman

Marcel Gherman

S-a născut la 29 septembrie 1978 la Chişinău. Între 1994 şi 2003 a realizat emisiuni de muzică electronică la Radio Moldova. Începând de la vârsta de 15 ani a publicat în presa tipărită peste o sută de articole şi eseuri. În prezent deţine funcţia de secretar responsabil al revistei Sud-Est Cultural şi colaborează la revista Contrafort, unde susţine rubricile permanente Bref şi Trenduri. Este de asemenea muzician, autor al proiectului Megatone, care abordează genurile techno, ambient experimental, industrial noise şi muzica clasică de film. Discografia Megatone include, printre altele, un album realizat în colaborare cu scriitorul de science-fiction japonez Kenji Siratori şi o piesă selectată în cadrul proiectului 60X60 International Mix al Fundaţiei Vox Novus din New York, proiect prezentat la Oxford şi Cambridge. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al PEN Club Moldova. Volume publicate: Cartea viselor (povestiri fantastice, 2011, Editura Arc), Generaţia Matrix (eseuri, 2013), Cer albastru deasupra Arcadiei (roman SF pentru adolescenţi cu elemente de fantasy şi space opera, 2014, Editura Prut). Premii literare: Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pe anul 2011 (Cartea viselor), Premiul Primăriei Chişinău pentru Tineret în domeniul Literaturii, 2012, (Cartea viselor). Volumul Cartea viselor a intrat în Top 10 cele mai citite cărţi ale anului 2011, conform unui sondaj realizat de Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi Camera Cărţii. Premiul Uniunii Editorilor din Republica Moldova, 2015 (Cer albastru deasupra Arcadiei). Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova la secţiunea Carte pentru Copii şi Tineret, pe anul 2014 (Cer albastru deasupra Arcadiei)

More Posts - Website

Follow Me:
FacebookYouTube